Dénes Sághegyi Olaszrizling 2007

A Sághegy a borvidék része, mégis kissé kiszorult a reflektorfényből. Amikor ilyen borokat kóstolok, úgy gondolom alaptalanul. Somló maraton 7.

Ez a rizling a hegy dél-nyugati fekvésű, 200-250 méter magasan fekvő területeiről jön, közel évszázados tőkékről, amelyek (természetesen) bakművelésűek (Aki még nem látott ilyet: régen hagyományos művelésmód, a különálló tőkék egy-egy karó mellett állnak magukban. A tőkén évről-évre elágazások nőnek és mivel nem takarható, csak a melegebb, védett fekvésű területeken található. Minden zöldmunka többszörös erőfeszítést igényel egy kordonos műveléshez képest.)

Az illat érett, vajkrémes és gyurmás a bontás után fél órával (lesz jelentősége). Aztán kapor bontakozik ki és órákig ott marad vezető illatjegyként. Igazi ó-rizling, nyílófélben lévő tercier aromákkal (becsüljük meg, hogy helyettünk fektették évekig, aki az érett somlait szereti, imát rebeghet).

Tűzkő és jód is van, persze a kőből. A korty közepesnél nagyobb testet, olajosságot mutat puha savval, rusztikus kapros, zöldfűszeres aromákkal. Kapros-túrós réteshez vagy kijevi pulykához bontanám legközelebb. És a slusszpoén, egy decit “bent felejtettem” a hűtőben dugó nélkül három napra. És láss csodát, az élek lekerekedtek, a kaprot elvitte a finom csonthéjas-petrolos irányvonal, a bor megnyílt és csodaszép. Aki az oldschool rizlinget bírja, annak (is) 4 csillag az árérték arány, ha azt nézem, hogy a Somlói Borok Boltjában 2300 Ft.

Gyorstalpaló a Somlói borvidékhez: Somló Guide

Hozzászólások

  1. BZoltan mondta

    A Dénes Tibor olaszrizlingje az egyik legjobb magyar olaszrizling szerintem. Aki teheti az vegye és igya is és vermelje is.

Minden vélemény számít!