Franciázás a parkban

Hideg volt, eső is esett, mégis lementem a parkba, hogy megnézzem a Tavaszi Borfesztivált. Illetve, csak emiatt nem mentem volna le, magasztosabb cél vezérelt, jelesül T. Nagy Gábor invitálása, melynek eleget kellett tennem. Jó érvei voltak, 75 darab.

Szerintem ilyen rosszul még egyik Tavaszi Borfesztivál sem sikerült, bár nem sokat láttam belőle. Amikor odaértem úgy 8 óra magasságában, már majd minden bódé zárva volt, és ahogy hallottam, ez nem csak a rossz időnek volt köszönhető. Körbepislantva nem sok pincét láttam, kicsit karcsúnak tűnt az egész.

Bolyongtam a sötétben, mint Kukoricza Jancsi, mígnem szemembe tűnt egy pislogó sugár. Amint közelebb értem, láttam, hogy ez a fény egy bódéból világít a Városháza park legmélyén. Nem csárda volt, de szerencsére nem is tizenkét zsiványnak tanyája, hanem a 75 cl borkereskedés standja. Gyakorlatilag ez a stand tartotta életben a fesztivált, kb. úgy 20-30 fő vette körül – a teljes létszám 90 százaléka.

Nem csoda, mert T. Nagy Gábor több ízben is kitett magáért: elhozta 75 kedvenc pezsgőjét és borát, és ezeket jó áron is adta. Sőt, amilyen jó fej, Facebook oldalán még az egész sort le is hozta, hogy az ember jól fel tudjon készülni. Rögvest Champagne-al kezdtünk, onnan is a már ismert Sanger új palackjaival.

Champagne Sanger Brut NV

Valójában nem is tudom, miért vesznek az emberek ennél drágább Champagne-t, ha ez is mindent tud, sőt. Gondoljunk csak az 50 ezer forintos Crystalra, mely populista hangolásával engem nem fogott meg soha. A 9000 forintos Sanger azonban már igen, mint ahogy most is. Ahogy a standnál is elhagzott: ebből levágsz egy palackkal, 10 alatt futod a 100-at. Na ja, ezen kívül még hallatlan elegancia, finom citrusok, egy csepp petit grain, és citromhab-citromkrém az ízben. **** és olyan 88 pont.

Champagne Sanger Blanc-de-Blancs – Grand Cru NV

Ez azonban a kedvencem. Sokkal összetettebb mint a Brut, árnyaltabb cucc, ami gyakorlatilag is habbá válik a szájban. És csupa sütemény, élesztős, citromos, grapefruitos piskóta, még némi eperhab is bejátszik, linzeres lecsengéssel. Ez *****, 94 pont.

Champagne Rosé Brut NV

Illatra is, ízre is izgalmas friss almás jegyek, ami nem meglepő, hisz 100% chardonnay a lelkem. Hogyan kérem? Akkor hogy pirult így el? A lényeg a dosage, és, hogy ott mit kap vissza. Almás joghurt torta ez, nem olyan izgalmas, mint az előző, de azért megteszi. Nekem *** és 85 pont.

Abban azért Gáborral is megegyeztünk, hogy a csúcs a 97-es Bollinger Le Grande Anné a csúcs,akárki akármit is mond, még ha fegyvert is fognak az ember fejéhez. Na, innen mentünk további itóka felé.

Charles et Dominique Frey Pinot Gris Grand Cru Frankstein 2006

Ez olyan bio, amilyen csak lehet. Démétér, telihold, trágyás szarv, minden. De legfőképpen nincs kén, számunkra a többi nem igen jelen sokat. Hallatlan elegáns illat, visszafogott és szelíd. De wooooooo szájban robban, jönnek a kövek, citrusok, érett alma. Aztán édesfűszerek és fehérszirmú virágok, hosszú hosszú lecsengéssel és szépen érezhető tanninnal. **** és 88 pont.

Domaine St. Francois Xavier Gigondas 2007

A ház egyetlen bora ez, erre koncentrálnak, és nem is rosszul. Grenache, ahogy a nagykönyvben van, málna, meggy és szegfűszeg jön ezerrel, mögötte meg a kövek, ezek szépen támogatják a gyümölcsöket. Nagyon szép az egyesúly test, alkohol, sav és tannin úgy össze van csiszolva, hogy szét sem lehet szedni. **** és 87 pont.

M. Chapoutier – Rhône Châteauneuf-du-Pape – Bernardine 2006

Itt előkerült a stand belsejéből egy 70 éves tőke, egyben. Igaz, hogy Cornasból származot, de nyugodtan jöhetett volna Ch.duP.-ból is, sőt, amikor a Városháza park fehér murvájára kitettük, istenuccse, olyan volt, mintha a gallet-k közül törne elő, persze kisebb a murva sokkal, meg minden, de mégis szép volt. A bor: málna és bors, eperlekvár és szegfűszeg. Meleg bor ez, nagy tanninnal és persze azzal a diszkrét ásvánnyal, ami nem nyomja el a gyümiket. ****, 88 pont.

75cl_470 T. Nagy Gábor leveszi a polcról az Hermitage-t…

Cave de Tain Hermitage – Gambert de Loche 2003

A végére ez kötelező volt, nem lehetett kihagyni. Ilyenre szokás azt mondani, szaglás és kortyolás után, hogy vatta maddafakka! Intenzív brutál gyümölcsök, eper és málna, bors és ásvány, illatban nem frissek már, lekvárosak, ízben azonban még igen, a tannin, sav, test és alkohol mind nagy, de nagyon egyben, a csersav bársonyosra érve. Egyszerűen atom, mást nem is tudtam jegyzetelni. Ez bizony ***** és 95 pont.

Azért is csak eddig jutottam, mert záróra lett, és szét kellett szerelni a bódét, ill. csak azt a könyöklőt, amit T.Nagy Gábor külön szereltetett rá, hogy használható legyen, már rágták a fülemet, ezért kénytelen voltam odébb állni, s ha nem lett volna a közelben a Dobló, nem is tudom mit kezdtem volna magammal. Így azonban egy szép furmintsorral sikerült az estét lezárni.

Minden vélemény számít!