• Bor
  • Sör
  • Párlat
  • Kávé
  • Gasztro

borravalo.hu

bor ● sör ● párlat ● kávé ● gasztro ● bárkultúra

  • Címlap
  • Közélet
  • Hírek
  • Design
  • Podcast
  • Mindenmás
  • Kapcsolat

Varaschin Prosecco Superiore Valdobbiadene DOCG

2012-06-08 ● Kántor Endre

Spumante Brutról van szó, azaz száraz pezsgőről. Külön érdekessége, hogy egy olasz benzinkúton sikerült beszerezni, ahol egyébiránt igen szép választék volt.

Proseccóban sokszor nem hibáztam, ezért nyugodt lélekkel emeltem le a polcról a számomra eddig ismeretlen palackot. Majd némi mérlegelés után úgy gondoltam, biztosan megéri 15 eurós árát. Nem tévedtem.

Nyitás után intenzíven habzó, közepes aranyba hajló citromszínű bor kerül a pohárba a masszív, nem két forintos palackból. Melyen egyébként külön dombormintával jelzik, hogy Valdobbiadene, nehogy elkerülje figyelmünket a származási hely.

Illatra nem orrbarúgós, elegáns, citrusos, főleg narancsos, virágos-parfümös, izgalmas kamillavirág felhanggal. Nem a sima, megszokott friss gyümi és citrus kombó. Szájban nem savvezérelt, közepesen hosszú lecsengéssel, 11,5%-os alkohollal. Itt is a felsorolt aromák, ezek egészülnek ki fehérhúsú gyümölcsökkel, érett őszibarackkal és almával. 5-7 fokon szervírozva bármely neves alkalom méltó társa lehet – ahogy volt is. 4 csillag.

—

Szakértői komment a spummantéhoz: Ha csak simán „vino spumante”, akkor pezsgő. Ha „vino spumante gassificato”, akkor szén-dioxid hozzáadásával készült habzóbor. De mivel az nem lehet védett eredetű, ezért ez egy pezsgő! (Vö 1234/2007/EK r. XIb. melléklet 4. és 7. pontok).

—

Címkék: 4 csillag, DOCG, prosecco, Prosecco Superiore, spumante, valdobbiadene, Varaschin

← Parés Baltá Hisenda Miret 2009 A harmadik bástya →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
  • YouTube

Podcast

Whisky: a hagyomány él, de erősödik a koktél trend

Konc vs. Cibere – farsang és böjt

Márciusi ifjak és a szabadság bora

Instagram

Follow on Instagram

Hírlevél

Nem szeretnél lemaradni? Érdekelnek a kiemelt események, ajánlatok?

Hírek, Programok

Nagy Egri Borműhely kóstoló

Négy érmet hoztak el a Kreinbacher magnumok a pezsgő vb-n

Borszerda egri borokkal

Egytőről évjáratbemutató

Negyedszer is Trófea díjat kapott a Tornai Pincészet



Mi az, hogy ital/bár kultúra? Egyáltalán, miért kell a borokról, sörökről, párlatokról vagy kávékról kóstolójegyzetet írni? Inni kell, és kész, nem? De.
Persze, mi azt gondoljuk, hogy közben keresni kell a jót, a még jobbat, a tökéletest - ha van olyan. A kultúra a civilizáció építőeleme. Ahogy az irodalomban vagy zenében, az italok és ételek terén is lehet alkotni, és a tökélyre törekvő alkotást megérteni. Közben pedig lehet inni is - ünnepkor, lazításnak, búfelejtésre - hisz ez is kultúránk része. Főleg akkor, ha kulturáltan csináljuk. Ezért vagyunk mi: hogy megmutassuk mit és hogyan érdemes. Hogy mikor, az rátok van bízva...
  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

Keresés

Archívum

Facebook közösség

Copyright © 2023 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!