• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Gőzmozdony fesztivál

2014-06-12 ● borravalo.hu

„Vad, viharos éjszaka dühöngött Skócia nyugati partjai fölött. Ezen történetünk szempontjából ugyan ennek különösebb jelentősége nincsen, miután történetünk nem Skócia nyugati partjain játszódik”, hanem Budapest belvárosában.

Péntek esti program nem is lehetne jobb ennél: összeszedni egy kedves ismerőst, aki szintén szeret mindent, ami erjed; elmenni egy helyre, ami többet kínál az italkultúrából, mint az utcavégi korcsma; majd habozás nélkül beleugrani egy All-Star gála kellős közepébe. A meghívottak:

Gőzmozdony-fesztivál-kettesben

Kilchoman Machir Bay

Krémes, tőzeges illat lágy vaníliával, melyet némi szegfű egészít ki. Az enyhén kátrányos füst mögül előbújik egy kis mangó. A korty tiszta, sós és elegánsan füstös, nem robban be a szájba, ezt hosszú barackos karamellás lecsengés követi.

Wilson & Morgan Bowmore 2000-11 Sherry Finish

Illatában körte, alma, cseresznye és leheletnyi fűszer. Kitölti a szájat, de picit nyersen. Lazán füstös, inkább a körtésség dominál a lecsengésben.

Gordon & MacPhail Connoisseurs Choice Port Ellen 1982

Vibráló meggy, cseresznye, körte, sárgabarack leheletnyi füsttel, nagyon sűrű, de közel sem tolakodó illat. Egyáltalán nem érződik az alkoholtartalma, hatalmas roppanós cseresznye a szájban, szegfűvel, fahéjjal, sárgabarackkal. A vanília és a tőzeg gyönyörű harmóniában van a gyümölcsösséggel, percekig tartó lecsengésével teljesen elbűvöl.

Caol Ila Cask Strenght

Hordó erősségű tétel (61,3 %), természetesen érződik az alkoholtöbblet. (ezt mindenki kedve szerint hígítsa). Erősen tőzeges illat, sherrys jegyekkel. Szájban tőzegbomba, cseresznyével és vanília szufléval.

Mindegyik tétel Islay szigetéről származik, amely a Hebridák szigetcsoport tagja. Az egyedi karakterű, gyakran erőteljes tőzegeléséről elhíresült szigetnek nem véletlenül érdemes külön figyelmet szentelni. A sós tengeri levegő, a tőzeg és a hibátlan alapanyag garantálja, hogy különleges whisky kerül a pohárba. A Port Ellennek külön örültem, hiszen 1983-ban bezárt a lepárló desztilláló része, így ezek a tételek igazi ritkaságnak számítanak, és horror árakon bukkannak fel gyűjtők között. Lucky day.

Címkék: Bowmore, caol ila, Gordon & MacPhail, Islay, Kilchoman, Machir Bay, Port Ellen, single malt, skócia, skótwhisky, tőzeg, whiskey, Whisky, Wilson & Morgan

← Tomintoul 12 Years Sherry Finish Hennessy: friss, Fine-om →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Hogyan utazzunk lazaccal? - rendhagyó könyvajánló
Loading
00:00 / 33:35
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Hogyan utazzunk lazaccal? - rendhagyó könyvajánló

    Hogyan utazzunk lazaccal? - rendhagyó könyvajánló

    Nov 27, 2025 • 33:35

    Rendhagyó könyvajánló, egyben ötlet karácsonyi ajándékra: Umberto Eco Bábeli beszélgetés, Minimálnapló című kötete nem csak gasztrobubusoknak.

  • Aki meghalt a szegfűszegért: a Magellán-sztori 1.

    Aki meghalt a szegfűszegért: a Magellán-sztori 1.

    Nov 21, 2025 • 34:11

    Magellánról sokunknak az jut eszébe, hogy ő hajózta körbe a Földet. A története azonban sokkal több ennél, azzal együtt, hogy ő végül nem is hajózta körbe. Expedíciója azonban elképesztő változást hozott étkezési kultúránkban.

  • Kedvenc gyerekkori kaják, kávé, túrázás - Németh Bálint

    Kedvenc gyerekkori kaják, kávé, túrázás - Németh Bálint

    Nov 13, 2025 • 34:51

    „Megkérdezhetem, hogy mi volt a kedvenc gyerekkori kajád?” – ezzel a felütéssel főzi meg hírességek kedvenceit a Balint’s Pot rövid videóiban Németh Bálint privát séf.

  • Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Nov 5, 2025 • 31:54

    Ehető gombák Magyarországon címmel jelent meg Almási Petra könyve, a hazai erdők fogyasztható gombáiról, friss felhasználási módjairól és tartósításásáról. Kezdő és gyakorlott gombászoknak, és a megszokottól eltérő alapanyagokra nyitottaknak.

  • Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Oct 21, 2025 • 32:13

    Világlátott vendéglős, hagyományőrző, újító, gasztro író, akiről a világkiállítás kapcsán még a New York Times is szuperlatívuszokban írt. Katona Csaba történész és Kántor Bandi születésének évfordulója apropóján beszélgetnek Gundel Károlyról.

  • Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Oct 16, 2025 • 36:22

    Az idei nyár is dúskált gasztro élményekben – persze így van ez, ha az ember eleve keresi ezeket. Gazdagodtunk szép élményekkel külföldön és itthon is, ezeket elevenítjük fel.

  • Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Oct 9, 2025 • 39:05

    Mit keresnek a celebek a lepárlókban, pincékben? Mióta trend az, hogy egy színész, zenész, vagy sportoló saját italmárkát népszerűsít? Erről beszélgettünk Nagy Zoltánnal, a Boutiq’Bar tulajdonosával.

  • Bubik Szekszárdról - 1838

    Bubik Szekszárdról - 1838

    Sep 30, 2025 • 37:03

    Szekszárd és pezsgő? Ráadásul methodé tradicionelle, azaz palackos erjesztés és érlelés? Az 1838 nem egy dátum, bár az is lehetne, hisz a magyar pezsgőgyártás hőskorát idézi meg, a számmal ellátott palackokban azonban egy borvidék teljesen új arca mutatkozik be.

  • Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Sep 23, 2025 • 15:21

    Izgalmas, rendhagyó és hiánypótló bemutatón vehettünk részt a Casa Ron Matusalem és a Liquid Gold rendezésében: a master blender Cynthia Vargas először hagyta el a dominikai érlelőpincét, hogy bemutassa, mivel dolgozik most, milyen újdonságok vannak.

  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!