// bejegyzés

Hírek

Azok a fránya gombák!

Meglepő kutatási eredményt kaptam el a nemzeti távirati iroda jóvoltából: svájci kutatók egy csoportja megállapította, hogy élesztőgombák is gondoskodnak a bor aromájáról. A nem várt fordulathoz hozzájárult az elektromos orr is.

Nem, nem tréfa, nincs is április. Egyszerűen csak bővül azon kutatások sora a világban, melyek eredménye megkérdőjelezhető, a Statisztikai Világnap nevében gondolkodjunk csak ezen kicsit.

Na, de nem eltérve a témától, képzelje csak el mindenki: az élesztőgombák nemcsak az erjedésért felelnek a borospincékben, hanem ízanyagokat is létrehoznak, állapították meg a derék svájciak. De tovább is mentek: a legalább két évig stabil vegyületekre elektromos orral sikerült rábukkanniuk a svájci Agroscope Changins-Wädenswil (ACW) kutatóintézet szakértőinek.

A hír szerint eddig úgy hírlett borkutatói körökben, hogy az olcsó sütőélesztő éppoly alkalmas a borkészítéshez, mint a drága borélesztő. (! vagy ?!) Innentől egyenesen idézem:

„A bor minősége szempontjából a hír szerint ugyanis nem az élesztő, hanem csakis a szőlőlé beltartalma számít. Az ACW kutatói most ezt a véleményt cáfolták meg.

A legújabb fejlesztésű, SmartNose elnevezésű “elektromos orral” bizonyítani tudták, hogy léteznek élesztő által kiváltott ízanyagok, és azok a kész borban legalább két évig meg is maradnak – írja a Der Standard című osztrák lap internetes kiadása (www.derstandard.at).

Ez felismerés az ACW szerint hozzájárulhat a borok minőségének további javulásához. Az elektromos orr segítségével pontosabban lehet elemezni a bor aromáit, és a pincemestereket is segítheti az élesztő kiválasztásában. Igaz, ők már tapasztalatból régóta tudják, hogy milyen fontos a végtermék minősége szempontjából az élesztő – világszerte több mint 150 különböző borélesztő létezik.”

Hát nem tudom, ki mit gondol, nekem csak annyi jutott eszembe, hogy érdemes lett volna lemenni egy pincébe, megkérdezni egy borászt erről.

Kapcsolódó:

Ajánljuk:

Bormarketing: új céggel
Bor Kung-fu
Majmok a szőlőben
Kaló a Borászok Borásza
A legdrágább burgundi
Ezüstérmések a borászok
Robbantott az armagnac

6 hozzászólás ehhez: “Azok a fránya gombák!”

 1. Nekem mindig mániám volt, hogy a fajélesztőt sokszor kiérzem a borból, egyenborok készülnek általa. Meggyőződésem, hogy a legjobb, legelegánsabb borok vadélesztővel készülnek.

  Írta: akov | október 20, 2010, 14:48
 2. Ez elég régóta ismert dolog, nem teljesen értem, mi ebben az újdonság :)

  Írta: octopus | október 20, 2010, 16:00
 3. épp ez a lényeg. fogalmam sincs miért jött ki ez a hír…

  Írta: Kántorbandi | október 20, 2010, 16:18
 4. Hát igen. Eddig is tudtuk, hogy a természetes élesztő törzsek termőhely- és évjárat-specifikusak. Nincs két év, hogy ugyanazok az élesztők, ugyanúgy dolgozzanak és még két szomszédos ültetvényben/pincében is mások a természetes élesztők.

  A kedves svájciak jól megmondták a magától értetődőt :)

  Írta: BZoltan | október 21, 2010, 08:39
 5. Írta: Kántorbandi | október 21, 2010, 14:48
 6. Nemcsak, hogy megmondták, azt, amit mindenki tudott, hanem valószínüleg jól meg is fizették őket érte. Ezzel szemben a magyar szőlészeti-borászati kutatás immáron 20 éve leépül.

  Írta: hegyaljai | október 22, 2010, 13:42

Hozzászólás

Jelentkezz be a hozzászóláshoz!Legutóbbi hozzászólások

 • malnale: En nemetorszagbol jöttem elöször Somlora,azert, mert nagyon szeretem a bort. Kerdezösködtem utana, hogy...
 • BZoltan: Régi fogadalmam, hogy somlói termelővel kapcsolatban igyekszem csendben maradni, de Tamás esetében ez nehéz....
 • BZoltan: Szerintem kimondottan nagyszerű dolog, hogy a természetesség és a kézművesség nem alternatívái egymásnak,...

Ezt olvasták legtöbben

 • No results available

Csatlakozz!