Gaia Gaja és a VinCE 2013

Tavaly és tavalyelőtt is bekerült a legolvasottabb cikkeink közé a VinCE fesztiválról készült beszámolónk. Idén egy kicsit beelőzünk: aki csak szikesre száradt ajkakkal olvasta az utóhangokat, annak idén előre szólunk – március 8-10 között kihagyhatatlan boros eseménynek ad helyet Budapest.

Az egyik mesterkurzuson stábunk is elő fog fordulni, mégpedig Gaia Gaja előadásán.

A Gaja pincészetet 1859-ben alapították, a “nagy” név, Angelo már a negyedik generációt képviseli. Piemonte-ból zúzzák meg a világot a nebbiolo szőlőfajtából (nebbia = köd, utalva a környék képünkön is látható általános időjárásra – nekem kicsit a spleen életérzés jut róla eszembe, meg az, hogy egy barolo-t sosem ihatunk meg túl későn, és lehet napokig a palack mellett üldögélni, mert nincs az a hosszú dekantálás, amit ne hálálna meg) készült barolóikkal.

Amiről talán a képben lévő olvasóink sem mind tudnak, legidősebb lányáról, Gaia-ról elnevezett, 1979-ben ültetett területükről chardonnay-t is palackoznak, langhe-i borként. Jómagam pár évvel ezelőtt egy már akkor is koros (7 éves) Rossj-Basst kóstoltam: az is chardonnay és egészen egyedi élmény volt. Ha fellő nekünk egy-két rakétát, a 3000 Ft-os beugró több mint baráti.

Fater személyes kedvencei: szombaton a 10 wines, 10 lives, 10 MW (ennyi MW egy rakáson szerintem a vizsgájukon volt utoljára együtt) és a Gaja masterclass (az olasz kultborász lányát küldi el hozzánk, nem szárazon érkezik). Vasárnap Julia Harding MW fog sosem hallott szőlőfajtákról beszélni (és önteni is belőlük a poharakba), de vigyázó szemeinket rögtön utána vessük Kínára (2011-ben a Decanter World Wine Awards-on a huszonötből egy International Trophy-t kínai bor vitt haza, ráadásul egy cabsav).

További részletek, jegyvásárlás, stb.

Minden vélemény számít!