• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Üres palackokra vadásznak

2011-01-10 ● Kántor Endre

Érdekes fordulatot vett a drága borok hamisítása: mostanra kialakult egy másodlagos piac a márkás palackokra. Az eredeti üvegbe töltött hamis bort könnyebb eladni, egy szakértő sem nagyon tud különbséget tenni az eredeti és hamis áru között. Kínában virágzik a palack-biznisz.

Kínában virágzik a borpiac, ezt lehet tudni a nagy árverések eredményeiről. Elsősorban a nagy bordeaux-i és burgundi borok mennek, hiedelmek miatt a vörösbor az ász, de veszik más országok nagy borait is. A hamisítás persze rögtön megjelenik egy ilyen piaci bumban. De mi van akkor, ha a hamis áru eredeti csomagolásban van?

A Daily Telegraph beszámolója szerint óriási piaca van a kiürült nagy márkák palackjainak Kínában: az üvegekért akár 100 ezer forintot is elkérnek. Hihetetlenül hangzik, de mégsem az, ha belegondolunk, hogy a hamisítók kedvence a Chateau Lafite Rothschild 1982-es, amely általában több mint 650 ezer forintért kel el.

Nagy felfutás van a befektetési kategóriájú boroknál világszerte. Emellett, Kínában tolonganak a most lett milliárdosok, akik kifinomultak kívánnak tűnni. A Berry Bros and Rudd értékesítésének már 65%-át a kínai piac adja.

Nem csak a francia borokat hamisítják, sőt a kínai prémium szeszekből több hamis palack került elő. A híres kínai párlat, a Maotai egy 50-es évekből származó palackjáért akár200 ezer forintot is kérnek. A cég milliókat költött a hamisítók ellen, hologramokkal, pecsétekkel, fényérzékeny tintával és vízjelekkel is próbálkoztak már, és 80 fős nyomozócsoportot is foglalkoztat.

Akkor azonban elég nehéz küzdeni, ha a palack eredeti. Egy pekingi palack-díler, aki Mr. Huangként mutatkozott be, elmondta: készpénzért vásárol és csakis eredeti palackot vesz. Az üzlet akkor virágzik, amikor eljön a kínai újév, azaz mostanában. Ilyenkor a pekingi és sanghaji éttermekben megnő a prémium italok fogyasztása.

A Berry Bros és Rudd már fülelt le hamis palackot. Az üveg eredeti volt, és a benne lévő bor is. Éppen nem bordeaux-i premier cru volt, hanem egy dél-francia testes vörös, de ezt egy átlagember biztos nem veszi észre, mondta a cég kínai ügyvivője. Sanghaj egyik legjobb étterme, a Mr. & Mrs. Bund vezetője, Rene Bouldoires szerint egyes vendégei akár 20 percet is képesek a palackkal bíbelődni, azt vizsgálgatni, mielőtt döntenek, hogy kinyittassák-e. Azt mondja, a dolgot nehezíti az, hogy sok palackot időről-időre újra kell dugózni. Így például az 1965 előtti borokat. Az új dugókkal pedig még nehezebb megmondani, hogy mi a hamis és mi nem.

Ennél persze sokkal nagyobb kihívást jelent majd a tömegével előállított és nagyon is valódi kínai bor.

Címkék: hamis, hamisítás, kereskedelem, Kína, kínai, lafite, maotai, piac, rothschild

← Még mindig mindent ver a bor Borral szupravezetnek a Japánok →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?
Loading
00:00 / 35:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!