• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

?Hundert Prozent Balaton, schöne Panorama?

2016-04-23 ● Kodela Mia

A második nyári szezont megkezdő Sáfránkert Vendéglőt és Homola Borteraszt meglátogató sajtóutat nyitotta ezzel a mondattal a borász, Homonna Attila.

A feladat: hogyan tölts el egy napot Paloznakon és környékén. A siker a tavalyi túrából kiindulva borítékolható volt, de azért lássuk, hogy sikerült.

IMG_6340

Az Alsóörs melletti dűlőben kezdtük a napot, a szőlő mellett a takarókon és nyugágyakon élveztük a napsütést, miközben a legújabb évjáratú 100% Balatont kóstoltuk. Nehezen tudtak rávenni minket, és mi is magunkat, hogy otthagyjuk ezt a kényelmet és a csodás kilátást és felsétáljunk a közeli Somlyó-hegyi kilátóhoz, de végül megérte, mert a környék és a Balaton egészen fantasztikus innen.

Ezután az Kovács Balázs személyében új séfet kapott Sáfránkert következett, ahol egy ötfogásos, a menüt és a konyha koncepcióját bemutató ebéd következett.

IMG_6342

Ropogós kecskesajt sült céklával (100% Balaton 2015)

IMG_6343

Sült citromfüves karfiolkrémleves (100% Szürke 2015)

IMG_6345

Fogasfilé medvehagymás karalábé főzelékkel (Homola Sáfránykert Olaszrizling 2015)

IMG_6346

Sertésszűz pirított polentával, fűszeres kolbászraguval (Homola Kékfrankos 2013)

IMG_6348

Karamellás almáspite citromfagylalttal (Homonna Édes Hármas 2013)

 ?Az étterem célja egy jó értelemben vett vidéki konyha megteremtése kiszámítható, magas színvonalú kínálattal, friss, minőségi alapanyagokkal, otthonos hangulattal, grill hangsúllyal. A vidéki konyha 2016-ban egyaránt jelenti a körültekintően válogatott alapanyagokat, a hagyományos ízeket, és egyben a 21. századi konyhatechnológiát, tálalási módot, ízvilágot. Az étlapon a szezonális fogások mellett mindig helyet kap pár klasszikus fogás is. Fontos, hogy a konyha alapját az egyszerű és minőségi alapanyagokra építkező grill ételek adják: szezonális zöldségek, friss húsok, halak. A Sáfránkert nem fine dining, nem csárda, nem kockás terítős vendéglő. Őszinte, minőségi, vidéki konyhát kínálnak, ahová a vendégek hazatérhetnek.?

IMG_6353

A menü kifinomult volt, kicsit franciás, az enteriőr még mindig nagyon tetszik, ahogy az is, hogy a fűszernövények a terasz végében nőnek, a habzóbor, amivel kínálnak jéghideg, és hogy azt a biciklis párt, akit miattunk kellett elküldeniük, egy ajándék palack roséval engedték csak el.

A Sáfránkert Vendéglőtől egy negyed órás séta a Homola Borterasz, ami szerencsére nem sokat változott tavaly óta, még mindig csodálatos panorámával kényeztet. Nyárra napvitorlával és napozó székekkel bővítik majd a teraszt, lehet itt borokat ? de akár pálinkát is – kóstolni és venni, termelői finomságokból készült hidegtálat eszegetni, és persze szívesen várják a biciklivel érkezőket és bárkit, aki felbukkan a teraszajtóban.

IMG_6391

Szerencsére egy pincelátogatás is belefért, ahol hordómintákat kóstolhattunk. A 2015-ös furmint, a Sáfránykert és Hajnóczy olaszrizlingek nagyon tetszettek, a maradékcukros chardonnay annyira nem győzött meg, de a cabernet franc és a syrah is mind nagyon ígéretesek. A 2013-as borok pedig, különös tekintettel az olaszrizlingre és a kékfrankosra, szuper formában vannak, elegánsak és jó egyensúlyúak, megvan bennük a termőhelyi karakter, kellően komplexek és mégis jóivásúak. Nem is jöhettem el egy palack kékfrankos nélkül.:)

IMG_6362

Mindenképpen látogassatok el tavasszal-nyáron Paloznakra, simán el lehet tölteni egy kellemes, lazulós, gasztrós-boros napot, ha pedig nyüzsgésre vágynátok, akkor augusztus 4-6 a legjobb időpont.

A pincészet idén is megrendezi a Paloznaki Jazz Pikniket, ahol igazi világsztárok lépnek majd fel. ?Az 5. évforduló egy különleges nulladik nappal indul: a francia Ludovic Navarre house és nu jazz formációja, a világhírű St Germain ad egész estés koncertet a nagyszínpadon. Pénteken és szombaton izgalmas nemzetközi és hazai előadókkal készülünk, fellép a brit acid jazz csapat, az Incognito, a soul, a blues és a jazz határterületein egyensúlyozó olasz énekes, Mario Biondi, a Váczi Eszter Quartet, akik egyszer már megtáncoltatták a Jazz Piknik közönségét, a naplementés koncertek ?szakértője?, Harcsa Veronika és a BinJip, Csemer Boggie, a Pankastic!, Marge,  a Belau, a Kéknyúl Hammond Band, a Szőke Nikoletta Quartet, a Juhász Gábor trió, valamint Jász András és Barátai. A Sáfránkert melletti színpadon pedig fiatal tehetségek zenélnek majd.?

Címkék: gasztro, Homola, Homola Borterasz, Paloznak, Sáfránkert Vendéglő

← Badacsony New Yorkban 2016 Kopar magnum vertikális →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?
Loading
00:00 / 35:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!