• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Válság és bor ? mi a helyzet?

2009-08-21 ● Kántor Endre

A válság a borpiacon is meglátszik, és ? bár van egy szegmens, általában a luxus és prémium termékeké, melyeken nem fog úgy a válság, ahogy a piramis többi részén, azért mindenhol érezhető a hatása.

Úgy tűnik, a francia borok bizony áldozatai ennek a recessziónak: a francia exportőrök jelentése szerint komoly visszaesés volt: a borkivitel 25 százalékkal esett vissza (júniusig 3,28 milliárd euró értékben adtak el bort külföldön az egy ével korábbi 4,35 milliárdhoz képest), legalábbis az első félévben. Magyarázatként azt tették ehhez hozzá, hogy a válság közepette a fogyasztók világszerte kevesebb olyan cikket vásárolnak, amelyek nem feltétlenül szükségesek.

Nos, ez nincs teljesen így, illetve mégis így van. Merthogy bort feltétlenül szükséges venni, csak ennek nem feltétlenül kell franciának vagy közép, illetve felső kategóriásnak lennie, ugye. Maguk az exportőrök is megjegyzik: a kevésbé drága asztali borok kivitele viszont mindössze 1 százalékkal csökkent. A legnagyobb felszívók közt lévő brit piacon az átrendeződés érezhető. Sokan egy kategóriával lejjebb vásárolnak, ill. megugrott az újvilági borok ázsiója.

Érdemes például megnézni, hogy a The Independent milyen helyre kis borsort állított össze, 10 font alatti értékben ? melyek mind érmet kaptak a Decanter World Wine Awardson. Két francia bor van csupán benne, egy Rhone-völgyi, és egy kicsit ismeretlenebb, egy Cabardes. A többi chilei, olasz, spanyol, ausztrál, új-zélandi és meglepetés egy magyar! Ráadásul egy érdekes választás, a Duna Borrégióból, az Asda sajátmárkás fehérbora, az Asda White Medium Chardonnay 2008. Ezt egyéblánt 3,24 fontért, azaz kb. ezer forintért adják. Itt lehet megnézni a borokat.

Érdekes adalék, hogy Champagne és a Cognac sem úszta meg, első féléves kivitelük 45 és 27 százalékkal esett vissza. Nagyon furcsállottuk ezt a hírt, hiszen korábban pont az derült ki, hogy Champagne nincs érintve, sőt, nem tudnak annyit termelni, mint amennyi a kereslet. Lehet, hogy belföldön fogy el?

Itthon is érdekes helyzet alakult ki. Az otthoni borfogyasztás nemhogy csökkent volna a válság hatására, még nőtt is. De ne ugrándozzunk örömünkben. Sajnos a növekedés az olcsóbb termékeknek köszönhető – derül ki a GfK legfrissebb felméréséből. A mintegy 5 százalékos növekedés nem a továbbra is legnagyobb mennyiséget kitevő palackos kiszerelésű borok értékesítésének köszönhető, hanem az olcsóbb műanyag palackban és kannában megvásárolható termékek eladásának. Ezeknek a boroknak a beszerzése a nagyobb alapterületű boltokban és a kistermelőktől történt vásárlásokban is egyaránt növekedést mutat, áll a felmérésben. A borfogyasztáshoz kapcsolódó ismeretek nagyon hiányosak a hazai fogyasztók fejében, állapítja meg a felmérés.

Korábban:

Tucatnál több jó rozé, vételre

Champagne ? a luxus buborékai

London jelenti: víznél olcsóbb borok

Könnyű borokkal a válság ellen

Címkék: borfogyasztás, export, franciaorszag, kannás, Magyarország, újvilági, válság

← A felmelegedés áldozatai lehetnek a francia borok Prés alatt a bortermelők →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?
Loading
00:00 / 35:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!