Bordói primőrök a Vinexpón

Bordeaux en primeur kóstolással indított a Vinexpós őrjöngést StevieKraft. A félkész nagyborok kóstolása nem élvezet, de rendkívül sokat lehet tanulni belőle, ezért célszerű olykor-olykor beiktatni. A Vinexpo ismét hatalmas, intenzív, mégiscsak ez a világ legnagyobb boros bulija. Ami elsőre feltűnő, az a rengeteg kínai vendég: sokan vannak, van pénzük, és nagyon szomjasak.

Brutális tanninok, kiálló fa, kialakulatlan aromák – gerjedjen erre az, akinek két anyja van. A bordeaux-i en primeur kóstolót alapvetően tekinthetjük az iparág legnagyobb cash flow svindlijének, vagy egy nagyon jó módszernek arra, hogyan juttassunk pénzhez borászatokat, mielőtt a kész ital a pinceajtón kívülre kerülne. A dolog rendszerével korábban már foglalkoztunk.

Most legyen elég annyi, hogy a borászatok egy évvel a tényleges kibocsátás előtt megmutatják a népeknek a félkész állapotban levő újbort, később mondanak rá egy árat, aztán lehet jegyezni elővételben. Az árutőzsdén ezt a játékot futuresnek hívják. A móka attól válik izgalmassá, hogy a borászatok menet közben árat emelnek: minél nagyobb az érdeklődés egy bor iránt annál drágábban lehet előjegyezni a Tronce-nak nevezett egyes kibocsátásokat.

Bár a legtöbb chateau már publikálta az árait, StevieKraft csak most talált időt arra, hogy megkóstolja az en primeur borokat. Az idő rövidsége miatt csak a bal partra koncentrált (Medoc, Pessac Leognan, Graves, Pauillac, Margaux, St Estephe, St Julien), de onnan mindent végignyalt, amely az Union des Grand Crus de Bordeaux kóstolóján elérhető volt. Az annyi, mint nyolcvan minta. Tökéletesen alkalmas, arra, hogy az ember nyelve napokig cipőtalp állagú és színű legyen, na de semmi sincs ingyen.

A 2010-es évjárat alapvetően nagyon jó. Ezt leginkább onnan érezni, hogy aromákban, elsősorban gyümölcsben rendkívül gazdag az alapanyag a chateau-k többségében. Ez így volt az árrekordokat döntögető 2009 esetében is (az azért komoly megőrülés volt árilag, másod-harmad besorolású sztárchateauk simán felfutotta az 5000 GBP/láda – azaz 12 palack bor – árszintig.) Csakhogy.

Csakhogy a 2010-esek esetében sokkal izgalmasabb a bor szerkezete: magasabbak a savak, és több a tannin. Mindez azért válik izgalmassá, mert ezeket a borokat nem holnap kezdi inni az ember (hacsak nem gazdag kínai, a narancslé sok mindent eltakar…), hanem alsó hangon öt-nyolc év múlva. De ha van egy kis türelem, akkor inkább 10-15 év volna az ideális várakozási idő. Na, mármost, a több sav/tannin lassabban alakul át, lassabban lágyul a bor, de a gazdag gyümölcsös aromák valószínűleg bírják majd az érést.

Mivel annyi a gyümölcs, nem kellett más módon ízeket csempészni a borba. Magyarul a brutális újhordós érlelést most finoman adagolták a bordeaux-i borászok. Egy két kivételtől eltekintve általában nem fenyegetett a veszély, hogy kóstolás közben szálka megy az ember nyelvébe. Kevesebb hordó, több gyümölcs, hosszú várható élettartam, erről szól a ‘10-es évjárat.

Jöjjön most pár jegyzet, figyelem, ezek eléggé szubjektív jószágok, sokkal inkább szólnak a borban rejlő (feltételezett) potenciálról, mint az élvezetekről.

Haut Medoc, Chateau Cantemerle

Tintasötét, rubin árnyalattal a szélén. Fekete gyümölcsök az illatban, főleg szeder és kökény. Nagyon kifinomult, egészen bársonyos lenne, ha figyelmen kívül hagynánk a tényt, hogy a tannin valami brutálisan magas, de érezni, hogy megy ez még lejjebb. Rengeteg feketebogyós gyümölcs, nagyon friss és elegáns. 5 csillag.

Haut Medoc, Chateau Citran

Fekete, illatban könnyed feketemeggy és egy kis adag tölgy. Friss, de a tannin sok és nagyon szárít. Friss sav, meggy és szeder, de a tannin végig elég brutális. Négy csillag.

Haut Medoc, Chateau Coufran

Fekete. Sok a piros és feketebogyós gyümölcs, de ott a zöldpaprika is. Jó struktúra, masszív tanninnal, rendesen van gyümölcs az ízben (meg bors is) de a végére kissé kiürül Négy csillag.

Medoc, Chateau La Tour de By

Sötét rubin. Feketeribizli és szeder az illatban, húsos, meg van egy kis tölgy is. Közepes test, magas tanninnal, mely fiatal, de nem kellemetlen, irtózatos mennyiségű fa, amely hosszabb távon valszeg kikopik, és hagyja a fekete bogyós gyümölcsöket érvényesülni. 4 csillag.

Pessac Leognan, Chateau Malartic Lagraviere

Nagyon érett, kissé túlérett fekete meggy az illatban. Magas tannin, sok sav, jó struktúra, de a bor elég nagytestű, mindenféle fekete bogyós gyümölcsökkel gazdagon ellátva. Sok idő kell neki. 4 csillag.

Pessac Leognan, Chateau Pape Clemant

NAGYON fekete. Érett meggy, sok szeder, nagyon gyümölcsös az illat. A bor sűrű, a tannin magas, az érett gyümölcsök mellett édes vanília játszik a fából. A végén van valami szegfűszeges csavar. 5 csillag.

Listrac Medoc, Chateau Fourcas Dupré

Túlérett kissé parfümös meggy az illatban. Nagyon sok gyümölcs az ízben az egész struktúra a friss gyümölcs-érzetet erősíti. Feketeribizli, szeder és persze tölgy. 4 csillag.

Margaux, Chateau d’Angludet

Elegáns, nem durva meggy és cseresznye illat. Ízben érezhető némi cseresznyevirág, könnyed struktúra, nagyon elegáns bor, persze rengeteg tanninnal.  4 csillag.

Margaux, Chateau Dauzac

Tiszta, nagyon légies meggyes-virágos illat. Könnyed struktúra, érett meggyel, kissé parfümös, de nagyon friss, izgalmas bor. 5 csillag.

Margaux, Chateau Rauzan-Gassies

Nagyon koncentrált savanyú meggyes és virágos illat, a struktúra elegáns, de egy átlag-Margauxnál kissé nehezebb. Sok gyümölcs, friss sav, és hatalmas tannin, de a bor teste így is csak közepesnél kicsit nagyobb. Hosszú gyümölcsös lecsengés. 5 csillag.

Saint-Julien, Chateau Branaire-Ducru

Kissé parfümös fekete gyümölcs, nehezebb, koncentráltabb stílus. A tannin őrületesen nagy, de nem agresszív, amennyire belátni mögé, rengeteg feketebogyós gyümölcs, és meggy. Nincs túltölgyezve, itt a gyümölcs viszi a prímet, csak egyelőre nem látszik a tannintól.  5 csillag.

Saint-Julien, Chateau Talbot

Kicsit zárt, kevés feketebogyós gyümölcs az illatban. Jól strukturált, de a gyümölcs egyelőre nem bontakozott ki, a tannin magas, de nem agresszív. 4 csillag.

Pauillac, Chateau Haut bages Libéral

Kissé élesztős és törkölyös túlérett illat, a szájban viszont már sokkal lágyabb, sok gyümölccsel, elsősorban meggyel, áfonyával. A struktúra elegáns, nagyon jó, sokat fog bírni. 4 csillag.

Saint-Estéphe, Chateau Phélan Segur

Fekete gyümölcs, sok zöldfűszerrel és vegetalitással az illatban, kissé nedves-agyagos. Az ízben is a herbák takarják a gyümölcsöt, alsó hangon kell neki tíz év, amíg eldől a meccs, de ha letisztult nagyon elegáns bor lesz. 5 csillag.

Hozzászólások

Minden vélemény számít!