Spumante Brutról van szó, azaz száraz pezsgőről. Külön érdekessége, hogy egy olasz benzinkúton sikerült beszerezni, ahol egyébiránt igen szép választék volt.
Proseccóban sokszor nem hibáztam, ezért nyugodt lélekkel emeltem le a polcról a számomra eddig ismeretlen palackot. Majd némi mérlegelés után úgy gondoltam, biztosan megéri 15 eurós árát. Nem tévedtem.
Nyitás után intenzíven habzó, közepes aranyba hajló citromszínű bor kerül a pohárba a masszív, nem két forintos palackból. Melyen egyébként külön dombormintával jelzik, hogy Valdobbiadene, nehogy elkerülje figyelmünket a származási hely.
Illatra nem orrbarúgós, elegáns, citrusos, főleg narancsos, virágos-parfümös, izgalmas kamillavirág felhanggal. Nem a sima, megszokott friss gyümi és citrus kombó. Szájban nem savvezérelt, közepesen hosszú lecsengéssel, 11,5%-os alkohollal. Itt is a felsorolt aromák, ezek egészülnek ki fehérhúsú gyümölcsökkel, érett őszibarackkal és almával. 5-7 fokon szervírozva bármely neves alkalom méltó társa lehet – ahogy volt is. 4 csillag.
—
Szakértői komment a spummantéhoz: Ha csak simán „vino spumante”, akkor pezsgő. Ha „vino spumante gassificato”, akkor szén-dioxid hozzáadásával készült habzóbor. De mivel az nem lehet védett eredetű, ezért ez egy pezsgő! (Vö 1234/2007/EK r. XIb. melléklet 4. és 7. pontok).
—