Chateau Cheval Blanc 2004 – Fehér ló, drágán

Tömény málna a Chateau Cheval Blanc 2004, igaz, még nagyon-nagyon fiatal. Kortyonként 3000 forintért. Nagyon apró fegyelmezett kortyokat tessék elképzelni!

A világ egyik legdrágább/legmenőbb vörösborát kóstolta StevieKraft. A Cheval Blanc a legendák legendája St Emilionban. A Gironde jobb partján nem találni ennél drágább bort, ha csak nem őrülnek meg a Le Pin-nél, vagy a Petrus-nél.

A truváj az, hogy a nagyjából 40 hektáros birtok egy része átnyúlik Pomerolba, a talaj pedig jó vízelvezetésű, sóderes. Emellett nagyon jó bort csinálnak, amely évtizedekig fejlődik, menetel fölfelé. A szőlő 57% Cab Franc, 40% Merlot az apraja meg Cab Sauvignon, és Malbec.

cheval_blanc2004

A 2004-es színe közepes rubin, sötét maggal, illatra leginkább gazdag málna, és egy kis szilva érződik benne. Semmi nyoma fának, pedig új hordót használnak. A bor száraz, közepes savtartalommal. A tannin fiatalos, de nem irritálóan, egyszerűen csak érezni, hogy még nem simult ki, közepesnél erősebb. Az alkohol jól beépült, nem lóg ki. A bor elég testes, de feszes. Az ízek kapcsán – bár nem szeretem az ilyen szubjektív meghatározásokat – a tömény házi málnaszörp, az a nem édes fajta ugrik be. Aztán persze jön a szilva, kis füstösség. De a málna marad nagyon hosszan, az utóízben is.

Fogyasztani leginkább műanyagpohárból ajánlanám, mint Paul Giamatti a Sidewaysben (1:29-nél látható). De nem most, a 2004-es még fiatal bor, ne legyünk már telhetetlen türhők, tudjunk várni!  Most inkább a 82-esek vannak soron.

Öt csillag, de akkor is 2200 font belőle egy láda, úgyhogy inkább négy és fél…

Hozzászólások

 1. akov mondta

  Hmmmm… ez az értékelés azért nem volt egy “őrjöngés” a borért, mégis 5 csillag. Nekem a málnaszörp a hidegen erjesztett fajélesztős cuccukról ugrik be leginkább (ami hozzáteszem sokszor zavar, egy “nagy” bornak ne legyen már geil málnaszörp illata/íze, még 2-3 évesen se).

 2. StevieKraft mondta

  Re: Akov
  1. Nagyon utálom azt a hozzáállást, amikor pusztán attól, hogy egy bor nagyon nagyon drága, az emberek rögvest örejöngeni kezdenek, így most a spontán orgazmusos sallangokat inkább elhagytam. Amúgy a slukk ennek indult, hidegfejű borleírások, ezt többségében sikerül is tartani.
  2. Ha még nem kóstoltál cukrozatlan házi málnaszőrt, akkor pótold, hidd el, nem a geilség ugrik be róla. Nagyon szerettem volna ezen a boron fogást találni, ha fajélesztős geilséget éreztem volna, szerinted nem döngölöm az agyagba?
  Szóval a Cheval Blanc jó de fiatal bor, az öt (illetve 4,5) csillag meg leginkább azért van, mert lehet érezni, hogy ez még évtizedek múlva is frankó és feszes bor marad.

 3. akov mondta

  OK, akkor helyesbítek. A leírásodon nem jön át, hogy ez akkora valami volna, amilyennek kéne lennie. Nem az ára érdekel, túl vagyok már azon, hogy a francia és olasz presztizsborokra hörögjek.

  Ha a címet, fotót letakarom akkor lehetne ez egy mátrai kékfrankos is, nem? :)

 4. StevieKraft mondta

  Nem akartam fanyalogni pedig. Amúgy szódával elmegy. Vigyázz velem, ittam már sauternes-fröccsöt, nem viccelek!

Minden vélemény számít!