• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Van Budán egy kiskocsma?

2007-06-21 ● borravalo.hu

Budán van egy időgép, ezt szeretnénk az egzóták, különös lények, rovartani érdekességek és kádárista relikviák gyűjtőinek figyelmébe ajánlani. Kis családi vacsira vetődtünk oda, mert régen odajárt Napó, az egyik szeretetre méltó réges-régi nagyapó, jeles doktor bácsi. Nos, megállt az idő a budai kerthelyiség fái alatt, valahol a hatvanas-hetvenes évek fordulóján.

A hely a turistacsoportokról szól. Jóformán csak mi, gyanútlan időutazók nem voltunk turistacsoport, bár tkp mi voltunk az időutazó turistacsoport. Gyanútlanul kanalaztam a korrekt, sűrű alaplevű halászlét, amikor derült égből a villámcsapásként elkezdődött a folklórműsor. Bocskaiba öltözött bácsi lépett a színpadra, alpakkafényű tenorjának kecsketremolója erőlködve tört a kerthelyiségnek a K melegtől deprimált gesztenyefái közt a nyáresti ég felé. A bácsi mintha egy vidéki vándorcirkusz kiérdemesült konferansziéjának sosemvolt sármját ötvözte volna egy miépes pártrendezvény (hajdani MSZMP-párttitkárból újra körzetvezetővé visszavedlő) elaggott kisnyilasának kénköves stichjével, meglehetősen kellemetlen kombinációban (in a rather uncomfortable combination).

Ezután egy nőivarú miskakancsónak öltözött, hófehér réklijén kalocsai mintákkal kihímezett ágyterítőket viselő, hidrogénezett hajú nőimitátor fátyolos szopránját lehetett hallani. A halászlé korrekt, a kacsa az édeskés, másodlagos frissességű cvekkerlin a kevéssé igényes kádárista cuisine iskolapéldájának tűnt, semmi koncepció, a korrekt kisvendéglők világát hozta az asztalra, ahol nincs vászonszalvéta, by the way.

Közben a színpadon a kádárizmus panoptikumi bábjai keltek új életre: piros selyempruszlikban és kiscsizmában a lányok penderedtek elő, középen kék ingben, kis mellényben és csikóskalapban egy csikósnak öltözött bajuszos úr ropta. Üveges szemmel néztem, ahogy üveges táncot jártak a lányok, a háttérben a cigányzenekar unott arccal nyomta, kezdem azt hinni, az unott arc alkalmazási feltétel a cigányzenekaroknál, a klarinétos frankón fújt. Kicsit érthetőbbé vált az unott arc, amikor a táncos lányok (nénik) és fiúk (bácsik) cigánytáncot adtak elő, ahogy azt Móricka elképzeli. A zenekari háttér kábé annyira volt dinamikus, mint egy boncterem hátsó bejárata egy novemberi esős alkonyon, a kínai puszit kapott a kendő mögött, juj, de cuki, miközben az egyik intellektuálisan kevésbé igényes táncos „hop-hop” kiáltásokkal tapsot követelt a közönségtől, a másik tánc közben kissé enigmatikusan azt kiáltotta: olé!

A táncosok bevonták a közönséget, egy fekete fiatalember bebizonyította, hogy a feketék közt is akad béna, rossz ritmusérzékű és alacsony energiaszinten pislákoló figura, pedig még egy fekete kalapot is a fejébe nyomnak, de képtelen volt egy rendeset csördíteni-durrantani a karikás ostorral a tápos lúzer. Ismét az aranytorkú bocskais bácsi lépett a(z eléggé kis és letűnt) világot jelentő deszkákra és valamilyen oknál fogva a Funiculi, funiculát kezdte énekelni, melyben az 1880-ban a Vezúvra vezető lanovka avatása feletti féktelen örömét öntötte dalba Peppino Turco kolléga. Jammo ‘ncoppa, jammo j?, funicul?, funicul?!

Ez egy skanzen, ahol a már a maga korában is stilizált és hamis, nem autentikus folklórműsor szereplőinek még élő példányait lehet még megfigyelni élőhelyükön, ahogy különféle rángó mozgásokat végeznek, combjukat csapkodják, fejükre málnaszőrrel töltött üveget helyeznek és artikulálatlan kiáltásokat hallatnak. Az itteni bennszülöttek ezzel a kulturális táplálékkal etetik a tájékozatlan künnszülötteket, akik azzal az ízképpel távoznak a budai (Márvány utcai) kerthelyiségből, amit az átlagos hagyományos kádárista konyha nyújt és azokkal a képekkel, melyeket a foklórműsor artistáitól kapnak, azaz, hogy ez Magyarország, ami csak részben igaz. Lehetne éppen igényesebb képet is adni, ennyi csupán szerény dolgozatunk szerény tanulsága.

Dr Nemtudomka

Korábban:

Vodkát bármiből lehet csinálni

Bort. Húszezeré?. Étterembe?. Nemnormális-e?

Nemtudomka Amsterdamban

Ezt is érdemes:

Parasztok vagyunk

Címkék: étterem, magyar konyha, Márvány

← Bort. Húszezeré? Étterembe? Nemnormális-e? Terroir-gasztronómia →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?
Loading
00:00 / 35:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!