Budai borfeszt 2008, vol 2. – ahogy Stevie Kraft látta

Stevie Kraft is elment a Tour de Kadarkára, meg csellengett egy picit Szekszárd felé, de megnézte Somlót és Tokajt is, és gazdagodott szépen. Közben meg átadták a fesztivál bora díjakat. Második, befejező rész, a magyar változat munkatársaival.

A belövőbor 2006-os Oremus Mandolás volt. Bacsó András váltig állítja, hogy ez volt élete legnagyszerűbb szürete, mi pedig persze hiszünk neki. A bor mély tartalmas furmint, remek dűlőből, megtámogatva némi ásványossággal. Érdemes betárazni belőle, és megnézni, hogy öregszik. A korábbi furmint csatánkban is asztalra került egy régi Mandolás, öregedőfélben sem volt azzal komolyabb baj. (Nemrég voltunk lett Tolcsván, ahol történt pár izgalmas dolog, be is számolunk majd róla jól, elég most annyi, hogy van ám még a 2003-asból is bőven.)

Szekszárd felé Került Stevie Kraft is, merthogy a borvidék egyre jobban kezdi összeszedni magát, úgy marketingice, mint a minőségben. A Tour de Kadarka a Vesztergombi Józsi féle bor-remeteségnél kezdődött, azért, mert az már tavaly is bejött. Idén is. A 2007-es Kadar zamatos és gyümölcsös, ellenben semmi haverkodás nincsen benne, oda kell rá figyelni.

Az Eszterbauer pince épülését-szépülését már figyeljük egy ideje. Nagyon egységes, koncentrált, mély sorral jelentek meg a placcon, nem volt mit tenni, végig kellett menni az úton. Frankó címkék, nagyszerű elnevezések, Tanyamacska, Mesterünk, Nagyapám, ilyenek. Pinot-juk gyümölcsös, de Villányhoz képest egy kicsit szikárabb. A kadar szintén szép, és felettébb mély. A bikavérből egy kicsit kihallatszik a Cabernet Sauvignon, de rendben találtatott az is.

Heimann Zoltán, a szekszárdi sváb parasztgyerek mintapéldánya, nagy lelkesedéssel üdvözölt minket, itt is Kadar volt az első menüpont. A Heimann-kadarka lágyabb egy kicsit, lecsiszoltabb, elsősorban a gyümölcsön van a hangsúly, savakban egy kicsit visszafogott a bor. Aztán Heimann úr megjelent egy kézi írású palackkal, az volt rákanyarintva, hogy Barbár. Ezt szánja a csúcsbornak, valamikor november táján jelenne meg vele. Elöljáróban talán annyit, hogy tartalmas, felettébb tartalmas és kiadós vörössel van dolgunk, némi fával megküldve. Vaskos miképp a borász.

A somlói standnál Tornaiéknál a top-szelekció emlékezetes. Nagyon gazdagok a borok, sikerült egységesíteni a címke designt is. Nagy testű, itt-ott botritiszes ízeket felmutató szériát készített Várszegi Gyuri, a Tornai pince borásza. Sokáig eltartható borokról van szó. Talán a Grúfi Juhfark, és az Aranyhegyi Furmint a két legfrankóbb.

Kreinbacherék a teljes szettet hozták, finoman bánnak az ásványossággal, és különleges, hogy kizárólag vegyes borokkal, cuveékkel vannak jelen, megtartva ezzel a Somló legrégibb arcát, amikor a szőlőt még kizárólag vegyesen telepítették.

Furmintra szólt a meghívás a Pajzos-Megyerhez is, amely utóbbiban a Zsurki Sanyit váltó francia Maximilian kezdett komoly kísérletekbe. Azt mondta, le akarja egyszerűsíteni a furmintkészítést, az alábbi paradigma szerint: prés-hordó-palack. No fajélesztő, a maga részéről a vadélesztőre esküszik, hosszú erjedéssel. A legvégén egy kicsike bentonitos derítést alkalmaznak, aztán szeva. A hordók negyedtöltésű aszús hordók, így faíz már alig kerül a borba, sokkal teltebb lesz viszont az íz a mikróoxidáció miatt. Szép kerek furmint ez, terroirabb, mint az eddigiek.

A FESZTIVÁL BORAI

Az öt napon át tartó eseményen az idén 15 ország 220 borászata 3000 borral várta a látogatókat. Több tízezer magyar és külföldi vendég kereste fel a magyar borágazat egyik legrangosabb rendezvényét. A borbírálónak jelentkezett látogatók szavazatai alapján a szervezők az idén öt kategóriában ítélték oda a Fesztivál Bora címet:

A Fehér és Rosé kategóriában megosztva nyert a Varga Pincészet Kft. Aranymetszés Badacsonyi Olaszrizling 2006 és a Bujdosó Pincészet Balatonboglári Altanus Cuvée 2006.

A Pezsgő kategória győztese a Törley Pezsgőpincészet Törley Gála Pezsgője lett. Az Aszú kategóriában az Árvay és Társa Kft. Tokaji Aszúesszencia 2003, az Édes Fehér kategóriában a Garamvári Szőlőbirtok Princess gyöngyöző bor 2007, a vörösbor kategóriában a Bock Pincészet K.O. Cuvée 2004 lett a díjazott.

Korábban:

Budai borfeszt 2008, vol 1. – ahogy Kántorbandi látta

Apa, kezdődik!

Láttunk, hallottunk, beszélünk – Tavaszi Borfesztivál 2008

Budavári reflexió

Minden vélemény számít!