• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

A Breitenbach Pince megújul

2016-01-21 ● borravalo.hu

A Breitenbachos Kiss Janival nagyot fordult a világ. Új design és egy befektető érkezése ad friss lendületet az alkotómunkának.

A 2007-ben Kiss János által alapított borászat így már tíz hektáron dolgozik, valamint a korábban báró
Schell Ferenc tulajdonában állt kúria felújítása is befejeződhet.  Ebben a kúriában talál majd otthonra a pince, később pedig étterem és apartman létesítése is tervben van. Bodrogkisfalud is feliratkozik
a térképre: mindehhez George E. Pataki, New York állam volt kormányzója nyújt befektetői segítséget.

Kaptam Janitól néhány palackot az új merítésből, különböző maradékcukrok, különböző dűlők, negyven és kilencven év közötti korú tőkék, de nagyon hasonló felfogásban készült borok.

Bodrogkisfalud

Breitenbach Szerelmi 2013

Közepes arany szín. Illatában kirobbanó ásványosság, rusztikus-waxos körte. Szájban érett körtés,
grapefruitra emlékeztető savú, lakkos alkoholtöbblettel. A lendületes sav átszövi az egész, egyébként
koncentrált kortyot. A lecsengések alkoholban macerált gyógynövényre emlékeztetnek.

(János: 10% körüli kövérszőlővel 500 literes light toast kádár hordóban.
Kedvenc dűlőim egyike.)

Breitenbach Narancsbor 2013

Bronzba hajló narancsszín, de nem opálos egyáltalán. Illatában a száraz és édes szamorodnik jegyei vegyülnek. A kortyban Sherry XO, narancshéj, aszalt szilva. Ásványos és a magas alkoholtól kissé lakkos. Enyhe cseranyag is érezhető. Édesfűszerekbe fut ki a vastagsághoz képest viszonylag rövidebb lecsengése.

(János: Narancsbor furmintból. Késői szüret, 25-28 mustfokú alapanyag.
Három hónap héjon áztatás kb 8 celsiuson.)

Breitenbach Lapis 2013

Közepesnél mélyebb aranyszín. Illata elsőre zárkózott, sárga szirmú virágok, olajosság és málnahab (!) mutatja magát. Nagyon krémes a textúra, valószínűleg a hordótól. A narancsbornál kevésbé koncentrált, birses, vaníliás és kamillás jegyek vezetik.

(János: Természetes bor a szőlőben, zéró kemikália használatával! Szinte észre sem lehet venni a cukrot.)

Breitenbach Dry 2013

Narancsba hajló aranyszín, közepesnél mélyebb. Illatában kifejezett ásványosság, sherrys és barackos jegyek, körte és déligyümölcs. Tömör korty, közepesnél rövidebb lecsengéssel, vitális savakkal, sok aszalt gyümölcs, ananász, mangó és licsi. Némi tannin is jelen van.

(János: Betsek-dűlő, négy darab (ötödik töltésű) Saury, 300 literes  hordónyi készült.)

Izgalmas utazás volt. Én személy szerint nagyon szurkolok, hogy az ebben a felfogásban készült tokaji bor sokáig ápolva legyen a Breitenbach logó mögött. Árakat egyelőre nem kérdeztem, pontokat pedig nem igazán volt kedvem odabiggyeszteni. Egyedi, old school stílus, szerintem nem lehet semlegesen
átsiklani felettük.

János boraival – már öt éve – többször is foglalkoztunk a Borravalón, pl. itt, itt és itt.

Címkék: 2013, Betsek, Bodrogkisfalud, Breitenbach, Kiss János, Lapis, Szerelmi, Tokaj

← Téli rosé Leth Blauer Zweigelt Tregrande Reserve 2013 →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra
Loading
00:00 / 31:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Nov 5, 2025 • 31:54

    Ehető gombák Magyarországon címmel jelent meg Almási Petra könyve, a hazai erdők fogyasztható gombáiról, friss felhasználási módjairól és tartósításásáról. Kezdő és gyakorlott gombászoknak, és a megszokottól eltérő alapanyagokra nyitottaknak.

  • Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Oct 21, 2025 • 32:13

    Világlátott vendéglős, hagyományőrző, újító, gasztro író, akiről a világkiállítás kapcsán még a New York Times is szuperlatívuszokban írt. Katona Csaba történész és Kántor Bandi születésének évfordulója apropóján beszélgetnek Gundel Károlyról.

  • Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Oct 16, 2025 • 36:22

    Az idei nyár is dúskált gasztro élményekben – persze így van ez, ha az ember eleve keresi ezeket. Gazdagodtunk szép élményekkel külföldön és itthon is, ezeket elevenítjük fel.

  • Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Oct 9, 2025 • 39:05

    Mit keresnek a celebek a lepárlókban, pincékben? Mióta trend az, hogy egy színész, zenész, vagy sportoló saját italmárkát népszerűsít? Erről beszélgettünk Nagy Zoltánnal, a Boutiq’Bar tulajdonosával.

  • Bubik Szekszárdról - 1838

    Bubik Szekszárdról - 1838

    Sep 30, 2025 • 37:03

    Szekszárd és pezsgő? Ráadásul methodé tradicionelle, azaz palackos erjesztés és érlelés? Az 1838 nem egy dátum, bár az is lehetne, hisz a magyar pezsgőgyártás hőskorát idézi meg, a számmal ellátott palackokban azonban egy borvidék teljesen új arca mutatkozik be.

  • Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Sep 23, 2025 • 15:21

    Izgalmas, rendhagyó és hiánypótló bemutatón vehettünk részt a Casa Ron Matusalem és a Liquid Gold rendezésében: a master blender Cynthia Vargas először hagyta el a dominikai érlelőpincét, hogy bemutassa, mivel dolgozik most, milyen újdonságok vannak.

  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!