• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Zene-bora VIII: szmokinghoz edzőcipő

2007-11-21 ● borravalo.hu

Kiri Te Kanawa tényleg olyan volt, mint egy tündér, vagyis inkább ő egy tündér. Hallatlan elegancia, kedvesség és karizma sugárzik belőle, arisztokratikus jelenség, ajándék volt látni és hallani a müpában a múlt hétvégén. Szünetben megnéztük, milyen borokat adnak fel ezen a jó helyen egy ekkora művész soha vissza nem térő koncertjén. Hát nem kellett volna.

Well, dolgozatunk végén kitérnénk arra a több parszeknyi kulturális szakadékra, ami a koncert és a müpában feladott borok között feszül, nem mindegy ugyanis, mit adnak fel a büfében.

Magunk először a maori tündért persze Joseph Losey Don Giovannijában láttuk, akkor már igazi globális gigasztár volt, röpködött a Covent Garden, a Metropolitan, Sydney vagy Bécs és tucatnyi mérvadó opcsi közt, egy csomó egyetem címzetes tudományos fokozatának birtokosa és több lovagrend tagja, mindenkivel dolgozott, aki számít Abbadótól Solti Györgyig, tökéletes életet él, 2004-ben visszavonult a színpadról és dalesteket ad. A dalest olyan, mint az ikonbor: csak vájtfülűeknek való, bizonyos tudást, a zene nyelvtudását feltételezi, bensőséges és koncentrált odafigyelést a befogadótól.

Jóllehet valaha mezzoként kezdte, nekünk úgy rémlett, mintha a mezzóban lehetne jobban érezni a hang fedettebb és fátyolos színén, hogy az amúgy kortalan szépség de facto nagymama-korban van, lévén valahol a 64. életévében, a felső regiszterek csaknem töretlenül szépnek és erősnek tűntek, pianói finomak, egész előadása hallatlanul koncentrált és költői.

A közönség imádta, nem engedték le a színpadról, négy ráadást is kaptunk, a legutolsó övön aluli volt, nem volt píszí, mert egy maori népdal volt, Kiri Te Kanawa az egyszerű dal a capella éneklése közben körbefordulva áthatóan figyelte a nézőket, értik-e hogy mit akar átadni, értettük, mindenki szipogott és zokogott. (By the way, volt, aki mondjuk közben is szörcsögött meg köhögött, ami a mennyekből a földre rántotta néha az embert, Dr Nemtudomkának két dolog jutott az eszébe, egy: dögölnél már meg, kettő: az a bon mot, amit talán Hermann Prey mondott, akitől a magyar közönségnek, köztük Dr Nemtudomkának szintén volt szerencséje Schubert Téli utazását hallhatni, hogy ugyanis aki szörcsög meg köhög meg náthás, miért nem az esztékába megy, miért a koncertre jön?)

A bemelegítő könnyűzenei Mozart-blokk utáni Strauss-csomagban már komoly ajándékok voltak, például a Morgen! Pompás Poulenc-ek, főleg a Les chemins de l?amour, egy inkább könnyűzenének tűnő argentin maestro, két Wolf-Ferrari, két Puccini és a ráadások, katartikus este volt, ami után, mint az igazi lélekfürdők után, órákig lebegsz, vele álmodsz és másnap is egész nap ő járkál a fejedben.

Kanawa egyszemélyes zenekara se volt éppen akárki. Julian Reynolds, aki dinamikusan és lazán tolta a zongorán, civilben karmester-szupersztár, aki csak néhány énekes kísérését vállalja, mert nemcsak príma opera-karmester és zenetudós, hanem tökéletes zongorista is.

Nü, a szünetben útbeejtettük persze a büfit, és elszörnyedve láttuk, miféle borokkal szúrják ki itt a népek szemét. Szemét dolog a müpában, a város tán legértelmesebb intézményében hetvenheted rangú palackokat penderíteni a pultra. Kunsági rozét, az (amúgy mostanában jó útra térő, egyre szebb új borokkal előálló) állami tokaji pince régi, rút címkéjű, egy előző világból itt ragadt szamorodniját, egyéb no name pannonhalmi borokat. Kérem, az nem úgy van, hogy szmokinghoz edzőcipőt, apróság, nem ér fel oda, ahol aznap este röpdöztünk és szipogtunk, de mindennek tökéletesnek kéne lennie, a legjobb boroknak kéne ott lenni a müpa büféjében, nem érted, wazze?

Dr Nemtudomka

Korábban:

Zene-bora VII: Legalizáld, gargalizáld!

Zene-bora VI: VOLT-impressziók

Zene-bora V: zene hangmérnököknek, ismeretlen katonáknak

Zene-bora IV: 100 %-os nők

Címkék: ikon, ikonbor, Kiri Te Kanawa, kunsági, pannonhalma, szamorodni, tokaji

← Hol veszem a boromat? Ginzeng brandy of Kádár János és egyéb extrák →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!
Loading
00:00 / 43:16
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!