Azok a fránya gombák!

Meglepő kutatási eredményt kaptam el a nemzeti távirati iroda jóvoltából: svájci kutatók egy csoportja megállapította, hogy élesztőgombák is gondoskodnak a bor aromájáról. A nem várt fordulathoz hozzájárult az elektromos orr is.

Nem, nem tréfa, nincs is április. Egyszerűen csak bővül azon kutatások sora a világban, melyek eredménye megkérdőjelezhető, a Statisztikai Világnap nevében gondolkodjunk csak ezen kicsit.

Na, de nem eltérve a témától, képzelje csak el mindenki: az élesztőgombák nemcsak az erjedésért felelnek a borospincékben, hanem ízanyagokat is létrehoznak, állapították meg a derék svájciak. De tovább is mentek: a legalább két évig stabil vegyületekre elektromos orral sikerült rábukkanniuk a svájci Agroscope Changins-Wädenswil (ACW) kutatóintézet szakértőinek.

A hír szerint eddig úgy hírlett borkutatói körökben, hogy az olcsó sütőélesztő éppoly alkalmas a borkészítéshez, mint a drága borélesztő. (! vagy ?!) Innentől egyenesen idézem:

„A bor minősége szempontjából a hír szerint ugyanis nem az élesztő, hanem csakis a szőlőlé beltartalma számít. Az ACW kutatói most ezt a véleményt cáfolták meg.

A legújabb fejlesztésű, SmartNose elnevezésű “elektromos orral” bizonyítani tudták, hogy léteznek élesztő által kiváltott ízanyagok, és azok a kész borban legalább két évig meg is maradnak – írja a Der Standard című osztrák lap internetes kiadása (www.derstandard.at).

Ez felismerés az ACW szerint hozzájárulhat a borok minőségének további javulásához. Az elektromos orr segítségével pontosabban lehet elemezni a bor aromáit, és a pincemestereket is segítheti az élesztő kiválasztásában. Igaz, ők már tapasztalatból régóta tudják, hogy milyen fontos a végtermék minősége szempontjából az élesztő – világszerte több mint 150 különböző borélesztő létezik.”

Hát nem tudom, ki mit gondol, nekem csak annyi jutott eszembe, hogy érdemes lett volna lemenni egy pincébe, megkérdezni egy borászt erről.

Hozzászólások

 1. akov mondta

  Nekem mindig mániám volt, hogy a fajélesztőt sokszor kiérzem a borból, egyenborok készülnek általa. Meggyőződésem, hogy a legjobb, legelegánsabb borok vadélesztővel készülnek.

 2. BZoltan mondta

  Hát igen. Eddig is tudtuk, hogy a természetes élesztő törzsek termőhely- és évjárat-specifikusak. Nincs két év, hogy ugyanazok az élesztők, ugyanúgy dolgozzanak és még két szomszédos ültetvényben/pincében is mások a természetes élesztők.

  A kedves svájciak jól megmondták a magától értetődőt :)

 3. hegyaljai mondta

  Nemcsak, hogy megmondták, azt, amit mindenki tudott, hanem valószínüleg jól meg is fizették őket érte. Ezzel szemben a magyar szőlészeti-borászati kutatás immáron 20 éve leépül.

Minden vélemény számít!