• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Féldrágakövek, szamorodni

2014-02-17 ● borravalo.hu

Új színfolt a tokaji (hercegkúti palettán) az Obzidian Pincészet, tulajdonosa egy borértő befektető, Kovács Péter. A Lapison két és fél hektár, a Határi-dűlőben 1,8 hektár, Kácsárdon pedig egy szűk hektárnyi területen gazdálkodnak, a pince a hercegkúti pincesoron található.

Bár alkalmazott borász készíti a „végterméket”, a tulajdonos gyökerei is kapcsolódnak a szőlészethez, borászathoz, saját elmondása szerint a kapát is szívesen kézbe veszi, ha szükség van rá. 2005-ben kezdődött az építkezés, a kezdő lökést itt is egy örökség adta. A névválasztás a Határi-dűlőhöz köthető,a tulajdonos szívéhez közel álló területen gyakran kerül elő a földből egy-egy darab csillogó obszidián.

(Fél)drágakövek és szamorodni: az Obzidian pincében jártunk - borravalo.hu

Ami elsőre meglepett, hogy alacsony árakkal dolgoznak, a stabil alapokra és elsődlegesen a szamorodnira helyezik a hangsúlyt. Az új aszú-szabályozás egyébként ennek a kategóriának fog a legjobbat tenni, hiszen sok olyan alapanyag kerül majd bele, ami „nem fér be” máshova. A száraz szamorodni már más tészta, nem nagyon lehet valamilyen sarkos vélemény nélkül szemlélni. Vagy szeretem, vagy kifejezetten tartózkodom tőle. Én pár évvel ezelőttig azt hittem, az utóbbi kategóriába tartozom, aztán egy sherry vs szamorodni kóstolón legalább három borértő barátomtól elhangzott, hogy „én nem igazán szeretem a szamorodnit, de ezek jók és lehet, hogy mégis….”. Nagyjából én is ezt gondolom. Kóstolni kell, nem szabad elzárkózni élből a műfaj elől.

Vidám újságíró csapat látogatott el egy szervezett kirándulás keretében a pincéhez, a napot egy Sárga Borházban elköltött vacsorával koronáztuk meg. De nyilván mindenkit a borok érdekelnek jobban, máris rátérek.

Szamorodni 2006 száraz

Zölddió, barack, mandula, mandarin, konyak. Puha, kissé savvezérelt, lehetne testesebb. Az érlelés (!) előnyére fogja változtatni.

Furmint 2012, Kácsárd-Határi

Precíz, zöldalmás, pengően tiszta illat. Szájban a maradékcukor kerekíti, az illat után picit többet vártam. A savak remekül tartják, picit citrikus is: alma, barack, nem túlzó test és szép lecsengés. Pinceár 1000 Ft, jöhet, remek vétel.

Sárgamuskotály 2012

Tiszta, primer aromákkal operáló, egyszerű, de nem buta anyag. Mutatkozik egy kis sósság is, „tengervizes traubi”, írtam fel. Terroir-musi és elég koncentráció is van benne, 1100 Ft-ért hatalmas vétel.

Kései szüret 2012

Furmint-zéta-sárgamuskotály. Trópusi, fügés, déligyümölcsös karaktert egy nagyon határozott savgerinc tart. 168 gramm a cukra, én a fele alá tippeltem volna, egy másodpercig sem gejl. 1650 Ft.

Aszú 2006 5p

Egy fokkal mattabbnak éreztem a kései szüretnél, ugyanakkor egy friss, barackos, finoman diós (édes szamorodni jellegű) aromatérképet mutat. Nem vaskos, inkább légies, jól tartó savakkal. Csak 400 palack készült, kereskedelmi forgalomba nem került.

(Fél)drágakövek és szamorodni: az Obzidian pincében jártunk - borravalo.hu

A tulajdonos szerint a magasabb árkategória nem, vagy nehezen eladható, ezért pozicionált ide. Nálam rendre egy árkategóriával magasabban teljesítettek a borok. A legdrágább tétel az aszú, ami kettőezer-ötszáz forint. Igen, ennyi, nem tizenkettőezer-ötszáz. Ez a hozzáállás sok best buy plecsnire és szép jövőre jogosítja fel a pincészetet, amiről szerintem egyre többet fogunk hallani, nem csupán szamorodni-fronton.

Címkék: aszú, furmint, Határi-dűlő, Hercegkút, Kacsárd, Lapis, Obzidián, szamorodni, Tokaj

← Csordás-Fodor Nagy-Somló Olaszrizling Selection 2012 Malatinszky Noblesse Serena 2009 →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?
Loading
00:00 / 35:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!