Gőzmozdony fesztivál

“Vad, viharos éjszaka dühöngött Skócia nyugati partjai fölött. Ezen történetünk szempontjából ugyan ennek különösebb jelentősége nincsen, miután történetünk nem Skócia nyugati partjain játszódik”, hanem Budapest belvárosában.

Péntek esti program nem is lehetne jobb ennél: összeszedni egy kedves ismerőst, aki szintén szeret mindent, ami erjed; elmenni egy helyre, ami többet kínál az italkultúrából, mint az utcavégi korcsma; majd habozás nélkül beleugrani egy All-Star gála kellős közepébe. A meghívottak:

Gőzmozdony-fesztivál-kettesben

Kilchoman Machir Bay

Krémes, tőzeges illat lágy vaníliával, melyet némi szegfű egészít ki. Az enyhén kátrányos füst mögül előbújik egy kis mangó. A korty tiszta, sós és elegánsan füstös, nem robban be a szájba, ezt hosszú barackos karamellás lecsengés követi.

Wilson & Morgan Bowmore 2000-11 Sherry Finish

Illatában körte, alma, cseresznye és leheletnyi fűszer. Kitölti a szájat, de picit nyersen. Lazán füstös, inkább a körtésség dominál a lecsengésben.

Gordon & MacPhail Connoisseurs Choice Port Ellen 1982

Vibráló meggy, cseresznye, körte, sárgabarack leheletnyi füsttel, nagyon sűrű, de közel sem tolakodó illat. Egyáltalán nem érződik az alkoholtartalma, hatalmas roppanós cseresznye a szájban, szegfűvel, fahéjjal, sárgabarackkal. A vanília és a tőzeg gyönyörű harmóniában van a gyümölcsösséggel, percekig tartó lecsengésével teljesen elbűvöl.

Caol Ila Cask Strenght

Hordó erősségű tétel (61,3 %), természetesen érződik az alkoholtöbblet. (ezt mindenki kedve szerint hígítsa). Erősen tőzeges illat, sherrys jegyekkel. Szájban tőzegbomba, cseresznyével és vanília szufléval.

Mindegyik tétel Islay szigetéről származik, amely a Hebridák szigetcsoport tagja. Az egyedi karakterű, gyakran erőteljes tőzegeléséről elhíresült szigetnek nem véletlenül érdemes külön figyelmet szentelni. A sós tengeri levegő, a tőzeg és a hibátlan alapanyag garantálja, hogy különleges whisky kerül a pohárba. A Port Ellennek külön örültem, hiszen 1983-ban bezárt a lepárló desztilláló része, így ezek a tételek igazi ritkaságnak számítanak, és horror árakon bukkannak fel gyűjtők között. Lucky day.

Minden vélemény számít!