• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Vodkát bármiből lehet csinálni

2007-06-19 ● Kántor Endre

Az Európai Parlament kedden megszavazta a szeszes italok meghatározásáról, megnevezéséről, kiszereléséről és címkézéséről szóló új rendeletet. Ennek értelmében bármilyen mezőgazdasági alapanyagból gyártható lesz vodka. A jogszabályt június 28-29-én végleg elfogadhatják a tagállamok miniszterei. A szavazás előtt rejtői összefoglalót hallhattak a képviselők a szeszesitalok történetéről, Olajos Péter magyar képviselőtől.

Mostanában sokat foglalkozik agrárkérdésekkel az EU, és ezek között van a nem éppen problémamentes borreform agendája is, amelyben külön fejezet szól a borok címkézési reformjáról, amit információink szerint a franciák helyből dobnának vissza. Nehogymá? elveszítsék azt az igen előkelő pozíciót, melyet évszázadok alatt vívtak ki maguknak, és amely lényege, hogy csak a beavatottak értik miféle nedű rejtezik a palackban, de legalábbis pár évig tanulni kell, mire kisilabizálható egy francia címke. Nom du dom?

Nem véletlen a rejtői vonal, és a (többek között) Latouret őrmester száját sokszor elhagyó mondat: a szavazás ugyanis nem szűkölködött igen rejtői pillanatoktól. Felszólalt ugyanis Olajos Péter néppárti (MDF-es) Európai Parlamenti képviselő, aki mondókáját a tárgyban tartandó szavazásról ezekkel a szavakkal kezdte: „Tisztelt Elnök úr! Az alkohol előállítás és fogyasztás valószínűleg egyidős az emberiséggel.”

Miután a képviselők magukhoz tértek a meglepetéstől, imígyen folytatta: „Egyiptomban 4-5000 éves hieroglifák, Mezopotámiában agyagtáblák bizonyítják az ókori emberek e téren tett erőfeszítéseit. A görög Dionüszosz és a római Bacchus istenek után Európában a középkor és a keresztény vallás hozott új lendületet a szeszesital előállítás kultúrájában.” Dióhéjban tálalt szesz-történeti értekezésének expozéját a következő szavakkal zárta le: „A technológiák tökéletesedtek, a fogalmak és az elnevezések pontosodtak.”

A rövid, de velős bevezetést hasonló vehemenciával megszerkesztett retorikailag megfoghatatlan tárgyalás követte, amelyből csak ? önmagukban is erős ? fecniket emelnénk ki, az argumentum súlyát demonstrálandó. Ezek: „Az utolsó 50 év alatt azonban a kereskedelem, a reklám, majd pedig maga a fogyasztói társadalom az addig tiszta képet teljesen összekeverte”? „Ma már lényegében mindenből lehet mindent csinálni” ? „A pálinka gyümölcsből van. A vodka: gabonából, krumpliból vagy cukorrépából.”

Súlyos csend telepedett az ülésteremre, a képviselők epedve várták a folytatást. Csak Georgios Karatzaferis, a görög független képviselő egyenetlen szuszogása (amely időnként erős horkantásokba váltott) szakított át néha a teremre függönyként nehezedő csenden. Olajos Péter kivárta a megfelelő pillanatot és a konklúzióval folytatta: „Ezért támogatom minden italnak – így a vodkának is – a szigorú definícióját. Ha a határvonalakat összemossuk, akkor nem a minőség, a fejlődés és hagyományaink útján járunk, hanem tovább homályosítjuk a már most is zavaros képet. Ha nem azt tesszük, akkor könnyen úgy járhatunk, mint George Orwell hőse az 1984-ben, aki már nem tudja megmondani mit is iszik valójában. Mint mindenki, Ő is GIN-nek hívja azt a borzalmas ízű és szagú löttyöt.”

Szavait óriási tapsvihar fogadta (még Georgios Karatzaferis is felriadt), amelyből ugyan kimaradtak bizonyos, hagyományosan vodkatermelő országok, mint például Lengyelország, Svédország, Finnország, Észtország, Litvánia, Lettország, Dánia jelenlévő képviselői. Ők ugyanis a vodka nevet csak a gabonából, burgonyából vagy melaszból készített szeszes italoknál engedték volna meg.

A szavazás alapján azonban másból is lehet vodkát készíteni, viszont akkor ezt nagy a vodka szó betűinek kétharmadát elérő méretű (!) betűkkel kell jelezni. A vodkatermelő országok által benyújtott módosító indítványok nem kapták meg a szükséges többséget, végül is kit érdekelnek a hagyományos vodkatermelő országok, ha egységről meg címkékről tehát végeredményben rendről van itten szó, kérem szépen, ne hagyjuk, hogy a fogyasztók meg a reklám összekutyuljanak mindent. Azt a kutya meg a macska, és nom du nom.

Utószó:

Később, egy közeli bárban, Georgios Karatzaferis (független és görög) EP-képviselő egy ismerősére várva Vodka Martinit kortyolgatott éppen. Nem egészen értette, miért kívánta meg, hisz már évek óta a gin tonik volt a kedvence. Ízlett neki. Még jó, hogy ezek a dolgok sosem változnak, gondolta, miközben megtörölte homlokát. Melege volt, éjszaka nem aludt jól. Már napok óta idegesítette a hőség, meg ez az egész klímaváltozás.

Címkék: címke, EU, Európai Parlament, vodka

← Tokaj-wars II.: Ausztrália előnyben Támad a ködös Albion →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...
Loading
00:00 / 40:42
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!