Balatoni borok mércéje

Nemzetközi minősítésen estek át a Balatoni Borrégió borai júniusban: egy külföldi és magyar szakértőkből álló csapat két napon át tesztelte és minősítette a kereskedelmi forgalomban kapható balatoni borokat. A cél az volt, hogy a fogyasztók ezt követően könnyebben tudjanak választani a négy kategóriába sorolt borok közül. Ez volt az első ilyen jellegű bírálat Magyarországon. A szakértők egyöntetű véleménye szerint nagyon jó a balatoni borok felhozatala.

A minősítést a Balatoni Borkultúráért Alapítvány szervezte és bonyolította le. “Aggasztóan alacsony a balatoni borok elismertsége”, mondta Bende Richárd, aki a Balatoni Borkultúráért Alapítvány alapítójaként azért harcol, hogy a Balaton Borrégió borait a fogyasztók az őket megillető helyen értékeljék. Véleménye szerint nagyobb méretű összefogásra, közös arculatra és szervezetre van szükség. Ezt a célt szolgálta az Alapítvány által szervezett Balaton Winfer borminősítés is.

A minősítés nagy meglepetéseket is tartogatott: számos 1000 forint alatti árkategóriában lévő bor került a prémium szegmensbe, míg akadt több olyan prémium kategóriába árazott bor is, melyek az alap kategóriába lettek besorolva. A Winfer minősítés alapvetően nem a szakmának, hanem a fogyasztóknak szól. A rendszert Sinkó Krisztina, a WSET Nemzetközi Borakadémia igazgatója dolgozta ki. Ez alapján a borokat négy különböző kategóriába sorolják, melyeket egyszerű színkódokkal jelöltek – a narancs az alapborok, a kék a fajtaborok, a zöld a terroir borok, míg a bordó a prémium borok színkódja lett. Nagyon fontos, hogy ez nem hierarchiai sorrend – nem azt mondja, hogy egy narancs bor sokkal rosszabb, mint egy zöld bor – hanem kategória különbség. Ezt marha nehéz lesz átadni a fogyasztóknak, akik jelenleg ugyanazt az értékítéleti szemléletet követik, amit egyébként sok borász is.

Folyik a munka az egyik minősítő bizottságban

A színkódok alapján a fogyasztó könnyedén eldöntheti, hogy megéri-e neki egy bizonyos színkóddal ellátott bort megvásárolni. “Sajnos a fogyasztó, akinek a bor iránt sikerült felkelteni az érdeklődését, gyakorlatilag elveszik a szinte hetente megrendezésre kerülő borversenyek egymásnak ellentmondó eredményei között”, mondta Sinkó Krisztina. A szakértő szerint a fogyasztók számára nincs kapaszkodó, melyek alapján dönthetnének, melyik bort érdemes választani. Tovább bonyolítja a képet, hogy a hagyományos rendszerek bonyolultak, a fogyasztók számára értelmezhetetlenek, és a szakértők által sincs konszenzus azok minőségre vonatkozó üzenetét illetően.

A Winfer a borászoknak is üzenet: segít abban, hogy objektív képet kapjanak arról, hogy a fenntartható, nemzetközi sztenderdek szerint hol tartanak, és milyen irányban kell fejlődni. A bírák között olyan elismert szakemberek voltak, mint David Bird Master of Wine (MW), akit a borászati technológia atyjának tartanak, könyveit alap tananyagként használják a világ borászati képzésében. “A magyar borok általános nívója sokkal jobb, mint azt Angliában, vagy általában nyugaton gondolják”, mondta David Bird, aki szerint olyan ismert borvidékekkel vetekszik a Balatoni Borrégió, mint például Elzász. David Bird különösen jónak tartotta a Pinot gris felhozatalt, azt mondta, hogy a Szürkebarátainkkal simán ott vagyunk Elzász mellett, és ezt érdemes nemzetközi szinten is tudatosítani. A szakik még a Syrah-kat emelték ki: szerintünk ezzel a fajtával nagyon érdemes lenne a Balatonon foglalkozni, óriási lehetőségeket látnak benne.

David Bird és Elizabeth Gabay

A csapatban olyan elismert és nagy gyakorlati tapasztalattal rendelkező szakértők is helyet kaptak, mint Elizabeth Gabay MW, Luiz A. G. Alberto MW-aspiráns, vagy Donald Edwards, egy ismert londoni éttermének vezető sommelier-je. A júniusi Balaton Winfer volt az első ilyen jellegű minősítés Magyarországon. Az Alapítvány a Balatoni Borrégió borait az áruházak, üzletek polcairól vásárolta meg, ezzel is támogatva a szervezet filozófiáját – mondta Bende Richárd. Mivel a Balaton Borrégió fejlődését a szervezők saját ügyüknek is tekintik, szeretnének a borászoknak minden támogatást megadni a nemzetközi szakértők támogatásával.

A teljes lista itt: www.balatonwinfer.com

Korábban:

Ígéretes borok Szentantalfán

Konyári János lett az év borásza

Az évtized borai készülhetnek Balatonon

Hozzászólások

 1. mondta

  83. koma 2009-07-14 13:02:20

  Látom hatalmas örömmel vették a borászok a kezdeményezést :)
  borboy.blog.hu/2009/07/14/winfer_meg_egyszer_1

  82. Lackó 2009-07-10 12:00:31

  Naja…akkor talán nem kellett volna őket besorolni, hanem megjegyzésbe írni, mert így kényszerből kijött egy olyan eredmény, ami felháborodást keltett…nem kell föltétlen mindent kategorizálni. Már a 4 is sok, nem hogy még egy 5., 6.-at is. Így szépen kialakul valami zagyvaság, amibe aztán a Jóisten sem tud eligazodni. Béla bácsi borai merre jártak?

  Egyébként a bordóba került borokkal szinte senki nem vitatkozott, bár érdekes módon oda meg bekerült egy olyan syrah, ami többek szerint pont baromi fás.

  Akkor ezek szerint mégsem totál hülyék, akik nem végeztek WSET-et és lehet, hogy mégiscsak lehet anélkül is érezni? :D Jó, befogtam…

  81. kidi 2009-07-10 10:16:05

  Sziasztok!
  A kezdetektől olvasom a Winfer “vitát”. Eddig nem írtam ide semmit, de gondoltam most beszámolok a tegnap estémről. CzSK-tól a blogon megtudtam, hogy lesz Best of Balaton kóstoló a Nemzetközi Borakadémián. Szóval tegnap este elmentem, és végigkóstoltuk a bordó kategória borait, kiegészítve narancs kategóiába soeolt borokkal, és azonos fajtájú nemzetközi (főleg francia) tételekkel (melyek közül mindegyik 90 pont felett kapott Parker bácsitól, vagy a WS-től).

  Szóval, lássuk a medvét. Ami tény, a Star Wars nagymesterei bizony NEM hülyék. Nem tudtuk, hogy a borok zöme bordó kategóriás volt, így próbáltunk találgatni (mivel természetesen vakon kóstoltunk) a színeket illetően. Több tételre rámondtuk, hogy ez biztosan narancsot kapott, mert annyira jó. És nem! A baromi jó borok bordót kaptak! És ezt nem csak én mondtam, aki végzett WSET-et, hanem olyanok is a legjobb kategóriába sorolták, akik nem.

  Krisztina magyarázatot adott arra is, hogy miért is került a Páva, meg Takács Lajos Hárslevelűje a narancs kategóriába: a rendszer hiánya, hogy kell mégegy szín, ahová az érlelésre szoruló borok kerülnek. (a társasággal mi ezt el is neveztük fehérnek). És a kóstoló során több borra is mondtuk, hogy na, ez fehér.
  És amikor felfedték előttünk a borokat, akkor az egyik fehér az bizony a Takács Lajos 2006-os Hárslevelűje volt. És szegény jedy-k kénytelenek voltak narancsba tenni, mert a boron még mindig dominál a fa, ergó az egyensúly nincs meg, de kizárni nem akarták, mert tudják, hogy ez egy nagy alapanyag. (Pávát ugyan nem kóstoltunk, de valszeg az is fehér lett volna).

  Szóval eme vala az igazság 24 bor után.

  80. Hapci 2009-07-10 00:46:41

  Akov: :)

  79. akov 2009-07-09 17:29:21

  BZoltán, kántorbandi: szerintem ezt most már érdemes volna abbafejezni, mert egyszerűen elbeszéltek egymás mellett, rossz olvasni az egészet. Reset.

  Remélem BZoltánnak meg emiatt nem megy el a kedve ettől a blog-tól, és máskor is hozzászól.

  78. dr nemtudomka 2009-07-09 17:13:26

  sztem szívesen vagy látva, higgadt és jó dolgokat szólsz, lécci, ne hanyagolj minket eme csörte mián

  77. BZoltán 2009-07-09 15:17:38

  Endre, te figyelmetlenül olvastad el azt amit írtam.

  Mindegy, ha te úgy akarod hinni, hogy mindenki hülye, rosszindulató, irigy és sértett akkor legyen. Nekem a kilenc is páros.

  Részemről ezzel lezárva, eddig sem nagyon látogattam ezt az oldalt eztán meg tudomásul veszem, hogy nem vagyok szívesen látva.

  Minden jót,

  Balogh Zoltán

  76. Stevie Kraft 2009-07-09 14:48:16

  Azt egyébként figyelitek, hogy a WSET jelvényben, ha megnézitek a nő szoknyájának a szegélyét, akkor ott egy kicsit, bal oldalon látszik egy egészen apró KÖRZŐ az egyik korcban, meg a poharat is baromira úgy tartja, hogy csak be kell húzni alá a vonalat – ez egy FÜGGŐÓN! – és asztamindenségit, mi van a csajon, KÖTÉNY! uramisten, ezek SZABADKŐMŰVESEK! át akarják venni a hatalmat, és jól megszivatni minden elsőszülöttet!

  75. kántorbandi 2009-07-09 14:17:34

  Zoli, azt hiszem ezzel most én télleg befejezem, mert innentől meddő. Van, amit egyszerűen képtelen vagy elfogadni, még akkor sem, ha azok az emberek próbálják elmondani neked, akik pontosan tudják miről van szó. Még egyszer megpróbálom, és ennyi.
  1) A WSET világszinten így áll, nem csak magyar szinten. A bevétel aránya mutatja, hogy az enthusiast-ek vannak a legtöbben. vaqyis az iskola a borértést adja át, alaptól felsőfokig, de legnagyobb számban a fogyasztókat képzi, ahogy az adatokból is kiderül.
  2) ha nem látsz a kommentek között hülyeséget, azon nem tudok segíteni. vannak.
  3) többször mondtam már neked, hogy nem sertepertéltem, hanem segítettem megszervezni a sajtótájékoztatót, és mivel egyetértek a kezdeményezéssel segítek abban, hogy minél többen tudjanak róla. Az alapítványból eddig nem is találkoztam senkivel, sőt, még balatonon sem voltam ott – hát persze, hogy a Krisztina engem kért meg, ha már egyszer ismerjük egymást, te jó ég. Azért léptem fel cinikusan, wazze, mert baromságokat írtatok rólam. :) többször elmondtam már, hogy nem a személyes kötődésem miatt védem ezt a dolgot, hanem azért, mert tetszik. te kikéred magadnak, hogy nem azért támadzs, mert kimaradtatok, és objektív vagy, engem meg pont ugyanezzel vádolsz? ez azért necces, lássuk be. Arra sem vettétek a fáradtságot, hogy utánanézzetek rendesen, hogy mit is csinálok, ki is vagyok, csak mindenféle kötődésekről írtok – kész. De mindegy is, jót nevetek ezeken, ahogy pl. ez a portálmotoros, pöttyös dolog is tiszta eco-i ördöngösség. szerintem ne erre koncentrálj a jövőben, mert sehova sem vezet. ahogy én sem kapargatom azt, hogy ki mit miért és hogyan csinál más blogokon. nem ez a lényeg, hanem annak a bizonyos 97 százaléknak a lefaragása mondjuk 70-re. aztán tovább.
  over and out.

  74. BZoltán 2009-07-09 13:45:00

  1) “wine education courses, spirits courses and wine tastings for professionals and enthusiasts”

  Tehát nem elsősorban az átlagfogyasztóknak szól, hanem a szakembereknek és csak másodsorban a borokért az átlagosnál jobban érdeklődőknek… De elhiszem, hogy a bevétel nagy részét az alaptanfolyamok teszik ki, eztte tudod jobban, te vagy ott oktató.

  De nem is ez a lényeg, hanem az, hogy ezen rendezvény szervező, segítői közül kivétel nélkül mindenki valahogy kötődik ehhez a szervezethez.

  2) Nem látok hülyeséget sehol. Kritikát látok, sokat.

  3) Szerintem van összefüggés a tények között. Nehéz nem észrevenni ezeket az összefüggéseket. De mondom, engem ez nem zavar.

  Azt mondod, hogy mindent a saját neved alatt csinálsz, és nem kell találgatni, hogy ki és mi vagyok. Mégis eléggé cinikusan és támadólag léptél fel az én személyem ellen amikor rákérdeztem, hogy te vagy-e az a Kántor Endre aki ezen sokat kritizált rendezvényt szervező alapítvány körül sertepertélt. Ugyanis ez érthetővé teszi a személyes kötődésből fakadó álláspontodat. Annyi elég lett volna, hogy igen, te vagy az. Nem is lett volna ezzel baj… a baj, hogy te egy egyszerű kérdésre eléggé támadólag mozdultál vissza.

  írtál egy érdekes blogbejegyzést, de nem tértél ki arra, hogy alapvetően a szervező, lebonyolító csapat gyakorlatilag a WSET magyarországi gárdájából áll akik nyilván ismerik egymást, sőt üzleti kapcsolatban állnak egymással.

  Én egy kissé úgy éreztem, hogy a független sajtós szerepében mutatkozol be, miközben teljesen érthető és elfogadható kötődésed van a rendszerhez.

  Amúgy nem kell Sherlock Holmes-nak lenni ahhoz, hogy bizonyos szervezetek arculata közötti hasonlóságból egyszerű következtetéseket vonjunk le… Sőt akár az is beszédes lehet, hogy ugyanaz a portálmotor fut bizonyos cégek és szervezetek weboldalán.

  73. BZoltán 2009-07-09 13:39:00

  1) “wine education courses, spirits courses and wine tastings for professionals and enthusiasts”

  Tehát nem elsősorban az átlagfogyasztóknak szól, hanem a szakembereknek és csak másodsorban a borokért az átlagosnál jobban érdeklődőknek… De elhiszem, hogy a bevétel nagy részét az alaptanfolyamok teszik ki, eztte tudod jobban, te vagy ott oktató.

  De nem is ez a lényeg, hanem az, hogy ezen rendezvény szervező, segítői közül kivétel nélkül mindenki valahogy kötődik ehhez a szervezethez.

  2) Nem látok hülyeséget sehol. Kritikát látok, sokat.

  3) Szerintem van összefüggés a tények között. Nehéz nem észrevenni ezeket az összefüggéseket. De mondom, engem ez nem zavar.

  Azt mondod, hogy mindent a saját neved alatt csinálsz, és nem kell találgatni, hogy ki és mi vagyok. Mégis eléggé cinikusan és támadólag léptél fel az én személyem ellen amikor rákérdeztem, hogy te vagy-e az a Kántor Endre aki ezen sokat kritizált rendezvényt szervező alapítvány körül sertepertélt. Ugyanis ez érthetővé teszi a személyes kötődésből fakadó álláspontodat. Annyi elég lett volna, hogy igen, te vagy az. Nem is lett volna ezzel baj… a baj, hogy te egy egyszerű kérdésre eléggé támadólag mozdultál vissza.

  írtál egy érdekes blogbejegyzést, de nem tértél ki arra, hogy alapvetően a szervező, lebonyolító csapat gyakorlatilag a WSET magyarországi gárdájából áll akik nyilván ismerik egymást, sőt üzleti kapcsolatban állnak egymással.

  Én egy kissé úgy éreztem, hogy a független sajtós szerepében mutatkozol be, miközben teljesen érthető és elfogadható kötődésed van a rendszerhez.

  Amúgy nem kell Sherlock Holmes-nak lenni ahhoz, hogy bizonyos szervezetek arculata közötti hasonlóságból egyszerű következtetéseket vonjunk le… Sőt akár az is beszédes lehet, hogy ugyanaz a portálmotor fut bizonyos cégek és szervezetek weboldalán.

  72. kántorbandi 2009-07-09 13:11:23

  bocs, de két – illetve három – dologban nincs igazad.

  1) a wset nem az, aminek írod. az iskola bevételeinek közel 75 százalékát az alapfokú képzés adja, amit a fogyasztók végeznek el.

  2) a kritikát bírom, és látod, sok mindennel egyet is értettem. a hülyeséget nem bírom, és itt most elsősorban nem rád gondolok.

  3) alföldi merlot pedig nem volt korrekt, ahogy a főszerkesztő úr sem. először is – tényeket copypastel be rólam, és ezek között olyan összefüggéseket sejtet, melyek nincsenek. másodszor is: azzal vádol, hogy amit csinálok nem nyílt, nem transzparens. erre tényleg nem tudok mit mondani, tekintve, hogy mindent a saját nevem alatt csinálok, és nem találgatni kell, hogy ki és mi vagyok.

  szóval, ez a gáz.

  71. BZoltán 2009-07-09 09:27:06

  Nem Endre, én nem támadok semmit. Nem szokásom, sem ebben sem más témában. Kritizálok, méghozzá alappal és jogosan. Olyan kritikákat fogalmaztam meg amiknek egy jó részét még Krisztina is elfogadott (látod el is tűnt az angol nyelvű oldal)

  Igazán támadó véleményt én nem olvastam sehol… tény Új Péter a maga satílusában rendesen odakarcolt a szervezetnek és a rendezőknek. De ha egyszer a nyilvánosság elé állsz valamivel akkor vállald a legkülönfélébb kritikákat.

  Alföldi merlot egyébként szerintem nagyon korrekt és emberi hangvételű kritikát fogalmazott meg.

  Az összefonódások meg mint írtam, érthetőek. De akkor miért kellett neked itt is és a művalkeszen is cinikusan meg teljen kontextuson kívülre mutató stílusban reagálni amikor nyíltan kimondja valaki az összefüggéseket és kötődéseket?

  Nekem semmi bajom a WSET-tel. De szerintem kezeljük ezt a szervezetet a helyén…A WSET lássuk be nem más mint egy angol borkereskedelmi szolgáltató cég. Egy profitorientált vállalkozás aminek az elsődleges célja a borkereskedelemben résztvevők képzése.

  70. kántorbandi 2009-07-09 08:58:10

  Zoli, nem vagy kitiltva, ez elég nyílt rendszer. még regisztrálni sem kell. kötődésekről, ahogy a másik blogon is, itt is elmondom: túl sokat feltételezel. wset-nek persze, hogy köze van, te jó ég… ez megint egy konspirációs elmélet. milyen kötődések? ebben a kis országban mindenki kötődik mindenhez. az egyik nagy vád ellenem az, hogy “propagálom” ezt az egészet, meg, hogy védem. persze. miért ne tenném, ha tetszik a dolog? nézd innen: annyira és úgy védem ezt, ahogy te támadod. most akkor kinek, milyen érdeke, kötődése van? :) nem ez a lényeg, és ezt te is tudod. a hibákat szerintem krisztáék kiküszöbölik, ehhez óriási segítség nekik a sok értelmes komment. a többi meg még csak nem is vihar egy kanálban, de még annál is rosszabb. szerinted, ha nagyon elkezdenénk feszegetni a dolgokat, kiről nem derülne ki, hogy így, vagy úgy kötődik valami szervezethez, vagy céghez ebben az országban. ez persze még nem jelenti azt, hogy objektív módon ne tudna megközelíteni egy témát. mondjuk vegyünk példának néhány kóstolót – mikor tiszta a dolog: ha megvesszük a borokat, vagy ha megkapjuk őket? vagy mi van, ha mi rendezünk egy tesztet – kit hívunk meg, ki “adományoz”, stb. ez mind elfogultságra okot adó dolog lenne. aztán a pontozások: ki hogyan, miért, mikor pontoz? kinek hiteles a pontozása? szóval meddő ebben az irányban dolgokat sejteni. tiszta foucault inga az egész cirkusz, ami kialakult ezzel kapcsolatban: szillogizmusok, adatok összemosása, stb. ez vicc. ami a lényeg, hogy beszéljünk erről. ezért lett ez a téma ide behozva, és ezért vannak a kommentek. a többi meg alakul majd.

  69. BZoltán 2009-07-09 08:41:39

  67. Stevie Kraft: A baj csak az, hogy ez a rendezvény messze nem alulról jövő kezdeményezés volt. Tudtommal sem termelők, sem hegyközségi képviselők, sem kereskedő sem pedig a fogyasztói közösségek nem vettek részt a szervezésben.

  Gyakorlatilag a szervezők mindegyik így vagy amúgy a magyar WSET-hez kötődik, abban érdekelt illetve annak ügyfele.

  Ami önmagában nem baj, de nagyobb nyitottsággal szerintem sok hibát meg lehetett volna előzni, ha egy kicsit nyitottabban állnak a dologhoz.

  /úgy tűnik ki vagyik innen tiltva :( De miért?

  68. BZoltán 2009-07-09 08:37:26

  Nem jelennek meg a hozzászólásaim…

  A technika ördöge tréfálkozik velem, vagy valamilyen módon le vagyok tiltva?

  67. Stevie Kraft 2009-07-09 01:46:35

  Re.: Balogh Zoltán

  Na nehogymá’ elkezdjünk egyetérteni, az annyira unalmas. Én úgy gondolom, hogy Magyarországon – miután megalakultr vagy annyi borvidéki szervezet és ellenszervezet (azt figyeled, hogy tokajban lassan több szervezet van, mint borász?) az embereknek csak leesik, hogy azon kívül, hogy sok helyre lehet őrsi órára menni, semmi sem változik. Bár a borágazat az amely az utóbbi 20 évben a legnagyobb ugrást hajtotta végre Magyarországon (copyright by Esterházy Péter)de tette mindezt tökéletes ellenszélben.
  A borvidékeken mostanra kezdenek rájönni arra, hogy vagy maguk veszik a kezükbe ilyen-olyan mód a szabályozást, és állítanak fel a mostaninál sokkal szigorúbb minőségi standardokat, vagy marad tovább a röfögés a húygmeleg sárban. Amely tevékenység kétségkívül kényelmes, és sokat lehet mondani, hogy bezzeg ha’, de a minőségi bortermelésnek nem tesz jót.

  A matricaosztó kezdeményezést is ilyesminek látom, alulról, a borvidékről jövő kezdeményezésnek, amely elég sok termelőt tudott összefogni (ráadásul tényleg nagyon komoly emberekkel sikerült végigkóstoltatni a borokat!). Itt az ideje, hogy a borvidékek kicsavarják az OBI meg a központ kezéből a kezdeményezést meg a lángpallost. Sok anyázás lesz még, de azt hiszem, ha az önyzerveződés beindul, az alapvetően jófele visz. Persze ehhez nagyon sok tyúkszemre kell rátiporni. És akkor egy idő után kell a videobíró is. Bár ha más most is van, annál kevésbé fájdalmas megszokni a létezését, és a szükségességét.

  66. Balogh Zoltán 2009-07-08 13:28:59

  65. Stevie Kraft:

  Szerintem a főbb vonalakban egyetértünk. De tényleg. Az érdek közös, hogy a piacon kapható borokról többet lehessen tudni mint ami a címkén olvasható.

  Pedig a címke nem is rossz kiindulási pont… Ugyebár mi van manapság egy akármilyen OBI-zott somlai palackon. Az, hogy Somlói és ugye az, hogy minőségi.

  Namost… az egy vicc, hogy a hegy lába alatti laposban Somlói bornak valót lehet szüretelni és az is vicc, hogy a “minőségi” kitétel nevetséges kritérium alapján van megállapítva.

  Először szigorítani kellene a borvidékek határait és eredetvédelmét. Somlói lehessen az ami tényleg somlói. A minőség pedig tényleg jelentsen minőséget. Akár hegyközségi ellenőrzéssel, a bortörvénynél szigorúbb szabályokkal.

  Ilyen plecsnizéssel csak a már amúgy is zavaros levesbe csapjuk bele a kanalunkat. Sokkal jobban örülnék ha az évente soktízezer/százezer palack minőségi somlai címkével piacra kerülő tétel 90%-a asztali tájbor lenne és minőségi somlainak pedig hívhatnánk azt az évente 10-20 ezer palack bort ami tényleg minőségi és tényleg somlai.

  Csak ugye ez jelenleg túl sok érdeket sértene…

  Szóval én úgy vagyok vele, hogy a törvényt és a hegyközségi szabályozásokat kellene szigorítani és betartatni, akkor lenne jelentősége annak amit törvényileg amúgy is rá kell írni a palackra.

  Ha minden a balatoni borrégióban palackozott bor tényleg olyan szőlőből készülne mint amia címkén van és mindegyik tényleg minőségi lenne (szóval nem olasz sűrítménnyel feltúrbózott 15-ös mustfokkal szüretelt csengődi must) Akkor lehetne beszélgetni fajtajellegről és terroirról meg fineszes egyediségről.

  De egyelőre még az NB3-ban rúgják szét egymás bokáját a játékosok… ilyen szinten nem precíziós videobíró kell még.

  65. Stevie Kraft 2009-07-08 11:48:47

  Re.: Balogh Zoltán

  1. Igen az érettség és a must cukorfoka határoz a Johannisbergnél, de ez nem azért alakult így, mert annyira érdekelte volna a burkusokat az analitikus kémia és a növénytermesztés. Azt a bort, amire az arany meg a kék, meg a pink-arany plecsni, később kupak került drágábban lehetett eladni és kész.

  Mivel a balaton esetében elég sok és sokféle borról van szó, illetve a bortörvényünk sem az a németes fajta, ezért a borokat itt kénytelenség volt érzékszervi teszteléssel kategóriákba sorolni. Az egyébként világos, hogy az aranykupakos Johannisberg automatikusan drágább is, de azt is tudja az ember, hogy szerda estére elegendő a zöld kupak (azdekurvajó egyébként, istenem….)

  2. hogy a képzavar tovább erősödjék futballos hasonlatban. Lehet a megye 3-ban maradni, és ott szépen játszani, de az a baj, hogy itt csak egy liga van, úgy hívják, borpiac, és az meglehetősen nyitott. Nem akarnék osztrákozni (dehogynem) de nézd meg Ausztriát. A Landwein is tök tisztességgel van megcsinálva, sokszor jobban, mint nálunk a minőségi. Szóval, ha már a bortörvényünk csak elméleti kapaszkodót nyújt a jónépnek, tekintettel arra, hogy rettenetesen cikis borok kapnak minőségi bor besorolást, akkor miért ne lehetne valami más, ami adott esetben a borvidéktől jön, és azt mondja, “te figyelj, ha rajta van a narancs kék ilyen-olyan plecsni akkor ez egy megbízható bor” ez a legfőbb üzenete ennek a besorolásnak. Az meg, hogy különbséget teszünk szerda estére való, meg érettségire/gyémántlakodalomra/diplomaosztóra/temetésre szánt bor között, nos azzal is csak annak nyújtasz segítő kezet, aki a bort megveszi. A rendszeren persze lehet/kell finomítgatni.

  3. ezmárcsakúgy. A bírói ítéleteken lehet fanyalogni. A borban is, meg a műkorcsolyában is. Borban nincs videóbíró, de talán feltételezzük már a bíráróról, hogy azért ült oda a köpőedény mellé, mert érti a dolgát.

  64. Balogh Zoltán 2009-07-08 10:33:14

  62. dr nemtudomka:

  A színek egész pontosan a QmP rendszerben a következő:
  Sárga: Qualitätswein,
  Piros: Kabinett,
  Zöld: Spätlese,
  Pink: Auslese,
  Pink/Arany: Beerenauslese,
  Arany: Trockenbeerenauslese,
  Kék: Eiswein-Beerenauslese

  Fontos tudni, hogy ezek _NEM_ minőségi kategóriák, a fajtajellegnek és a terroirnak semmi köze nincsen a kategóriákhoz, kizárólag az érettség és a must cukorfoka az ami meghatározza az egyes kategóriát.

  63. akov 2009-07-08 09:36:26

  Most bekapcsolom az eretnek módot.

  Nagyon meg vagyok lepve, hogy a Kreinbacher-féle Syrah 2007-től ennyire beájultak az MW-k, no ez az, amit nem vártam volna. Hallottam más forrásból is, hogy rohantak vásárolni.

  Nos 2 hete voltam ott kóstolni és nekem a Kreinbacher unblokk csalódás volt, most nem írom le miért. A szóban forgó borban leginkább az újhordó tombol, amitől elég sok fűszert kap a bor, egy rövid-középhosszú utóízzel, kevés izgalommal (számomra). A 2008-ast is sikerült kóstolni, még fiatal, de hasonló stílus. Hogy mi ebből a terroir, az kérdéses…

  62. dr nemtudomka 2009-07-08 07:57:23

  A színkódosdi egy előzménye:

  Rheingauban a Johannisberg-borok minőségét-kategóriáját különféle színek (sárga, rőt, zöld stb) jelzik, melyekkel régen lepecsételték a palackokat, ma a szín palack nyakán, a kapszulán jelenik meg. A minőség eme szivárványa magának a nagy Metternichnek a leleménye, akinek a nagypolitika mellett ilyen kicsiségekre is kiterjedt figyelme és kreativitása, lehet persze, hogy inkább úgy kéne fogalmaznunk: a politika kicsinyességei mellett ilyen nagy dolgokban is megnyilvánult a hajdan nagyhatalmú kancellár zsenije. Metternichet irritálták az olyan megfogalmazások, hogy a sima minőségi bor harmadrangú egy késeihez képest, egy Metternich nem írhatja rá a borára, hogy harmadrangú, ezért találta ki a színeket. Az imígyen színre bontott szortimentben a száraz kései rizlingnek például a zöld a kódja, a töppedt szőlő és a botritisz illatával köszönő Auslese pink, a Beerenauslese pink-arany. Aki meg csodálkozik a Magyar Szörny nagyajkának felzeteként megjelenő villanyos bulvárlap nyelvi-szemléleti paradigmáján, magára vessen.

  61. Balogh Zoltán 2009-07-08 07:17:25

  Kedves hegyaljai,

  már n haragudj, de had kérdezzem meg, hogy konkrétan és pontosan kire gondolsz amikor azt írod, hogy “magukból kikelve üvöltő sznobok”?

  Szerintem jellemzően teljesen korrekt kritikát és kétséget fogalmaztunk meg a legtöbben.

  A te figyelmedet is elkerülte, hogy nem azzal van a baj, hogy bizonyos borok nem tetszettek a külfoni borisszáknak. A legtöbb termelő/kerskedő bizony ismeri azt a jelenséget, hogy valakinek nem ízlik a bora. Nem kellene úgy csinálni mintha azért indult volna meg a hozzászólásfolyam és azért írták volna le sokan a véleményüket mert ez avagy az a bor nem ízlett valakinek.

  Legyél olyan szíves és olvasd el figyelmesen a hozzászólásokat. Többször és sokan leírtuk, hogy nagyszerű a gondolat, hogy külföldi, nagyra becsült borisszák végigkóstolnak sokszáz magyar bort és elmondják a véleményüket.

  A baj a kategóriákkal és az egész rendszer kommunikációjával volt.

  60. hegyaljai 2009-07-07 22:25:41

  Kedves Sinkó Krisztina!
  Először is ismeretlenül gratulálok a bátorságához, hogy egy teljesen új borminősítési rendszert dolgozott ki. Valamennyien akik a bort megítéljük szakmánk, vagy pasziónk okán, arról beszélünk, vagy írunk, azok ismerjük azt az érzést, hogy két azonosra pontozott jó bort más miatt szeretünk. Ennek a problémának a feloldására tett Ön egy javaslatot, csak elfeledte, hogy ezek a fránya borászok és borkedvelők milyen konzervatív és begyepesedett banda, velem együtt. Tehát ne csodálkozzon, ha jót nem sokat hall a rendszeréről! Még nyomassa az ötletét vagy tíz évig, és akkor talán lesznek akik elfogadják. Nagyobb esélye lett volna, ha ezt egy ismert külföldi módszerként mutatja be, akkor a most a bloggokon magukból kikelve üvöltő sznobok egy része csöndben maradt volna.:)

  59. Balogh Zoltán 2009-07-07 22:17:44

  56. Kántorbandi: Azzal biztos nem jársz rosszul :) de a palackokba nincs benne az amiért azt írtam amit. A juhfark.hu oldaklon sokmindent leírok arról, hogy mi mit, hogyan gondolunk és miért. Röviden… ez a project nem a ROI-ről szól.

  58. Balogh Zoltán 2009-07-07 22:11:54

  Kivételesen rövid leszek…

  nem lehet, hogy először az NB3-as meccsekre kellene bevinni a magyar közönséget és ott korrekt focit játszani… majd az NB1-ben színvonalat nyújtani és ott nagy közönség előtt játszani?

  Miért kell a megyeháromból az angol elsőosztályba vágyni és onnan edzőt hozni, hogy megmondja az itthon is rosszul meg közönség nélkül játszó csapatoknak a frankót?

  A Somló terroirt pedig nem ismerik és nem is ismerhetik az MW borisszák… leírtam sokszor, hogy miért. Ahogy a fajtákat sem ismerik és nem is ismerhetik.

  Emiatt a 4-es besorolás középső két kategóriája abszurd és nonszensz.

  Az meg, hogy nem minőségi kategóri a négy szín… Ne vicceljünk már. Lehet, nem annak szánta a kiötlője…de tudjuk mindannyian, hogy az.

  57. Stevie Kraft 2009-07-07 19:28:25

  Kedves mindenki!
  Olvasom ezt már nepok óta, egyrészt irtózatosan örülök annak, hogy végre bindult a komment-pofozóláda (bár a hangnemet inkább a MüvAlk-ra tartom jellemzően, azt hittem itt egy kis anyázástól eltekintve lehet kulturáltan vitatkozni… Hűt nagyjából lehet is.

  Ha nem érzitek tolakodásnak, akkor elmondanám a véleményemet az egészről. Szóval, a tisztánlátás végén. Van itt ez a balatoni alapítvány, akik szeretnék, ha több balatoni bor fogyna. Borvidéki kezdeményezsé, ez az, amit általában üdvözölni szoktak/szoktunk. Pénzük is volt a dologra, megkerestek valakit, aki legitimnek tekinthető, hogy ugyan dolgozni már ki valami osztályozási (figyelem, nem verseny!) rendszet.

  CzSK meg azért szervezett a minősítéshez nemzetközi zsűrit, mert 1. ha magyarokat ültetnek le az asztalhoz, akkor azok legitimitását a borászok, a magunkfajta szakőrültek és a hivatásos megmondóemberek azonnal ízekre szedik, mondván, hogy mégis milyen alapon mondja itt bárki meg a tutit.
  A nemzetközi tekintélyek esetében ez persze nem akkora veszély, elég kis halak vagyunk nekik ahhoz, hogy ne érdekelje őket a hőbörgés. Ha emlékeztek még Isabelle Legeronra, a Travel Channeles borfilm készítőjére. Nagyon meglepődött azon, amit Magyarországon az adjonisten helyett hozzá vágtak, Ezek az emberek nem ehhez vannak hozzászokva. Segíteni jönnek, mi meg egyből anyázunk, ez finoman szólva khm… nem nemzetközi standard.
  A Master of Wineokról, meg amúgy a zsűriről. El kell fogadni, hogy jelen állás szerint nem mi fingjuk a passzátszelet a nemzetközi borpiacon. Magyarország nemzetközi jelenléte ciprushoz, romániához mérhető, az összes többi komoly regionális borország dudáálva előz minket. A szakma azonban még így is elég pozitívan viszonyul a magyarokhoz, a magyar borokhoz. Tudják, hogy jó cuccaink vannak, a tokajit mindenki ismeri, nem vesznek minket a tökismeretlen próbálkozók halmazába, annak ellenére, hogy egy-két tagadhatatlan sikertől eltekintve, nem nagyon csinál senki semmit a nemzetközi színtéren.
  Azok az emberek, akik ide jöttek, hogy megkóstolják ezt a pár száz bort, nos ők nagyon sok helyen teszik ugyanazt. Irgalmatlan durva bortudásra tettek szert, évtizedek alatt, és nem rutinból tolják. Magam sem szeretem azt a félelemmel vegyes tiszteletet, ami ezeket a bor-csúcsfejeket, MW-ket körül veszi, ők is emberek, hibáznak is, de valami miatt jellemzően kevesebbet… És komolyan ismerk a nemzetközi piacot. Tehát, adott esetben érdemes adni a véleményükre. ha már készül egy borminősítő rendszer, akkor az kszüljön már nemzetközi standardok szerint. Ha az NB3-ban szeretne valaki focizni, OK, lelke rajta, készüljön arra, de aztán ne sírjon, hogy nem jut előre, nem jut ki a nemzetközi mezőnybe, ahol a nagy dolgok történnek. Ha a kezdetektől egy kicsit szigorúbbak vagyunk, és keményebbek önmagunkkal, akkor lehet, hogy jobb sanszunk van külföldön is, és idehaza is kissé tisztább lesz a piac.
  Volt ezelőtt három-négy évvel egy nagy kóstoló a KogArtban ahová négy nagyon menő angliai sommeliert hívtak el kóstolni. Az konkrétan verseny volt. Az eredmény persze nem tetszett a helyieknek, sem a borászoknak, sem a borértőknek, mert egyértelműen kiderült, hogy egy külföldi szakértő teljesen máshova helyezi a hangsúlyokat, és egy kicsit látszott, hogy adott esetben mennyire torz (árazásban, technológiákban, ízekben akár) a borpiacunk. Jöttek, láttak, kóstoltak, és aztán nem történt semmi, csak az anyázás ment. Pár hónapja összefutottam az egyik jóemberrel, aki azt kérdezte, hogy azóta hol vannak a magyar borok a londoni piacon. Merthogy amit kóstolt, azok közül tetszett volna neki néhány, ezt el is mondta ott, de rohadtul nem történt semmi, senki sem kereste meg, hogy itt volna a bora, tegyék már fel az itallapra azt nézzék meg mi történik.

  A WinFer után beszéltem pár zsűritaggal, állatira meg voltak lepődve, hogy ezek a borok ennyire jók! Nagyon nagyon tetszett nekik az egész, és nem a klasszikus MW-s “a fehérek tetszenek, nem rossz, folytassátok csak, akkor ez 5000 font lesz” típusú duma ez. Komolyan lelkesek. Természetes, hogy vannak gyermekbetegségek, a honlapot is gatyába kellene rázni, a redszert is lehetne egy kicsit jobban kommunikákni. De ha egy borász azt mondja, akárkinek a nemzetközi borpiacon, hogy az én boromat Bird vay Gabay minősítette, azt mindenki tudja hova tenni. Mindenki. És ez azt gondolom, jó dolog. Az, hogy hogyan és merre csiszolódik a dolog, persze más kérdés, arra oda kell figyelni, meg kell csinálni és csá. Viszint vegyök már észre, hogy itt olyan dolgot sikerült összehozni, ami nemzetközileg is ott figyel a bortérképen. Szerintem ez a fontos, na most akkor szedjetek ízekre!
  (jemégvalami. Terroir. Jó, meg szép, meg hivatkozási alap, de vakon kóstolva, kontextuson kívül, amikor az ember egy szteril szobában ül, és nem a csillogó szemű borásszal áll a pincében, akkor előfordul, hogy máshová kerülnek a hangsúlyok. Valóban van egy két bor, aminek a besorolása elég furcsára sikerült, de a tökéletes borértékelő gépet még nem találták fel… Donald Edwards Kreinbacherék Somlói Shirazára mondta a következőt: a sonmlói terroirt nagyon nehéz megfejteni, mert helyi fajták alaposabb ismerete után lehetne csak rámondani, hogy mi terroir és mi nem. A shirazt viszint mindenki értette, abban – az ültetvény fiatal kora ellenére – tökélesen érzi bármilyen borhoz nyúló, nemzetközi műveltségű ember, hogy mire képes ez a hegy. Nem azt mondja ezzel, hogy mindenki vágja ki a szőlőjét és telepítsen shirazt meg Cab Sav-ot, csak azt, hogy egy nemzetközi fajta is nagyon somlói tud lenni, ami egy kicsit érthetőbbé teszi, mintha adott esetben egy juhfarkban kellene szétválogatni, hogy meddig tarta a fajtajelleg, és hol kezdődik a hegy, a dűlő, az altalaj, meg az, hogy Béla bácsi hogyan fogja a kapát.) Na akkor tessék nekem esni…

  56. Kántorbandi 2009-07-07 16:58:38

  Zoltán, rendben. Részemről ezt az egészet egy Somlói Apátsági Pincészet teszttel fogom lezárni. :)

  55. Balogh Zoltán 2009-07-07 14:40:28

  De, Endre a legteljesebben komolyan mondom és komolyan is gondolom. Én soha egy rossz szót nem írtam rólad. Szerintem valakivel összekeversz vagy valakinek a hozzászólását tévesen nekem tulajdonítod.

  Nekem nem “namindegy” és tényleg övön alulinak érzem az előbbi beszólásodat. nem ismersz engem sem pedig a pincészetünket, ha ismernél akkor tudnád, hogy mennyire groteszk maga a feltételezés is.

  54. Kántorbandi 2009-07-07 14:11:38

  Zoli, ezt nem mondod komolyan, azok után, amit összehordtatok rólam az alkoholistán is… na mindegy.

  53. Balogh Zoltán 2009-07-07 14:03:45

  Én nem pocskondiáztam senkit és semmit, sem itt sem máshol. Fenntartásaim voltak és vannak, ezeknek hangot is adtam.

  Övön alulinak meg azért tartom azt amit írtál, mert sértő az, hogy ilyen kicsinyes motivációt látsz a véleményem mögött.

  52. Kántorbandi 2009-07-07 13:50:46

  kész, azt hiszem elvesztek bizonyos hozzászólásaim az éterben, vagy csak másnapos vagyok, de nagyon. olvass utána, és lásd: egyetértettem sok mindenben. csak szemellenzős pocskondiát nem bírom.

  51. Kántorbandi 2009-07-07 13:47:33

  Zoli :D :D :D övön aluli ütésről beszélsz? miről beszélünk? ez tényleg vicces.

  50. Balogh Zoltán 2009-07-07 13:31:40

  Gondoltam, hogy előbb-utóbb előveszed ezt az övön aluli ütést. Nem, nem azért, abból a korból már régen kinőttem, hogy ilyen dolgokon hisztizzek. Ha nem került bele, hát nem került bele. Nyilván csodálkoztam, de zavarni nem zavar. Pontosan tudom a boraink helyét a magyar borpiacon, pontosan tisztában vagyok a minőséggel amit elérünk és világosan látom a fejlődési lehetőségeket, hiányosságokat. Mint termelő gondoskodom arról, hogy a megfelelő szakemberek elmondják a véleményüket és soha nem sértődtem be a legkeményebb kritikán sem. Számomra egyébként a hatalmas megbecsülés jele lett volna a Hollóvárral, Györgykováccsal és Bussay-val egy kategóriába vagyis a legalacsonyabba a könnyű, nem koncentrált, nem fajtajelleges, nem komplex, egyszerű borok kategóriájába kerülni :)

  Ennek kapcsán amúgy már beszéltem Krisztinával és ha jól értettem akkor nem minőségi kifogás avagy a pince jelentéktelensége miatt kerültünk ki a látókörből hanem a beszerzési források (számomra amúgy meglepő módon) vidékiek voltak és nem fővárosiak. De kérlek bátran javíts ki ha te máshogy tudod avagy gondolod.

  Amúgy hadjáratot meg inkvizíciót emlegetni felesleges és értelmetlen. Én is és mások is csak kritikát fogalmaztunk meg és kérdéseket tettünk fel. Ha nem szereted a kritikát és nem akarsz válaszolni akár a leghülyébb kérdésekre akkor tiltsad le a hozzászólás lehetőségét.

  Krisztina ha jól éreztem nem sértődött meg a kritikán és még a bulvárosabb, karcosabb véleményeket is jól fogadta. A rendezvénnyel kapcsolatos itt leírt véleményemmel nagy részben ő is egyetértett és azt mondta, hogy egy új kezdeményezés az egész buli és követtek el hibákat de igyekeznek kijavítani azokat és jövőre jobban csinálni. Ez korrekt és tiszteletre méltó hozzáállás. Kívánom, hogy sikerüljön és amennyire tudok szívesen segítek a rendezvény kóstolóinak, hogy jobban megismerjék a Somlói borvidéket. Ugyanis a kezdeményezés maga, hogy a borokat tapasztalt, befolyásos és nemzetközileg elismert borisszák a piacról begyüjtött borokról mondják el a véleményüket az szerintem több mint fenomenális. Erre tényleg nagy szükség van, tényleg hiánypótló egy ilyen rendezvény. De ezzel együtt a rendezvényt azt jól kell kommunikálni, helyes angol nyelvű oldalt kell csinálni, a magyar kommunikációnak is vállalhatónak kell lennie és nagyon meg kell gondolni akár kétszer is, hogy érdemes-e ebbe és pont ebbe a 4 kategóriába besorolni sokszáz bort. Én személy szerint jobban örülnék egy pár szavas/mondatos leírásnak és egy pontszámnak.

  Szóval kedves Endre, az, hogy egy kezdeményezést támogatok az nálam nem jelenti azt, hogy szemet hunyok a hibák és a hiányosságok felett. Ugye egy bornak sem bocsátjuk meg azt, hogy savanyú még akkor sem ha a termelője amúgy nagyon szimpatikus, sőt ha igazán jóba vagy a termelővel akkor mondod el leginkább az egyenes véleményed.

  49. kántorbandi 2009-07-07 12:24:06

  örömmel olvasom, hogy megszaporodtak a józanul értelmesen kommentelők. :) egyben válaszolnék is az inkvizíciónak szerepemre vonatkozóan: a kezdeményezést védem, ezért is segítettem, és segíteni fogok mindenben, amiben tudok a BBA-nak. Egyszer egy fesztiválon valaki megkérdezte tőlem, elég arrogánsan, hogy zsidó vagyok-e. azt mondtam neki, hogy “neked igen.” szóval, ahogy KaberNet is írta persze, hogy van kötődésem a dologhoz, (WSET, sajtótájlkoztató), viszont nem vagyok bennfentes, ahogy ezt BZ kedvesen állítja. és ha már itt tartunk, BZ – nem azért van ez a hadjárat, mert a somlói apátsági pincészet borai nem kerültek bele a válogatásba? így már tisztább a kép, hogy látjuk ki kicsoda, nem? :)

  48. akov 2009-07-07 10:50:15

  btw, miért nem jöttök el a Best of Balaton WSET kóstolóra és egy jót elbeszélgetünk a témáról. Legalább face-2-face mindenki visszafogja magát a “basszamegezéstől” és talán értelmesen is el lehet beszélgetni. :)

  47. vf 2009-07-07 09:30:50

  mindig csodálkozok, hogy egy 140 karakternél hosszabb szöveget manapság mennyire kevesen bírnak végigolvasni. mondjuk lehet hogy pont ezért kellenek egyszerűen, szinekkel dekódolható üzenetek? (ld. még: Norbi update módszer)

  “A Winfer minősítés alapvetően nem a szakmának, hanem a fogyasztóknak szól. A rendszert Sinkó Krisztina, a WSET Nemzetközi Borakadémia igazgatója dolgozta ki.” – nem hiszem hogy MÁR van nemzetközi referencia.

  46. hegyaljai 2009-07-07 08:52:21

  Nem állok be az izlésről az anyázásig elmenő vitát folytatók tömegébe. Csupán szeretnék látni a szervezőktől egy linket, hogy melyik európai borkultúrával rendelkező országban működik hasonló szinkódos rendszer. Vagy mi vagyunk a kisérleti nyulak?

  45. vf 2009-07-06 19:43:59

  befizeted, odamész, meghallgatod. ez a wset módszer

  próbáltam kiugrasztani a nyulat a bokorból, de egy MA szerző sem comingout-olt, szóval nem tudom ki jár wset képzésre.

  44. Lackó 2009-07-06 18:27:58

  Kedves Krisztina! A kérdésekre esetleg érdemlünk választ, vagy továbbra is csak ismétléseket kapunk…engem érdekelnek, de jelen pillanatban úgy tűnik, aki nem hallgató, vagy nincs köze a WSET-hez, az nem érdemli meg.

  Köszönöm.

  43. CzSK 2009-07-06 18:16:24

  akov: rendben :)

  A következő WSET kóstoló témája úgyis stílszerűen Best of Balaton. Időpont: július 9. csütörtök 19.00
  Jelentkezni a szokásos módon, honlapon lehet…

  42. akov 2009-07-06 17:51:19

  CzSK: majd a legközelebbi WSET kóstolón megbeszéljük. :)

  Ha már ez nagy felháborodást keltett, akkor egy “felvilágosító” előadás keretében lehetne tisztázni az egészet és akkor mindenki megnyugodhat…

  Üdv,
  K. András

  41. Balogh Zoltán 2009-07-06 17:29:37

  33. kántorbandi:

  Szerintem Új Péter cikke nem bunkó, hanem a heccújságíráshoz méltóan szókimondó és karcos.

  Ez van… Már írtam és mondtam sok helyen, hogy a bortermelők évről évre kiteszik az asztalra az egész éves munkájuknak a gyümölcsét és vígan vagy vicsorogva de tűrik a kritika hozzáértő vagy éppen kókler de kíméletlen véleményét. Van aki kíméletesen kritizál és van aki a csapba önti a bort és erős szavakkal kritizál.

  A jelen esetben megfordult a játék… a borkóstolás felkent lovagjai csináltak egy rendezvényt ami lássuk be nagyon balul sült el. A fogyasztók és az online közösség pedig a maga módján kritizálja az eredményt… ki finomabban ki pedig szókimondóan. Ahogy nagyfater szokta volt mondani… ne a tükröt átkozd ha a pofád ferde :)

  Kántor Endre szerepe ebben a rendezvényben és lojalitása a szervezők iránt pedig immáron teljesen egyértelmű.

  A baj az az, hogy sem Czerneckiné Sinkó Krisztina sem pedig Kántor Endre de senki más sem nem ad érdemi választ az érdemi kérdésekre. Minden kritikára az egyetlen válasz a tekintélyelv emlegetése… hogy hánytízezer bort kóstolnak és milyen nagy tapasztalatuk van és hogy Master of Wine így meg WSET amúgy. Tekintélyelvvel átpasszírozni ilyen dolgokat.

  Olyan ez mintha Fekete Béla egy borkritikára azt válaszolná, hogy hát ő már milyen sok bort készített és mennyire érti a dolgát… ettől még a kritika az áll.

  Tőlem lehet akármekkora guru, akármekkora szaktekintély, a munkáját akkor is az eredménye alapján fogom megbecsülni.

  Ez a rendezvény pedig egy kudarchalmaz és a kóstolók bizony elképesztő hibát követtek el azáltal, hogy a terroir és a szőlőfajták ismerete nélkül minősítették a borokat fajtajellegesnek illetve terroirhűnek. Ez egyfajta szakmai arrogancia és önteltség.

  Ugyanilyen kommunikációs arrogancia és önteltség az is, hogy minősíthetetlen angolságú szöveget tesznek ki a rendezvény weboldalára… egy olyan rendezvénynek a weboldalára amely elvileg a nemzetközi szakmának szólna… Bele sem merek gondolni, hogy mit szól egy angol üzletember ha azt az oldalt meglátja :(

  40. CzSK 2009-07-06 17:23:42

  Kedves akov,
  köszönöm a konstruktív hozzáállást. Ha kérdésed van szívesen válaszolok, csak szép sorjában.

  39. Lackó 2009-07-06 16:42:40

  A lehetőség adott volt, én kérdeztem, örülnék, ha valaki szólna neki, hogy válaszoljon érdemben is. Tényleg.

  38. akov 2009-07-06 16:38:58

  KaberNet: köszi. Hozzáteszem, hogy nekem is lenne a minősítéssel kapcs. kérdésem, de majd felteszem Krisztának. Adjuk meg neki a lehetőséget, hogy válaszoljon…

  37. KaberNet 2009-07-06 16:29:14

  Érdekes, az alkoholistán született egy értelmes és igen jó hozzászólás. Ide másolom, csak, hogy meglegyen ez is:

  “akov 2009.07.06. 16:18:27
  Huha, vihar a biliben… Csak néhány sommázat:

  1. A post stílusa egyértelműen bunkó, egyszerűen nem üti meg a felnőtt emberek között szokásos (szakmai) kommunikáció színvonalát. Amolyan magyar narancsos, doktriner/felsőbbrendű stílus.
  2. A hozzászólások sem kímélnek, szintén érthetetlen, hogy mért kell pillanatok alatt “basszamegezni” kezdeni és elküldeni valakit az anyjába.
  3. A minősítési rendszer célját érteném, egyrészt sok haszna is lehet, másrészt sok érdeket is sért(het), és sért is, oszt` megy a pampogás, mint ezt kis hazánkban megszoktuk.
  4. A “narancs” borokat láttam, van benne néhány furcsaság. Takács Lajost biztosan nem hagynám ott, akármelyik MW akármit mond is. Sajnos én is imádom a penetráns puskapor szagot. :)
  5. Picit nem ide való, de az izlésről: vitatkoznék, hogy minden saját izlés kérdése. Az izlés egy rendkívül összetett dolog, sok oldala van, de az is biztos, hogy 10-15%-nál többet az un. egyedi izlésvilág nem lehet jelentősebb. Bunkó sztoikus módján hiszem, hogy létezik “jó izlés”, ami az évek hosszú során megélt tapasztalatokból (kóstolás), megismert termékekből, ízekből, illatokól és állagokból épül fel. Aki ezt alapjaiban vitatja az a zenekritikától az ételkritikán át a borkritikáig mindennek a létjogosultságát vitatja. Pedig ugye, pont azért olvassuk ezt a fórumot is, mert valamiféle borkritikák jelennek itt meg…
  6. Az MW-ket és a nemzetközi borakadémikusokat hirtelen leírni – a teljes story ismerete nélkül – elég bátor dolog. Egy MW annyit kóstol, akkora tapasztalattal bír (az a bizonyos “jó izlés”) ismerve a világ borait, borstílusait, hogy senki itt ezeken a lapokon ilyen széles világképpel nem rendelkezhet.
  7. A story másik oldala, hogy nekem is kezd tele lenni a tököm az MW-kkel, akik zömében primitív “nagykonzervatív” brittek, “szájízük” van, ami az évszázados brit alkoholfogyasztási kultúrából eredezik (ld. Tokaj és Sauternes ügyek). Viszont (sajnos) nélkülük a nemzetközi piacon érvényesülni egyszerűen nem lehet, az ehhez vezető út viszont az ő tollukon keresztül vezet, teccik’ vagy nem teccik’. Ehhez pénz kell, azért is hasznos hogy MW-ket hívunk ide, sok milliós számlával, stb. ez egyszerűen kell, ha a magyar boroknak külföldi elismertséget akarunk szerezni. A gond az, hogy ezt már 15 éve csinálhatnánk, csak eddig tartott míg kedves borászaink valamiben megyeztek…
  8. Másrészt azt is érdemes megjegyezni, hogy a magyar borászat még mindig “járni tanul” és igaz ez Somlótól Tokajig mindenhol, rendesen mennek a kísérletek, a dűlők faggatása, hordók, stb. Vannak már nagy borok, de egyenlőre csak mutatóba. Még 20 évjárat és rendben leszünk… alig várom, hogy nyugdíjasan, a karosszékben egy igazán jól elkészített tokaji száraz furmintot nyalogassak. :)”

  36. KaberNet 2009-07-06 16:23:02

  kb épp nincs gépközelben. a winfernek segített a sajtótájékoztatót összehozni. nincs köze az alapítványhoz. a wset-hez igem, ott tanult, tanul tovább is, alapfokon oktat. de majd elmondja biztos ő is. :)

  35. urp 2009-07-06 16:07:41

  en megprobalom itt is, hatha itt kapunk valaszt arra, amire az alkoholistan nem: tehat Kedves Kantorbandi! Van-e kozod a Balatoni Borkulturaert Alapitvanyhoz, illetve a Winfer rendezvenyhez?

  34. koma 2009-07-06 16:00:22

  Két napja gondolkodom rajta, de nem értem. Pedig szeretném érteni, hogy mit is akart Czerneckiné Sinkó Krisztina – aki a WSET igazgatása mellett tanácsad a Balatoni Borkultúráért Alapítványnak –, amikor kidolgozta a balatoni borok értékelésének új rendszerét.

  33. kántorbandi 2009-07-06 15:56:46

  nem érted? borboy hozzáállása, postja és az alkesz posztja nem említhető egy lapon. rezeda123-ról nincs rossz véleményem, de nem ő határozza meg az alkoholista arculatát.

  32. Balogh Zoltán 2009-07-06 15:38:32

  Ezt most nem értem… BorBoy törzstagja volt sokáig a művelt alkeszeknek akik most is vagy 5-6 aktív szerzőből állnak. Sőt ott van ugyebár rezeda123 akiről szerintem neked mint WSET okleveles lektornak túl rossz véleménye nem hinném, hogy lenne.

  31. kántorbandi 2009-07-06 15:33:35

  hibákat mindenki ejt. A borboy és az alkesz nem említhető egy oldalon.

  30. Balogh Zoltán 2009-07-06 15:23:40

  Nézd, bandi… én nagyon sok mindenben nem értek egyet Új Péterrel, sőt a művalkeszt sem tartom az igazság megkérdőjelezhetetlen forrásának és a magyar borblog világ legtöbb szereplőjével sok kérdésben hosszasan tudnék vitázni.

  De speciel ebben a kérdésben tökéletesen egyetértek a művalkeszen és a borboy.blog.hu-n írtakkal. Sőt a legtöbb hozzászólóval.

  Ez az egész rendezvény ezer sebből vérzik és ezer meg egy tucat helyen a komikusságba hajló dolgokba lehetne belekötni.

  29. kántorbandi 2009-07-06 15:15:26

  wazze, bocs lackó – de mi a fene az, hogy eddig “béke” volt borblog fronton, és hogy én pukkasztottam. mintha nem UP fikázott volna alapbeállításból, minket itt a Borravalón? különben meg azt hiszem nem látjátok ennek a lényegét. mindegy, örülök neki, mert vannak nagyon jó hozzászólások, és mi erről szólunk alapvetően.

  28. Balogh Zoltán 2009-07-06 15:13:49

  Amúgy valószínűleg nem ugyanazt értjük terroir alatt.

  Az én véleményem és megközelítésem ez:

  juhfark.hu/hu/blog/a_termohely_avagy_a_terroir_jelentosege/

  27. Balogh Zoltán 2009-07-06 15:09:40

  Kedves kántorbandi,

  Tévedsz ha úgy gondolod, hogy terroirt fel lehet fedezni a borban úgy lehet, hogy nem ismerjük az adott terroirt.

  A terroirt bizony ismerni kell ahhoz, hogy felfedezd a borban, ahogy a fajtát is ismerni kell ahhoz, hogy a fajtajelleget felismerd.

  Nincs az a WSET papír és MW cím ami segítene abban, hogy olyan terroirt illetőleg kompetens legyen a borissza amely terrort nem ismer. Ez így önmagában ellentmondás.

  Olyan mintha egy brazil focicsapatot ítélnék meg, hogy mennyire játszik brazil focit amikor nem is ismerem a brazil focit. vagy egy orosz költőnek az oroszosságát akarnám megítélni amikor nem is ismerem az orosz költészetet. Nonszensz… Jön egy ember és megnéz egy szegedi néptáncegyüttest és anélkül, hogy bármi köze lenne a magyar népzenéhez, néptánchoz megállapítja, hogy kellően magyaros-e a tánckar.

  Ez abszurdum.

  26. bandula 2009-07-06 15:06:01

  Kispajtások!

  Mi értelme az egész pöttyözésnek ha nem lehet rajta színespötty a címkén? A palackon ugyanis csak egy FVM-rendelet által meghatározott borversenyek eredményeit lehet feltűntetni. Tudom, hogy erre az a válasz, hogy ez nem borverseny,de ha nem az akkor mi.

  CD-Jogtárat kölcsön adjam?

  25. Lackó 2009-07-06 15:02:58

  Eddig béke volt a magyar “borblog” fronton, de pont Kántorbandi aművás megjegyzése pukkasztott lufit. Tök fölösleges. Mint ahogy a programról általad objektívnek gondolt véleményed is lehetetlen, ilyen sok szálon való kötődéssel ezt totál nem lehet elvárni.

  A kóstolók szakértelmét pedig én sem vitatom, sőt elismerem a tudásukat is, de ez a terroir dolog szerintem (s ezzel a résztvevők és a kötődökön közül úgy néz ki, mindenki így van) hülyeség. Basszus, nem úgy működik a dolog, hogy hm, valami megnézek a borban, akkor ez terroir, sőt, az ide jellemző, hanem fordítva. Nem értem, miért ragaszkodsz ennyire ehhez, értő és kevésbé értő emberek is máshogy látják, érdemes lenne újragondolni ezt.

  24. kántorbandi 2009-07-06 14:45:10

  :) a személyeskedés nem visz sehova, kis padavanok, ahogy az sem, ha megpróbáltok megmagyarázni valamit, hogy beleférjen az értékrendszeretekbe. terroirt felfedezni a borban nem úgy lehet, hogy ismerjük a terroirt, hanem úgy, ha ismerjük a borokat, nagyon. az, ha valakinek a könyvéből tanul a világ nagy része, szerintem egy imérve annak, hogy ő nagyon ismeri a borokat. próbáljatok hátralépni, és gondolkodni: mi van akkor, ha ezek az emberek így döntöttek? részetekről semmi, nyilván. részemről átgondolom a helyzetet és tanulok belőle. peace.

  23. koma 2009-07-06 14:38:58

  végülis mit várunk, jut eszembe? hogy a wset-en oktató Kántor Endre azt írja majd, hogy ja, bocs, tévedtünk? Ja, bocs, lehet hogy másnak is lehet egy csipetnyi igaza?
  Viszont arról az eseményről kérek széepn egy fotós beszámolót, amikor a Hollóvár borokat KAtónál felnarancssárgázzátok. Ígérem másnap megyek és veszek belőle.

  22. Balogh Zoltán 2009-07-06 13:52:39

  16. kantorbandi:
  A 07-es hárs is ott van… de a 06-os az még nagyobb abszurdum.

  Amúgy bizony igen… ha nem ismersz egy borvidéket akkor nem tudsz a terroirjáról nyilatkozni. Akárhány millió tételt is kóstóltál akárhány száz egyébb borvidékről, ha te nem ismersz egy terroirt akkor ne nyilatkozz róla.

  Figyelem! Nem arról van szó, hogy meg tudja-e ítélni, hogy harmonikus egynesúlyban levő bor-e az ami a poharában van, hanem arról, hogy meg tudja-e ítélni a fajtajellegességét ha nem ismeri a fajtát és a terroir jellegét ha nem ismeri a terroirt.

  A 30 év meg szép dolog és a tapasztalat is… ezzel együtt durva félrekóstolások vannak azon a listán… objektív mércével és szerintem szemellenzős tekintélyelv a cjmek és rangok előtt megremegve nem észrevenni ezeket a hibákat.

  21. kántorbandi 2009-07-06 13:37:47

  koma: :D ez jó, kivonta. hát nézd, nekem is meglepetés a hollóvár, mint nagy kedvencem. de azt te sem mondod komolyan, hogy 2006 és 2007 ugyanolyan lett? mindegy is – az ítészek ebben a rendszerben narancsra tették. lehet nem egyetérteni, lehet azt gondolni, hogy ezek hülyék, meg lehet még sok minden mást is. na, én a sok minden mást preferálom, ahelyett, hogy megmondom David Birdéknek, hogy tudatlan taplónyelvű fajankók. :)

  20. koma 2009-07-06 13:29:53

  szerintem ennek a “vitának” semmi értelme, amikor jóformán egy-egy :) a kérdezők jutalma. Hollóvár 2006 és 2007 is a listán van, mindehyikből kivonta Lajos a terroirt, brávó, tapsoljuk meg Lajost, majd legközelebb beleinjektálja. Vagy elmegy, megkérdezi a 2HA-t hogyan kell, esetleg vet sangiovese-t ő is.

  19. kántorbandi 2009-07-06 13:25:55

  badacsonyi: majd belejössz, ha működik a dolog :D
  keksz: ismerik persze. nem ezt mondom, hanem, hogy marhaság, hogy egy lexikon kellene minden bor mellé, hogy megértse valaki.

  18. badacsonyi 2009-07-06 12:59:28

  Hoppá. Becsúszott egy Sangiovese a zöldbe, ami már terroirjegyeket mutat. Hehe. 2HA az ki az?

  Konyári Páva meg narancs.

  Azér ez kemény, ezúton is gratulálok.

  Szerintem Konyáriék jövőre átoltják a CS-CF ültetvényeiket Sangiovesere, hogy jobban jöjjön a terroir.

  BTW nekem mint egyszeri borfogyasztónak semmit nem mondanak ezek a pontok. Próbáltam memorizálni, de mindig meg kellett néznem újra, hogy mit jelent a zöld vagy a kék.

  17. keksz 2009-07-06 12:21:43

  És itt a gond! MW-k esetén igenis ismerni kéne a vidék borait, mert az is vizsgaanyag, lásd a budai zöldes kérdést, ami pont most volt MW vizsgakérdés. Vagy akkor ne osszuk az észt, vagy ne írjuk mellé, hogy MW meg WSET mert csak hátrahőköl a nép.

  16. kantorbandi 2009-07-06 11:08:00

  BZ, a hollóvár nekem is furcsa, bár ha jól láttam nem a 2006-os van minősítve, hanem a hetes. A kerkával azonban egyetértek. Egyik kedvencem, de ezt direkt populárisra hangszerelték, és ilyen is lett: nagyon sokszor pont ezért választom. Nem tekintélyelvem van, gyakorlati gondolkodásom: a borszakik mindennapja, hogy ismeretlen borokat kategorizálnak, felismerik bennük a terroir jellegeket, és stb. nagyon sokat csinálnak ilyet, irtó sokféle borral. az az abszurdum, hogy ismerni kell egy vidék borait, hogy meg tudd ítélni azokat. Nem kell. Van egy pohár, van benne egy bor, van hozzá 30 év tapasztalat, meg tudás, és kész.

  15. Balogh Zoltán 2009-07-06 11:01:15

  Kedves Bandi,

  Miért lenne durva az, hogy szakmai hibákat követtek el a kóstolók? Tedd félre kérlek a tekintélyelvet és gondolkodj el egy pillanatra.

  Ezek az emberek a Hollóvár hárslevelűjét, Györgykovács Traminijét és a Kerkaborum furmintjait a fajtajellegtől mentes, terroir jegyekkel nem rendelkező, könnyen iható egyszerű borok kategóriájába sorolták.

  Ez orbitális abszurdum és nonszensz.

  Amúgy sajnos nem, nem ismerném fel a dél-afrikai terroir-t mert nem ismerem a dél-afrikai borokat. Bár ittam nemkevés dél-afrikai bort, de nem ismerem a termőhelyek tulajdonságait, nem ismerek a klimatikus viszonyokat, a talajszerkezet sem pedig a szőlőművelési kultúrát. Ezért én azt mondom, hogy én nem ismerem a dél-afrikai terroir-t és több mint valószínű nem is ismerném fel.

  Ugyanígy nem hiszem, hogy a téma tárgyát képező rendezvény kóstolói ismernék a Somlói, Csernyeföldi, Badacsonyi, stb borvidékek terroir-ját. Ezért nem tartom őket kompetensnek azt illetőleg, hogy egyes borok terroir jellegéről nyilatkozzanak.

  Ez is objektív dolog.

  Ahogy már írtam azt sem hiszem el, hogy a kóstolók kompetensek lennének például a juhfark fajtajellegéről nyilatkozni. Egyszerűen azért mert nem ismerik és nem is ismerhetik ezt a fajtát.

  A plecsnis kategóriák pedig egyértelműen minőségi kategóriák, méghozzá alá-fölé rendelt viszonyban. Még akkor is ha erről még a rendezvény oldala is ellentmondásosan ír.

  Persze megnézném ahogy a Kató András a Terroir Club-ban rárakja a Hollóvár hárslevelűkre a narancssárga plecsnit ami azt jelenti, hogy “egyszerű alap kategória, különösebben nem koncentrált vagy komplex bor. Egyszerű, könnyen fogyasztható bor komolyabb fajtajegyeket nem mutat”

  Még viccnek is rossz :(

  Amúgy az igazi baj az az, hogy ezek után sem a termelők sem pedig a fogyasztók nem fogják az ilyen szervezetek és rendezvényeket komolyan venni. Mindkettőnek kezd elege lenni az önjelölt megmondóemerekből akik beleszagolnak egy pohárba, kortyolnak és köpnek egyet majd megmondják a frankót.

  14. kántorbandi 2009-07-06 10:30:20

  Everybody freeze! :) értem a problémát. Nem az a rendszer lényege, hogy a narancs rosszabb mint a kék. Az a lényege, hogy a narancs más, mint a kék vagy a zöld. másra való. más típusú bor. nagy favoritom az összes említett bor, és alapvetően egyetértek pl. kerka esetében a narancs plecsnivel.

  13. kántorbandi 2009-07-06 10:15:50

  Zoltán, a nyelvi hibák tényleg nem szerencsések, ezekt mielőbb javítani kell. A terroir dologhoz annyit: szerintem ez nem így működik. Nem kell a somlói gazdák beleegyezése abba, hogy egy nemzetközi tapasztalattal rendelkező ítész mit milyennek ítél. Te is felismernéd a dél-afrikai terroirt, még ha nem vagy nagy pinotage kedvelő is. A magyar borászat nagy rákfenéje, hogy általában nincs kitekintése a borászoknak még saját borvidékükön kívül sem. Ez persze általánosítás, de azért így van. A kezdeményezést inkább pozitív kritikával segítem, minthogy fostalicskázzak, meg ilyenek. Az, hogy alapvető szakmai hibákat követtek el a kóstolók, nagyon erős…

  12. keksz 2009-07-06 10:13:24

  Szívemből szóltál. Egyébként lehet, hogy egy Takács Lajost, Bussay doktort nem fog érdekelni a külföldi piac az ő volumenével. Engem sem. Szeretjük őket itthon és el is fogy, amit alkotnak.

  11. Balogh Zoltán 2009-07-06 10:05:49

  Kedves KántorBandi,

  Nem, nem arról van szó, hogy bárki szerint ne értenék ezek a külföldi borguruk a magyar bort. Még csak arról sincs szó, hogy zavarna bárkit az, hogy nem ízlik nekik ez vagy az a tétel.
  Az sem lenne probléma, hogy piacképtelennek és eladhatatlannak meg a nemzetközi trenddel ellentétes stílusúnak tartanának bizonyos tételeket.

  A baj azzal van, hogy alapvető szakmai hibákat követtek el a kóstolók.

  Akik szerint a Hollóvár 06-07-es borai nem koncentráltak, komplexek és terroir hűek az a legnagyobb tisztelettel nem alkalmas borkóstolónak. Aki szerint a Györgykovács 06-os Traminije és a Kerkaborum Furmintjai nem fajtajelleges és koncentrált borok az ugyancsak jobb ha nem erőlteti ezt a szakmát.

  Ezek objektív tények, nem ízlés kérdése az, hogy kiérzi valaki a 30-40g/l extraktartalmat és felismer egy traminit.

  Az meg ugyancsak abszurdum, hogy a nemzetközi “szaktekintélyek” ugyan mi alapján tartják az egyes borokat terroirhűnek? Honnan tudják, hogy mi a Somló, Badacsony Csernyeföld terroirja, amikor ezeket még az évtizedek óta bort termelő, forgalmazó és fogyasztó gazdák, kereskedők és borisszák sem tudják még. Honnan tudják, hogy mi a juhfark fajtajellege amikor erről a kérdésről még a Somlói gazdák sem jutottak dűlőre.

  Az, hogy ezek az ítészek milyen sokat és milyen sok helyen kóstolnak az sajnos irreleváns. A tekintélyelv szerencsére itt nem érvényes.

  … és akkor még a végére egy apróság… az alapítvány és a rendezvény weboldala mind magyar mind angol nyelven botrányos. Legalább egy helyesírás-ellenőrző programot és egy angolul/magyarul tudó lektort ráereszthettek volna a szövegre, mert így abban a formában amiben kikerült a weboldalra az nagyon gáz. Csak a “Quality system” alatt öt helyesírási hiba és typo van, 1600 leütésnyi szövegben ez nem kicsit ciki. Arról nem is beszélve, hogy sem a rendezvény sem pedig az alapítvány weboldalán egyetlen kontakt de még egy vacak email cím sincs megadva.

  Egy szó mint száz, szerintem nagy öngólt rúgtak a szervezők maguknak és a WSET és az IMW hitelességének. Egy jó ötletet és egy okos kezdeményezést rontottak el, nagyon.

  10. kántorbandi 2009-07-06 09:22:25

  nos igen, a rendszert nehéz megérteni, mert nem hierarchikus besorolás, hanem típus szerinti. a külföldiekkel szemben: az a legnagyobb vád, hogy nem értik a magyar borokat, és magyar terroirt. viszont én tudom, hogy mennyit és hogyan kóstolnak ők. sajnos, értenek ők minden bort, ami a poharukba kerül. olyan ez, mint amikor a BBC készít rólunk egy 15 perces műsort, ami kiveri a biztosítékot, mert nagyon nem tetsző. Viszont így látnak minket ők. és ezzel érdemes valamit kezdeni, mert ez a helyzet. a rendszer meg első ilyen volt. bízom benne, hogy javul, alakul a gyakorlat tükrében és eléri a célját. azt nem hiszem, hogy ez csak egy publicity stunt azért, hogy valaki jól meggazdagodjon. főleg, hogy a BBA saját zsebből állta az egészet.

  9. keksz 2009-07-06 09:11:46

  Annyi bajom van csak, hogy semmi értelme nincs a rendszernek. “Magyar szájba szánt bort” külföldi mágusok össze-vissza besorolnak, még nagyobb káoszt teremtve a fejekben. És nyilvánvaló pénzügyi indokokat sejtek, de ez csupán sejtés.

  8. keksz 2009-07-06 09:09:19

  Utálom az amuva-t, fizetett fanyalgók, szakmai tudás nélkül (tisztelet a kivételnek).

  7. kantorbandi 2009-07-06 09:08:21

  keksz: ha no offense, akkor miért nem próbálod meg értelmesen leírni, mi a gondod?

  borboy-t megvédeném, ő épp ezt tette. talán ezért hagyta ott az alkeszt. “A nagy emberek kóstoltak, köptek és értékeltek. Véleményük megalapozottságát semmiképpen sem vonnám kétségbe, sőt: ennél érdekesebb listát-értékelést rég láttam a magyar borokról, javaslom áttanulmányozásra minden érdeklődőnek.”
  borboy.blog.hu/2009/07/04/idegen_szajakban_balatoni_borok

  6. kantorbandi 2009-07-06 09:00:33

  Igen, vártam már, hogy beindul a jól ismert fikagépezet, az Aműva pl. első ízben linkel ránk, ami szerintem örömünnep, mivel eddig nem fűlött hozzá a foga. De lássuk csak miket emelnek ki: fikázzák a rendszert és a szakértőket. Ez is várható volt. David Birdöt például, gondolom azért, mert nem találkoztak még a könyveivel. Az egészen csak röhögni tudok: a félművelt emberek sajátossága, hogy megijednek a számukra ismeretlentől és boszorkányperbe fognak. Az Aművától nem is vártam mást, kérdésem csak annyi: a közülök WSET-re járók hogyan állnak ehhez az egészhez? Kicsit skizó helyzet.

  5. keksz 2009-07-06 09:00:15

  Egy noname senki vagyok. Bird tud valamit, de az egészről annyi a véleményem, mint amit Uj úr a művelt alkeszen leírt. No offense.

  4. bazalt 2009-07-05 22:50:14

  helyettem beszéltek többen is, alkoholisták és borboy is:fostalicska ez az egész.

  3. kantorbandi 2009-07-05 20:54:35

  vartam ezt a hozzaszolast, e nelkul nem is magyarorszag lenne… david bird meg ki? ja… igen, bele nehez kotni. kedves keksz, te meg ki vagy? ezen gondolkodtal mar?

  2. keksz 2009-07-05 17:54:10

  tök hiteltelen bírálócsapat

  dávid goldmann, grünbaum, kohn

  sinkó meg mit keres ott, X-edszer bukik a wset záróvizsgáján

  ez a patkó meg ki?

  nevetség

  1. Balogh Zoltán 2009-07-04 17:55:46

  Felmerült bennem a gondolat, hogy ezek a feketeöves bormágusok vajon tényleg ismerik-e a Balatoni Borrégió terroir-ját és az világ nagyobbik részében ismeretlen fajtáinkat?

Minden vélemény számít!