A Breitenbach Pince megújul

A Breitenbachos Kiss Janival nagyot fordult a világ. Új design és egy befektető érkezése ad friss lendületet az alkotómunkának.

A 2007-ben Kiss János által alapított borászat így már tíz hektáron dolgozik, valamint a korábban báró
Schell Ferenc tulajdonában állt kúria felújítása is befejeződhet.  Ebben a kúriában talál majd otthonra a pince, később pedig étterem és apartman létesítése is tervben van. Bodrogkisfalud is feliratkozik
a térképre: mindehhez George E. Pataki, New York állam volt kormányzója nyújt befektetői segítséget.

Kaptam Janitól néhány palackot az új merítésből, különböző maradékcukrok, különböző dűlők, negyven és kilencven év közötti korú tőkék, de nagyon hasonló felfogásban készült borok.

Bodrogkisfalud

Breitenbach Szerelmi 2013

Közepes arany szín. Illatában kirobbanó ásványosság, rusztikus-waxos körte. Szájban érett körtés,
grapefruitra emlékeztető savú, lakkos alkoholtöbblettel. A lendületes sav átszövi az egész, egyébként
koncentrált kortyot. A lecsengések alkoholban macerált gyógynövényre emlékeztetnek.

(János: 10% körüli kövérszőlővel 500 literes light toast kádár hordóban.
Kedvenc dűlőim egyike.)

Breitenbach Narancsbor 2013

Bronzba hajló narancsszín, de nem opálos egyáltalán. Illatában a száraz és édes szamorodnik jegyei vegyülnek. A kortyban Sherry XO, narancshéj, aszalt szilva. Ásványos és a magas alkoholtól kissé lakkos. Enyhe cseranyag is érezhető. Édesfűszerekbe fut ki a vastagsághoz képest viszonylag rövidebb lecsengése.

(János: Narancsbor furmintból. Késői szüret, 25-28 mustfokú alapanyag.
Három hónap héjon áztatás kb 8 celsiuson.)

Breitenbach Lapis 2013

Közepesnél mélyebb aranyszín. Illata elsőre zárkózott, sárga szirmú virágok, olajosság és málnahab (!) mutatja magát. Nagyon krémes a textúra, valószínűleg a hordótól. A narancsbornál kevésbé koncentrált, birses, vaníliás és kamillás jegyek vezetik.

(János: Természetes bor a szőlőben, zéró kemikália használatával! Szinte észre sem lehet venni a cukrot.)

Breitenbach Dry 2013

Narancsba hajló aranyszín, közepesnél mélyebb. Illatában kifejezett ásványosság, sherrys és barackos jegyek, körte és déligyümölcs. Tömör korty, közepesnél rövidebb lecsengéssel, vitális savakkal, sok aszalt gyümölcs, ananász, mangó és licsi. Némi tannin is jelen van.

(János: Betsek-dűlő, négy darab (ötödik töltésű) Saury, 300 literes  hordónyi készült.)

Izgalmas utazás volt. Én személy szerint nagyon szurkolok, hogy az ebben a felfogásban készült tokaji bor sokáig ápolva legyen a Breitenbach logó mögött. Árakat egyelőre nem kérdeztem, pontokat pedig nem igazán volt kedvem odabiggyeszteni. Egyedi, old school stílus, szerintem nem lehet semlegesen
átsiklani felettük.

János boraival – már öt éve – többször is foglalkoztunk a Borravalón, pl. itt, itt és itt.

Minden vélemény számít!