• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Villány és Szekszárd a McWine ellen

2007-11-08 ● Kántor Endre

Joggal nevezhető szenzációsnak az az aláírási ceremóniácska, mely október 5-én zajlott le Villányban, a Bock pincészetben. Persze fura, hogy csak most írunk róla, lényeg, hogy nem nagyon lett exponálva a dolog, a Borigo is csak legutóbbi számában hozta le. A 2 millió eurós borpromóciós projekt egymillió eurós úniós támogatásban részesül, ami hihetetlen siker és új dimenzióba emelheti a villányi bort.

A siker jelentőségét jól jellemzi, hogy 2007-ben Európában ez az egyetlen sikeres bormarketing pályázat, noha úgy a franciák, mint a spanyolok vagy az olaszok is ringbe szálltak.

A régiós konzorcium azt jelenti, hogy Szekszárd és Villány együtt, a Regius Vinum Europae (Európa királyi borai) ambiciózus cím alatt pályázott, felrajzolva a Dél-Pannón régiót mintegy. A vállalkozás legfontosabb elemét, a beugrót, azaz a súlyos, negyedmilliárdos önrészt öt pincészet biztosítja. A fő finanszírozó a Wunderlich Pincészet, a régió avantgarde-ját alkotó finanszírozó csapat tagja továbbá a Bock, a Sauska, a Takler és a Vylyan.

Bock József és Ipacs Szabó István a Vylyantól

A nagyívű, három éves tervben (2008-2010) gondolkozó vállalkozás főbb célkitűzései: piacbővítés az únióban, vagy ahogy Szűcs Róbert (Wunderlich Pincészet) mondta: „világszinten is láthatóvá kell válnunk.” A belső piacon evidenciává tenni az eredetvédelem alapvető jelentőségét, a védett eredetű ill. földrajzi eredet-megjelöléssel ellátott, meghatározott termőhelyről származó minőségi bor titulus súlyát, ami nélkül nincs sikeres borország.

A „McWine-nal” szemben az únió az m.t. borról szól, a Dél-Pannón régió borai is erről akarnak szólni, mert az eredetvédelem az uniformizálódás inverze. Cél a belső és külső piac közti kommunikáció javítása is, az információk eljuttatása a célpiacokra (Anglia, Írország, Németország, Ausztria, Lettország, Lengyelország és persze a belső piac).

A szövetség tagjai egyetértenek abban, hogy a Szekszárd-Villány tengely által készített borok cseppet jelentenek csak a világ bortengerében, ezzel szemben úgy gondolják, hogy a régió vezető ereje lehet a magyar bornak, mert a világban a magyar bor képviselhető szegmensét jelenti illetve mint régió, jól kommunikálható és eladható.

Heimann Zoltán szerint koncentrálni kell a pénzeszközöket, nem szabad százfelé szórni, egységes, arculatot kell formálni, mellyel a régió a világban megjelenik és szinergiákra kell törekedni a végre, annyi év csipkerózsika-álma után talán tényleg beinduló Bormarketing Kht-val is, mely a jövedéki adóból marketing-hozzájárulássá átváltozott pénzek fölött diszponál.

A pályázó szervezetek (három hegyközség: a Tenkes, Villány és a Szekszárdi Borvidék) megtalálták azt a profi, szorgos és empatikus szervezetet (Rekontir Kft.), melyanya 1500 oldalas piackutatási got készített és megírta a sikeres pályázatot.

Valami végre tényleg történt, valódi összefogás és előrelépés ez a szokásos helyben járás és széthúzás helyett, magyar bortörténelmi esemény, ami valódi eredményeket fog hozni. (Ez kicsit vörös farok, de igaz).

Dr. Nemtudomka

Korábban:

Tokaj járatlan úton

Jövőre indulhat a bormarketing

Rákóczi rendszeréhez tér vissza Szepsy

Kamocsay: Nem vagyunk eléggé figyelemfelketőek

Címkék: Bock, Regius Vinum Europae, Sauska, Szekszárd, Takler, Tenkes, Villány, Vylyan, Wunderlich

← Nem kelt el a 26 milliós bor Soha ilyen drága aszú nem volt →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!
Loading
00:00 / 43:16
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!