• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Volt már jobb is ? 2013-as furmint kis körkép

2016-02-01 ● Kodela Mia

Még február előtt gyorsan fejest ugrottunk egy furmint kóstolóba, mintegy felkészülésképpen az e hónapban ránk váró dömpingre ebből a fajtából.

Borrajongós kollégánk, Furmintfan gyűjtött össze ezeket a 2013-as évjáratú tételeket és a cél az volt, hogy most ne Tokajra koncentráljunk, – a kóstoló elejére azért becsúszott kettő – jöjjön inkább a többi borvidék és néhány határon túli tétel is.

fotó 2

Nem kertelek, sokkal többet vártam/vártunk 2013-tól, és ezektől,  az általunk nagyrészt már ismert boroktól. A három legjobb tekintetében fel sem merült a vita, max a helyezések változtak ízlés szerint. Volt több, ami kifejezetten hibás vagy fáradt volt, a középmezőnybe is csak páran kerültek be. Az, hogy a 2013-asok ilyen gyorsan esnek szét, óriási és kellemetlen meglepetés volt. Annak ellenére, hogy ezek nem a dűlős vagy top tételek, a legtöbbjük így sem olcsó és ennyi időt igazán bírniuk kéne. Mindegy, tanulság az, hogy mostantól figyelek a 13-asokra, hogy ez csak egyszeri balszerencse volt-e, ráadásul itt a Furmint Február Nagykóstoló, meglátjuk ott mi lesz a tapasztalat. Ja, és megiszom ami itthon van belőle.

Sauska Furmint 2013

Édes, egyszerre kissé fülledt illat, ízben visszafogott, citrusos, citrompótlós, zöldfűszeres. Már most fáradtnak tűnik és vizes a textúrája. Már meg kellett volna inni.

Sauska Birtok Furmint 2013

Visszafogott illat, ízben némi fehérhúsú, de alapvetően kevés a gyümölcs, kis vanília, füst. Szikár, kis viaszosság és oxidáció. Lehetne lendületesebb is, meglepőek ebből az évjáratból a lágy savak. Csalódás most ez a tétel, mert kóstoltam jobb állapotban is.

St. Ilona Nagy-Somlói Furmint 2013

Furmintos, ásványos illat. Ízben körte, citrus, birs, kis termálosság, széna, kis méz, némi fa. Lendületes, élénk savak, a maradékcukor jól passzol hozzá. Korrekt tétel, ami ár-érték arányban szuper.

Kreinbacher Furmint 2013

Ásványos, zöldfűszeres illat. Ízben gyümölcsös, almás, citrusos, só, vegetalitás. Jó az egyensúlya és a szerkezete, tiszta, jól iható, alap furmintnak korrekt tétel. Nem is kell ennél többnek lennie.

Skizo Badacsonyi Furmint 2013

Dugós tétel, nem értékelem.

Pálffy Furmint 2013

Intenzív, gyümölcsös, behízelgő illat. Kóstolva baracklekvár, vanília, birslekvár, ásvány, só, narancshéjas kesernye. Illatban édesebb, mint ízben, de ez nem is baj. Élénk sav, ami az érett alapanyagot szépen egészíti ki. Intenzív, összetett ízek, szép lecsengés. (7,5 g/l sav, 7,3 g/l cukor, 13,5%)

fotó 1

Káli Kövek Monoszló Furmint 2013

Hordóban is erjedt a tétel, a fás jegyek kissé elől is maradtak. Sok citrus, vanília, ásvány, olajos textúra jellemzi. Élénk savú, korrekt tétel, bár a lecsengést a fa és a sav viszi. Idővel nyílik ugyan, és nincs rá különösebb panaszom, de hiányoltam belőle az izgalmat.

Szent Donát Furmint 2013

Nagyon kénes illat, sokáig kell szellőztetni és még akkor is marad benne. Tetszik a grapefruitos-sós íz, de más gyümölcsöt nem nagyon érezni, némi pörkölt magot még. Hol lágynak, hol erőteljesnek találtam a savakat, kevés az aroma, de a szép szikárságot sem találom benne. Meglepődtem rajta, hogy ez a tétel most ilyen.

Légli Furmint 2013

Abban sem sikerült dűlőre (haha) jutnunk, hogy mindenkinek tetszik-e a kapszula kék színe ? nekem igen ? de a bor sem aratott osztatlan sikert. Gumicukor, némi gyümölcsösség, körte, fás fűszerek, kis cseresség. Vékony a test, nincs benne lendület. Inni oké, de volt már ez szebb is.

Skrabski Furmint 2013

Egyrészt illatban kénes, másrészt ízben dohos. Azt mondanám rá, hogy dugós, de csavarzáras volt a palack, így talán a hordóval lehet baj. Nem értékelem.

Georg Seiler Furmint 2013 (Ausztria, Burgenland)

Elsőre nekem nem túl vonzó az illat, ez a joghurtosság nem tetszik benne. Almás, mézes, édes karakterű bor, kevés savval. Korrekt, tiszta, jól iható, de ennyi.

Gross Furmint 2013

Ausztriai pincészetről van szó, de a terület Szlovéniában található. Illatban kicsit cefrésen indul, de hamar jó irányba változik. Érett citrus, szép gyümölcsösség, kis grillázs, ásvány, némi só, vegetalitás. Visszafogott karakterű, jó egyensúlyú, közép+ lecsengésű bor. Lendületes és feszes savak, jó borélmény.

Bott Frigyes Furmint 2013 (Muzsla)

Birs, citrus, szép fűszeresség, kardamom, gyömbér, ásvány, édesgyökér, mandarin, menta. Izgalmas ízek, szép gyümölcsösség, elegáns bor. Egy picit fahangsúlyos, de kétségtelenül szép fáról van szó, élénk savak, hosszú lecsengés. Nagyon tiszta, nagyon lendületes, komplex tétel.

fotó 4

Nagy-Sagmeister Szigeti Furmint 2013 (Szerémség)

Barack, körte, vanília, almakompót, édesfűszer, ásványosság, grillázs. Eléggé édes karakterű bor, kis oxidáció, lakkosság, és több sav sem ártana. Vékony a bor az aromássághoz képest, az alkohol is ennek megfelelően a 13,5%-ával melegíti. Nem volt vele túl sok bajom, de szerkezetileg azért billegett és ez a rusztikusság most nem nyerte el a tetszésemet.

Az összesített sorrend:

  1. Bott Frigyes
  2. Gross
  3. Pálffy

Az én sorrendem:

  1. Bott Frigyes
  2. Pálffy
  3. Gross

(A helyszínt, és azt, hogy Budapest legszebb fa asztala mellett kóstolhattunk, köszönjük a Lumennek!)

Címkék: borkóstoló, Bott Frigyes, furmint, furmint február, Georg Seiler, Gross, Káli kövek, Kreinbacher, Légli, Nagy-Sagmeister, Pálffy, Sauska, Skizo, Skrabski, St. Ilona, Szent Donát

← Leth Blauer Zweigelt Tregrande Reserve 2013 Olaszrizling Szerintünk szerintem →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista
Loading
00:00 / 38:04
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

  • Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Feb 25, 2025 • 42:32

    „A gasztronómia annyira jelen van mindennapjaimban” – monda Szathmáry Rajmund, a barátainak csak Döme, aki már 30 éve dolgozik séfként. Második otthonában, Angliában, 10 évig dolgozott, és ő lett az esküvőkirály, jelenleg a hatodik évét húzza Svájcban, a berni magyar nagykövetség executive séfjeként.

Facebook közösség

Instagram

Error: No data found, Try connecting an account first and make sure you have posts on your account.

Error: Error validating access token: Session has expired on Friday, 16-May-25 02:04:27 PDT. The current time is Sunday, 18-May-25 09:02:35 PDT.

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!