• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Weingut Christ XXI 2008

2012-06-25 ● borravalo.hu

Az osztrákok fején találták a szöget, hogy nem az amúgy is túlterhelt címkékre vitték fel a legfontosabb „eredetvédelmi” logót, a piros-fehér-piros sávolást, hanem a kapszula tetejére.

Egyébként ez a címke nem is „túlterhelt”: csak az XXI (amit néhányan horribile dictu XXL-nek értelmeztek, pedig ez a bor korántsem túlméretezett, egyik paraméterét tekintve sem) és néhány alapadat van a fronton: 2008-as, Weingut Christ és kész. A bor nevét onnan kapta, hogy a szőlő Bécs XXI. kerületében van? Nem hagyható figyelmen kívül viszont, hogy a „Christ” szó cirill betűkkel, valamint távol-keleti (gondolom kínai) írásjelekkel is feltüntetésre került.

Célzott, lőtt, talált. Gondolom én. A bor 70% merlot és 30% cabernet sauvignon házasítása, a bordeaux-i rokonság nagyjából ki is merült itt. Más talajú, más klímájú vidék ez, Bécs felett.

Színét illetően az alapbeállítás, az átlagosnál talán kissé mélyebb rubinszín, tiszta és nem túl olajos. Az illat nagyon érdekesen változik: elsőre édesfűszerek, majd egy bő órás szellőzés után feketebors, nemes fűszerpaprika, szilva és kandírozott vörös gyümölcsök, érintésnyi hordó és bőséges ásványosság. Akár egy syrah is lehetne, vagy syrah-cabernet, ha ezt a blendet nem csépelték volna el az alsópolcos ausztrálok.

Ami biztos, hogy a fűszerek viszik és hűvös, hűvös.

Feszes, erőteljes bor ez, túlzások nélkül. Nem mondanám túl testesnek sem, a nagyság nem a digalluszsav grammja per liter értékből merítkezik. A jól komponált összetevőket és érettségét figyelembe véve a jegyzet mellé mégis bevésném az „érlelhető” szócskát.

Talán a fiatalos lendület, vagy a jó savszerkezet mondatja velem, hogy még bőven van ideje a palackban, de már helye van a poharunkban is. A pince honlapjáról lestem le az árat, 25 Euro nem kevés pénz: az elmúlt évek árfolyamait nézve ez 6-8000 Forintot jelent.

A néha hurráoptimistánal titulált, de az osztrák borok szekerét sikerrel toló Falstaff 91 pontot adott erre az évjáratra (2007 kapott 92, 2006 pedig 94 pontot), én pedig akkor is vastag négy csillagot, ha ez nálunk árban az extra kategória.

Címkék: 2008, 4 csillag, Ausztria, Bécs, cabernet sauvignon, merlot, osztrák, Vienna, Weingut Christ, XXI

← A harmadik bástya Vinatus Villányi Syrah 2009 →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...
Loading
00:00 / 40:42
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!