• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Van Budán egy kiskocsma?

2007-06-21 ● borravalo.hu

Budán van egy időgép, ezt szeretnénk az egzóták, különös lények, rovartani érdekességek és kádárista relikviák gyűjtőinek figyelmébe ajánlani. Kis családi vacsira vetődtünk oda, mert régen odajárt Napó, az egyik szeretetre méltó réges-régi nagyapó, jeles doktor bácsi. Nos, megállt az idő a budai kerthelyiség fái alatt, valahol a hatvanas-hetvenes évek fordulóján.

A hely a turistacsoportokról szól. Jóformán csak mi, gyanútlan időutazók nem voltunk turistacsoport, bár tkp mi voltunk az időutazó turistacsoport. Gyanútlanul kanalaztam a korrekt, sűrű alaplevű halászlét, amikor derült égből a villámcsapásként elkezdődött a folklórműsor. Bocskaiba öltözött bácsi lépett a színpadra, alpakkafényű tenorjának kecsketremolója erőlködve tört a kerthelyiségnek a K melegtől deprimált gesztenyefái közt a nyáresti ég felé. A bácsi mintha egy vidéki vándorcirkusz kiérdemesült konferansziéjának sosemvolt sármját ötvözte volna egy miépes pártrendezvény (hajdani MSZMP-párttitkárból újra körzetvezetővé visszavedlő) elaggott kisnyilasának kénköves stichjével, meglehetősen kellemetlen kombinációban (in a rather uncomfortable combination).

Ezután egy nőivarú miskakancsónak öltözött, hófehér réklijén kalocsai mintákkal kihímezett ágyterítőket viselő, hidrogénezett hajú nőimitátor fátyolos szopránját lehetett hallani. A halászlé korrekt, a kacsa az édeskés, másodlagos frissességű cvekkerlin a kevéssé igényes kádárista cuisine iskolapéldájának tűnt, semmi koncepció, a korrekt kisvendéglők világát hozta az asztalra, ahol nincs vászonszalvéta, by the way.

Közben a színpadon a kádárizmus panoptikumi bábjai keltek új életre: piros selyempruszlikban és kiscsizmában a lányok penderedtek elő, középen kék ingben, kis mellényben és csikóskalapban egy csikósnak öltözött bajuszos úr ropta. Üveges szemmel néztem, ahogy üveges táncot jártak a lányok, a háttérben a cigányzenekar unott arccal nyomta, kezdem azt hinni, az unott arc alkalmazási feltétel a cigányzenekaroknál, a klarinétos frankón fújt. Kicsit érthetőbbé vált az unott arc, amikor a táncos lányok (nénik) és fiúk (bácsik) cigánytáncot adtak elő, ahogy azt Móricka elképzeli. A zenekari háttér kábé annyira volt dinamikus, mint egy boncterem hátsó bejárata egy novemberi esős alkonyon, a kínai puszit kapott a kendő mögött, juj, de cuki, miközben az egyik intellektuálisan kevésbé igényes táncos „hop-hop” kiáltásokkal tapsot követelt a közönségtől, a másik tánc közben kissé enigmatikusan azt kiáltotta: olé!

A táncosok bevonták a közönséget, egy fekete fiatalember bebizonyította, hogy a feketék közt is akad béna, rossz ritmusérzékű és alacsony energiaszinten pislákoló figura, pedig még egy fekete kalapot is a fejébe nyomnak, de képtelen volt egy rendeset csördíteni-durrantani a karikás ostorral a tápos lúzer. Ismét az aranytorkú bocskais bácsi lépett a(z eléggé kis és letűnt) világot jelentő deszkákra és valamilyen oknál fogva a Funiculi, funiculát kezdte énekelni, melyben az 1880-ban a Vezúvra vezető lanovka avatása feletti féktelen örömét öntötte dalba Peppino Turco kolléga. Jammo ‘ncoppa, jammo j?, funicul?, funicul?!

Ez egy skanzen, ahol a már a maga korában is stilizált és hamis, nem autentikus folklórműsor szereplőinek még élő példányait lehet még megfigyelni élőhelyükön, ahogy különféle rángó mozgásokat végeznek, combjukat csapkodják, fejükre málnaszőrrel töltött üveget helyeznek és artikulálatlan kiáltásokat hallatnak. Az itteni bennszülöttek ezzel a kulturális táplálékkal etetik a tájékozatlan künnszülötteket, akik azzal az ízképpel távoznak a budai (Márvány utcai) kerthelyiségből, amit az átlagos hagyományos kádárista konyha nyújt és azokkal a képekkel, melyeket a foklórműsor artistáitól kapnak, azaz, hogy ez Magyarország, ami csak részben igaz. Lehetne éppen igényesebb képet is adni, ennyi csupán szerény dolgozatunk szerény tanulsága.

Dr Nemtudomka

Korábban:

Vodkát bármiből lehet csinálni

Bort. Húszezeré?. Étterembe?. Nemnormális-e?

Nemtudomka Amsterdamban

Ezt is érdemes:

Parasztok vagyunk

Címkék: étterem, magyar konyha, Márvány

← Bort. Húszezeré? Étterembe? Nemnormális-e? Terroir-gasztronómia →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Hogyan utazzunk lazaccal? - rendhagyó könyvajánló
Loading
00:00 / 33:35
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Hogyan utazzunk lazaccal? - rendhagyó könyvajánló

    Hogyan utazzunk lazaccal? - rendhagyó könyvajánló

    Nov 27, 2025 • 33:35

    Rendhagyó könyvajánló, egyben ötlet karácsonyi ajándékra: Umberto Eco Bábeli beszélgetés, Minimálnapló című kötete nem csak gasztrobubusoknak.

  • Aki meghalt a szegfűszegért: a Magellán-sztori 1.

    Aki meghalt a szegfűszegért: a Magellán-sztori 1.

    Nov 21, 2025 • 34:11

    Magellánról sokunknak az jut eszébe, hogy ő hajózta körbe a Földet. A története azonban sokkal több ennél, azzal együtt, hogy ő végül nem is hajózta körbe. Expedíciója azonban elképesztő változást hozott étkezési kultúránkban.

  • Kedvenc gyerekkori kaják, kávé, túrázás - Németh Bálint

    Kedvenc gyerekkori kaják, kávé, túrázás - Németh Bálint

    Nov 13, 2025 • 34:51

    „Megkérdezhetem, hogy mi volt a kedvenc gyerekkori kajád?” – ezzel a felütéssel főzi meg hírességek kedvenceit a Balint’s Pot rövid videóiban Németh Bálint privát séf.

  • Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Nov 5, 2025 • 31:54

    Ehető gombák Magyarországon címmel jelent meg Almási Petra könyve, a hazai erdők fogyasztható gombáiról, friss felhasználási módjairól és tartósításásáról. Kezdő és gyakorlott gombászoknak, és a megszokottól eltérő alapanyagokra nyitottaknak.

  • Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Oct 21, 2025 • 32:13

    Világlátott vendéglős, hagyományőrző, újító, gasztro író, akiről a világkiállítás kapcsán még a New York Times is szuperlatívuszokban írt. Katona Csaba történész és Kántor Bandi születésének évfordulója apropóján beszélgetnek Gundel Károlyról.

  • Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Oct 16, 2025 • 36:22

    Az idei nyár is dúskált gasztro élményekben – persze így van ez, ha az ember eleve keresi ezeket. Gazdagodtunk szép élményekkel külföldön és itthon is, ezeket elevenítjük fel.

  • Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Oct 9, 2025 • 39:05

    Mit keresnek a celebek a lepárlókban, pincékben? Mióta trend az, hogy egy színész, zenész, vagy sportoló saját italmárkát népszerűsít? Erről beszélgettünk Nagy Zoltánnal, a Boutiq’Bar tulajdonosával.

  • Bubik Szekszárdról - 1838

    Bubik Szekszárdról - 1838

    Sep 30, 2025 • 37:03

    Szekszárd és pezsgő? Ráadásul methodé tradicionelle, azaz palackos erjesztés és érlelés? Az 1838 nem egy dátum, bár az is lehetne, hisz a magyar pezsgőgyártás hőskorát idézi meg, a számmal ellátott palackokban azonban egy borvidék teljesen új arca mutatkozik be.

  • Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Sep 23, 2025 • 15:21

    Izgalmas, rendhagyó és hiánypótló bemutatón vehettünk részt a Casa Ron Matusalem és a Liquid Gold rendezésében: a master blender Cynthia Vargas először hagyta el a dominikai érlelőpincét, hogy bemutassa, mivel dolgozik most, milyen újdonságok vannak.

  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!