• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Zene-bora I: egy török frizzante, karneváli hangulattal

2007-02-09 ● Kántor Endre

Egy forró nyári napon, a fröccs-tengeren és a borosüveg-hegyen is túl, valahol egy rosé és egy kadarka közt félúton lerohantam társaim a blogban a következő, első hallásra kicsit skizoid ötlettel: előveszünk egy cd-t, meghallgatjuk és elmondjuk, szerintünk milyen ital illik hozzá. Jó?
Voltak ellenvetések, ezeket némi pálinkával szétzavartam ? hisz költői kérdés volt. Hál? istennek van kéznél egy zeneguru, ő majd jól ellát minket olyasmivel, amit nem lehet megkapni a mediamarktban (mert hülyék azért nem vagyunk), összeül a nagyérdemű, fülel, iszik, beszél.

A zene-választás majd? mindenféle rendszertől mentesen, kvázi dadaista módszertan szerint megy, egyedül talán a megjelenések sorrendje szabhat határt annak, amiről írunk. De az sem mindig. A cél szentesíti az eszközt, itt pedig a cél az, hogy (főként) borokról beszéljünk, ennek apropóját pedig emitt a zene adja meg. Mama (zenei jóanyánk) otthonából első merítésre egy igazi világfi akadt a hálónkba. Ugyan Ayhan Sicimoglu az egyik legismertebb török zenész-producer-rádiós, gyanítjuk, mifelénk kevesen vannak, akik keresztbe tett ujjak nélkül azt mondhatják, ismerik.

Dögös csajok

A borítót tüzetesen megvizsgálva rögtön szembeötlik némi nemi tényező: dr. Nemtudomka szerint egyenesen gyanús fényt vet a mesterre a felvonultatott „jó dögös csajok” mennyisége. Ehhez adjuk hozzá, hogy a lemez címe Friends and Family, és rögtön kapunk egy laza, kicsit olaszos-mediterrános előszelet, amely fuvallat valódiságát a play gomb lenyomása támasztja alá. Török népzenei alapokat hallunk, latin és karibi elemek, dzsesszes megoldások, modern cool-hop, a Mama Records ajánlója szerint tánchoz, kajához, csajozáshoz, jó és rosszkedvhez, szerelemhez, télen, nyáron ? szóval klasszikus bulizós-kefélős zene ez, na.

Sicimoglu dobosként kezdete zenészkarrierjét, bejárta az Egyesült Államok, Olaszország és Anglia klubjait, játszott mindent, ami passzolt természetéhez. De vajon mi passzolhat egy ilyen zenéhez? A kérdés az első és második tracknél még nehéznek bizonyult, a cd javán túl azonban már mindannyian tudtuk a választ: ez csakis egy frizzante lehet. Mégpedig: egy prosecco. Könnyed, humoros, már-már bohókás, érzelmeket felpezsdítő ital, amit mindahhoz nyugodt szívvel ajánlhatunk, amit magáról a zenéről elmondtunk. Könnyedén karneváli hangulatba kerülhet az, ki enged ízlelőbimbói és hallójáratai csábításának, már csak a nyelvet csiklandozó pezsgés és a 30 zenészt ? köztük kolumbiai repper, kubai ritmusszekció, török jazz és popzenészek, perui trombitás ? koordináló Sicimoglu úr miatt is.

Mi is a Prosecco frizzante?

A Prosecco egy északkelet-itáliai szőlőfajta, Conegliano és Valdobbiadene hűsebb lankáin terem, remek pezsgő-alapbor. Neve szinte eggyé vált a könnyed pezsgővel, noha szőlőnév és van nem-pezsgő, azaz csendes változata is. A frizzante az enyhén pezsgő pezsgő, semi-sparkling wine, az olaszok fehérboros pohárból isszák, nem olyan ünnepélyes és komplex, mint egy súlyos champagne, de remek funkciója van. E funkció lényege, hogy a Prosecco frizzante a könnyű pezsgő a hétköznapokra. Mert a pezsgő nemcsak alkalmi és szezonális jószág. Az ilyen könnyedebb és olcsóbb formáit nekünk is állandóan kellene használni, ahogy az élni jobban tudó olaszok, mert fényt hoz a hétköznapokba. Széchenyi, aki a pezsgő szót kitalálta, pezsgővel kezdett minden reggelt. A Tenuta Santa Anna Prosecco frizzantéja friss, zöldesfehér színű, habja könnyen illan, virágos illatú, van némi teste és olvadékonysága, persze száraz, az igazi pezsgő száraz és tényleg olyan ital, mely megpezsdíti a hétköznapokat.

track 02 Istanbul pas Constantinaople
track 03 Ahi Na’Ma Kaynana
track 09 Güle Güle
track 11 Bir Ask Hikayesi (Bonus)

Aki meg ezt az egészet a forró nyári napsütésnek és a túl sok elfogyasztott alkoholnak tulajdonítja, annak legyen elég annyi, hogy nem mi találtuk fel a spanyolviaszt, amikor a bor és zene kapcsolatát kezdtük feszegetni: Rock the Cellars! Na, ugye – így mégis többre jutunk mindannyian.

Címkék: conegliano, frizzante, prosecco, sicimoglu, valdobbiadene

← Domina-dugóhúzó Zene-bora II: volt egyszer egy Párizs →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra
Loading
00:00 / 31:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Nov 5, 2025 • 31:54

    Ehető gombák Magyarországon címmel jelent meg Almási Petra könyve, a hazai erdők fogyasztható gombáiról, friss felhasználási módjairól és tartósításásáról. Kezdő és gyakorlott gombászoknak, és a megszokottól eltérő alapanyagokra nyitottaknak.

  • Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Oct 21, 2025 • 32:13

    Világlátott vendéglős, hagyományőrző, újító, gasztro író, akiről a világkiállítás kapcsán még a New York Times is szuperlatívuszokban írt. Katona Csaba történész és Kántor Bandi születésének évfordulója apropóján beszélgetnek Gundel Károlyról.

  • Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Oct 16, 2025 • 36:22

    Az idei nyár is dúskált gasztro élményekben – persze így van ez, ha az ember eleve keresi ezeket. Gazdagodtunk szép élményekkel külföldön és itthon is, ezeket elevenítjük fel.

  • Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Oct 9, 2025 • 39:05

    Mit keresnek a celebek a lepárlókban, pincékben? Mióta trend az, hogy egy színész, zenész, vagy sportoló saját italmárkát népszerűsít? Erről beszélgettünk Nagy Zoltánnal, a Boutiq’Bar tulajdonosával.

  • Bubik Szekszárdról - 1838

    Bubik Szekszárdról - 1838

    Sep 30, 2025 • 37:03

    Szekszárd és pezsgő? Ráadásul methodé tradicionelle, azaz palackos erjesztés és érlelés? Az 1838 nem egy dátum, bár az is lehetne, hisz a magyar pezsgőgyártás hőskorát idézi meg, a számmal ellátott palackokban azonban egy borvidék teljesen új arca mutatkozik be.

  • Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Sep 23, 2025 • 15:21

    Izgalmas, rendhagyó és hiánypótló bemutatón vehettünk részt a Casa Ron Matusalem és a Liquid Gold rendezésében: a master blender Cynthia Vargas először hagyta el a dominikai érlelőpincét, hogy bemutassa, mivel dolgozik most, milyen újdonságok vannak.

  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!