• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Zene-bora I: egy török frizzante, karneváli hangulattal

2007-02-09 ● Kántor Endre

Egy forró nyári napon, a fröccs-tengeren és a borosüveg-hegyen is túl, valahol egy rosé és egy kadarka közt félúton lerohantam társaim a blogban a következő, első hallásra kicsit skizoid ötlettel: előveszünk egy cd-t, meghallgatjuk és elmondjuk, szerintünk milyen ital illik hozzá. Jó?
Voltak ellenvetések, ezeket némi pálinkával szétzavartam ? hisz költői kérdés volt. Hál? istennek van kéznél egy zeneguru, ő majd jól ellát minket olyasmivel, amit nem lehet megkapni a mediamarktban (mert hülyék azért nem vagyunk), összeül a nagyérdemű, fülel, iszik, beszél.

A zene-választás majd? mindenféle rendszertől mentesen, kvázi dadaista módszertan szerint megy, egyedül talán a megjelenések sorrendje szabhat határt annak, amiről írunk. De az sem mindig. A cél szentesíti az eszközt, itt pedig a cél az, hogy (főként) borokról beszéljünk, ennek apropóját pedig emitt a zene adja meg. Mama (zenei jóanyánk) otthonából első merítésre egy igazi világfi akadt a hálónkba. Ugyan Ayhan Sicimoglu az egyik legismertebb török zenész-producer-rádiós, gyanítjuk, mifelénk kevesen vannak, akik keresztbe tett ujjak nélkül azt mondhatják, ismerik.

Dögös csajok

A borítót tüzetesen megvizsgálva rögtön szembeötlik némi nemi tényező: dr. Nemtudomka szerint egyenesen gyanús fényt vet a mesterre a felvonultatott „jó dögös csajok” mennyisége. Ehhez adjuk hozzá, hogy a lemez címe Friends and Family, és rögtön kapunk egy laza, kicsit olaszos-mediterrános előszelet, amely fuvallat valódiságát a play gomb lenyomása támasztja alá. Török népzenei alapokat hallunk, latin és karibi elemek, dzsesszes megoldások, modern cool-hop, a Mama Records ajánlója szerint tánchoz, kajához, csajozáshoz, jó és rosszkedvhez, szerelemhez, télen, nyáron ? szóval klasszikus bulizós-kefélős zene ez, na.

Sicimoglu dobosként kezdete zenészkarrierjét, bejárta az Egyesült Államok, Olaszország és Anglia klubjait, játszott mindent, ami passzolt természetéhez. De vajon mi passzolhat egy ilyen zenéhez? A kérdés az első és második tracknél még nehéznek bizonyult, a cd javán túl azonban már mindannyian tudtuk a választ: ez csakis egy frizzante lehet. Mégpedig: egy prosecco. Könnyed, humoros, már-már bohókás, érzelmeket felpezsdítő ital, amit mindahhoz nyugodt szívvel ajánlhatunk, amit magáról a zenéről elmondtunk. Könnyedén karneváli hangulatba kerülhet az, ki enged ízlelőbimbói és hallójáratai csábításának, már csak a nyelvet csiklandozó pezsgés és a 30 zenészt ? köztük kolumbiai repper, kubai ritmusszekció, török jazz és popzenészek, perui trombitás ? koordináló Sicimoglu úr miatt is.

Mi is a Prosecco frizzante?

A Prosecco egy északkelet-itáliai szőlőfajta, Conegliano és Valdobbiadene hűsebb lankáin terem, remek pezsgő-alapbor. Neve szinte eggyé vált a könnyed pezsgővel, noha szőlőnév és van nem-pezsgő, azaz csendes változata is. A frizzante az enyhén pezsgő pezsgő, semi-sparkling wine, az olaszok fehérboros pohárból isszák, nem olyan ünnepélyes és komplex, mint egy súlyos champagne, de remek funkciója van. E funkció lényege, hogy a Prosecco frizzante a könnyű pezsgő a hétköznapokra. Mert a pezsgő nemcsak alkalmi és szezonális jószág. Az ilyen könnyedebb és olcsóbb formáit nekünk is állandóan kellene használni, ahogy az élni jobban tudó olaszok, mert fényt hoz a hétköznapokba. Széchenyi, aki a pezsgő szót kitalálta, pezsgővel kezdett minden reggelt. A Tenuta Santa Anna Prosecco frizzantéja friss, zöldesfehér színű, habja könnyen illan, virágos illatú, van némi teste és olvadékonysága, persze száraz, az igazi pezsgő száraz és tényleg olyan ital, mely megpezsdíti a hétköznapokat.

track 02 Istanbul pas Constantinaople
track 03 Ahi Na’Ma Kaynana
track 09 Güle Güle
track 11 Bir Ask Hikayesi (Bonus)

Aki meg ezt az egészet a forró nyári napsütésnek és a túl sok elfogyasztott alkoholnak tulajdonítja, annak legyen elég annyi, hogy nem mi találtuk fel a spanyolviaszt, amikor a bor és zene kapcsolatát kezdtük feszegetni: Rock the Cellars! Na, ugye – így mégis többre jutunk mindannyian.

Címkék: conegliano, frizzante, prosecco, sicimoglu, valdobbiadene

← Domina-dugóhúzó Zene-bora II: volt egyszer egy Párizs →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?
Loading
00:00 / 35:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!