• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

A vitorlázó borász

2015-12-18 ● Kodela Mia

?A nyugati medence ördögei voltunk? ? idézi fel Bujdosó Ferenc, aki talán még lelkesebben mesél, ha a vitorlázásról esik szó, mint ha a borokról.

A Bujdosó család életében a Balaton és a vitorlázás kiemelt szerepet játszik, nem véletlenek az olyan bornevek, mint a Horgony, Sextáns, Sirály vagy Tramontana, és a palackok címkéje is összetéveszthetetlen. Minden ízében családi vállalkozás az övék, a ma már 85 hektárt id. Bujdosó Ferenc, Feripapa vásárolta össze, aki még ma is túl lelkesen venné meg az új szőlőterületeket, ha nem vigyázna a család. Mert hogy bővíteni most már nem akarnak. Megosztják a szőlőmunkát, a borkészítést, az értékesítést, a kóstoltatást. Szeretnek így, kötetlenül dolgozni.

IMG_5382

A családi pincészet mellett Bujdosó Ferenc kiveszi a részét a boréletből és a közösségépítésből is, legyen szó borról vagy vitorlázásról. A Balatonboglári Hegyközség elnöke 2013-tól, és a Magyar Borakadémia is a tagjai közé választotta. A hagyományteremtő céllal létrehozott Borregattát már sikerült megnyerniük 2011-ben, de részt vesznek adriai és számos más vitorlásversenyen is, ahol bor persze mindig akad a hajón, mert ?bármi baj lehet, de bor az mindig legyen nálunk?. Idén novemberben pedig a cabernet franc és cabernet sauvignon házasítású 2011-es évjáratú Katamarán boruk lett a Ferencvárosi Torna Club hivatalos vörösbora. Szóval zajlik az élet.

A Balaton déli partján, a somogyi dombság dűlőin található szőlőterületeik kétharmada fehérszőlő. Tramini, királyleányka, szürkebarát, olaszrizling a legtöbb, de van chardonnay, irsai olivér, sauvignon blanc is. Kékszőlőik a merlot, cabernet sauvignon, cabernet franc és a pinot noir. Kisebb területeken olyan fajtákat termesztenek, mint a chasselas (régies elnevezéssel gyöngyszőlő), a muscat lunel, a müller thurgau, amit sokáig rizlingszilvániként ismertünk, valamint a zöldveltelini.

IMG_5358

Az egy napos kirándulást a balatonlellei borászati üzemnél kezdtük, ahol a karácsonyi hajrá előtt a nagy vörösöket címkézték, míg a tartályoknál éppen az új rosékat fejtették át. Az élet télen sem áll meg, a sok raklapnyi palack az udvaron várta, hogy a boltokba kerüljön, de jövőre jut belőle például Lengyelországba is. Kissé szűkösen vannak most, a tervezett új épület a mostani biokert helyére kerül, a paradicsomot, paprikát, cukkinit majd átültetik jövőre a napos oldalra. Az üzem melletti vinotéka egész évben nyitva van, lehet vásárolni palackos – és folyóborokat is. A dugókból készült adventi koszorú ünnepi hangulatot varázsolt a kis boltba, még ha el is maradt az általam várva várt havazás. (Amit azóta is csak várok?)

IMG_5365

Balatonszemesen a Hunyadi-család egykori birtokán, egy barokk kori pincéből alakítottak ki egy borozót, ahol nagyobb társaságokat tudnak kóstoltatni és vendégül látni. A műemlék pincében ott vannak a hordók, bennük az érlelődő borok és megnézhetjük a Bujdosó család 150 éves eszközgyűjteményét is. Mi pedig közben az újborokat, a mintákat és a forgalmi tételeket kóstoltuk, a közben felszolgált omlós libamell természetesen borral készült, ahogy a mellé tálalt párolt körte is. A zserbó és a mézes krémes is házi volt persze.

IMG_5371

A 2015-ös irsai olivér és sauvignon blanc már újborként kapható, a chardonnay szűztermés, tartályos és hordós érlelésű is van belőle, ezeket házasítják majd össze. A Nemere 2013 fehér birtok cuvée chardonnay-ból és szürkebarát-ból, ami novemberben lett letöltve. Kicsit kusza még, a fehérhúsú gyümölcsök, citrus és hársfatea mellett a vanília és kis füst dominál. A 2013-as Matacs szürkebarátnak ez a második évjárata, kifejezetten édes, lágy bor, hordós jegyekkel és érett gyümölcsökkel. A rosé tartálymintákból kóstoltunk pinot noir-t, merlot-t, kékfrankost és egy cabernet sauvignon-cabernet franc házasítást is. A legjobban a pinot tetszett, élénk savaival és málnás-grapefruitos-vérnarancsos ízével.

IMG_5375

A 2015-ös kékfrankos még almasavbomlás alatt van, egyelőre az élénk, friss meggyesség és a fűszeresség bizakodásra ad okot, aztán majd nyáron, mikor palackozzák, meglátjuk. A 2015-ös merlot a Kokas dűlőből 2018-ban lesz palackozva, most még három évig hordóban érlelik. Izgalmas a fűszeressége, a friss gyümölcsök szépek, természetesen nagyon nyers, egyelőre az intenzív kávés aroma dominál benne. A 2009 Kokashegy merlot most a forgalmi tétel, szilva, meggy, pirosbogyós gyümölcsök, szikár és fűszeres, érett aromákkal. Lehetne egy kicsit könnyedebb, az alkohol is melegíti, de a kerek savaival és tanninjaival együtt, összességében tetszik. A 2009-es Sirocco cabernet franc, cabernet sauvignon és merlot házasítása, lágy, édesfűszeres, érett gyümölcsös, behízelgő bor. Vanília, csokoládé, feketebors, mind-mind az édes érzetet erősítik, kerek és koncentrált bor, emelkedett alkohollal (14,5%). A bordeaux-i Les Citadelles du Vin borversenyen 2014-ben ezüstérmet kapott. A Farkastanya 2009 cabernet franc 24 hónapot töltött hordóban, amit jól jelez a füstös, kókuszos illat és íz, mellette feketebogyós gyümölcsök, meggykompót, némi likőrösség, édesfűszerek, babér. Közepes sav, érett tannin, az alkohol itt is érződik (14,5%), de bőven elbírja a test. Komoly bor, ami szépen egyben van már most.

IMG_5378

Ebéd előtt játszottunk egy kis játékot, az egyik feladat az volt, hogy írjunk le pár szót, ami eszünkbe jut a borászat kapcsán. Nyár, Balaton, vitorlás, Rosecco… ezek voltak az én papíromon. Jól hangzik, nem?

Címkék: Balaton, balatoni borok, Bujdosó, Bujdosó Pincészet, dél-balaton

← 3 borász 9 bora Pezsgők és ünnepi fogások →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?
Loading
00:00 / 35:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!