Bioborok a csúcson

Már negyedik alkalommal rendezték meg a Pusztai Bioborversenyt, melyen részt venni egyet jelent a felismeréssel: a bioborok évről-évre jobbak. Sőt, simán össze lehet ereszteni őket a nem-bio mezőnnyel, megállják a helyüket.

Kovács Paliék negyedszer is nekifutottak a Pusztai Bioborversenynek, melyet minden évben Hortobágyon, a „magyar biogazdálkodás fellegvárában” rendeznek meg. Nekem mindig is fura volt, hogy át lehet hajtani a Kilenc lyukú hídon, ahelyett, hogy a műemlék mellett vezetne a buszos turizmus. Meg az a kirakodóvásár is, mely a hortobágyi tájkép szerves része lett: a szürkemarha és a gémeskút mellett a facsoda, nemez-cowboykalap és karikás-kulacs árusok tarkítják a tájat.

A versenyt évente a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft. támogatja, idén kis jóindulattal már 4 ország (francia, német, szlovák és magyar) borai indultak. Kis jóindulattal, mert összesen 9 külföldi bor volt. De legalább voltak, ennek tükrében lett sokkal izgalmasabb az eredmény. Úgy tűnik, mostanra kezdett beérni az ötlet is, hisz rekordmértékű lett a nevezés, 59 bor, ami kétszer annyi, mint tavaly – és ne feledjük: csak olyan pincék vehettek részt, melyek biogazdálkodó minősítéssel rendelkeznek.

A két csúcsbor idén:

Szent-Györgyhegyi Olaszrizling 2007, Szászi Pince, Szigliget.

Cabernet Sauvignon 2008, Hárs Pincészet, Szajk.

Rengeteg izgalmas bor volt még jelen, és legfőbb tanulság, az, amivel idén is, és múltkor is kezeltem ezeket a borokat: rég túl vagyunk már azon, hogy a „bio” címke negatív megkülönböztetés legyen. Úgy kell ezekhez a borokhoz viszonyulni, mint borhoz. Illetve bor PLUSZ az a jóság, hogy ezek teljesen bio gazdálkodásból származnak, ami azért nem mindegy. Kedvenceim a mezőnyből még:

Szürkebarát – Tramini házasítás 2008, Dobosi Pincészet, Szentantalfa (arany)
Rajnai Rizling, 2007, Weingut Eymann, Pfalz, Németország (ezüst)
Chenin Blanc, 2007, Domaine Huet Vouvrey, Loire, Franc.o. (ezüst)
Cserszegi Fűszeres, 2009 Szászi Pincészet, Szigliget (ezüst)
Kékfrankos Rosé 2009, Dobosi Pincészet, Szentantalfa (ezüst)
Cabernet Franc 2008 Dr. Papp istván Géza, Tihany (ezüst)

És ha már bioborról van szó: érdemes elolvasni 2008-as londoni kalandunkat, mikoron StevieKrafttal együtt átestünk azon az elementáris meglepetésen, amit a világ legjobb bioborai jelentettek.

A 20 legjobb biobor – óvilág

A 20 legjobb biobor – újvilág

Minden vélemény számít!