„Hundert Prozent Balaton, schöne Panorama”

A második nyári szezont megkezdő Sáfránkert Vendéglőt és Homola Borteraszt meglátogató sajtóutat nyitotta ezzel a mondattal a borász, Homonna Attila.

A feladat: hogyan tölts el egy napot Paloznakon és környékén. A siker a tavalyi túrából kiindulva borítékolható volt, de azért lássuk, hogy sikerült.

IMG_6340

Az Alsóörs melletti dűlőben kezdtük a napot, a szőlő mellett a takarókon és nyugágyakon élveztük a napsütést, miközben a legújabb évjáratú 100% Balatont kóstoltuk. Nehezen tudtak rávenni minket, és mi is magunkat, hogy otthagyjuk ezt a kényelmet és a csodás kilátást és felsétáljunk a közeli Somlyó-hegyi kilátóhoz, de végül megérte, mert a környék és a Balaton egészen fantasztikus innen.

Ezután az Kovács Balázs személyében új séfet kapott Sáfránkert következett, ahol egy ötfogásos, a menüt és a konyha koncepcióját bemutató ebéd következett.

IMG_6342

Ropogós kecskesajt sült céklával (100% Balaton 2015)

IMG_6343

Sült citromfüves karfiolkrémleves (100% Szürke 2015)

IMG_6345

Fogasfilé medvehagymás karalábé főzelékkel (Homola Sáfránykert Olaszrizling 2015)

IMG_6346

Sertésszűz pirított polentával, fűszeres kolbászraguval (Homola Kékfrankos 2013)

IMG_6348

Karamellás almáspite citromfagylalttal (Homonna Édes Hármas 2013)

 „Az étterem célja egy jó értelemben vett vidéki konyha megteremtése kiszámítható, magas színvonalú kínálattal, friss, minőségi alapanyagokkal, otthonos hangulattal, grill hangsúllyal. A vidéki konyha 2016-ban egyaránt jelenti a körültekintően válogatott alapanyagokat, a hagyományos ízeket, és egyben a 21. századi konyhatechnológiát, tálalási módot, ízvilágot. Az étlapon a szezonális fogások mellett mindig helyet kap pár klasszikus fogás is. Fontos, hogy a konyha alapját az egyszerű és minőségi alapanyagokra építkező grill ételek adják: szezonális zöldségek, friss húsok, halak. A Sáfránkert nem fine dining, nem csárda, nem kockás terítős vendéglő. Őszinte, minőségi, vidéki konyhát kínálnak, ahová a vendégek hazatérhetnek.”

IMG_6353

A menü kifinomult volt, kicsit franciás, az enteriőr még mindig nagyon tetszik, ahogy az is, hogy a fűszernövények a terasz végében nőnek, a habzóbor, amivel kínálnak jéghideg, és hogy azt a biciklis párt, akit miattunk kellett elküldeniük, egy ajándék palack roséval engedték csak el.

A Sáfránkert Vendéglőtől egy negyed órás séta a Homola Borterasz, ami szerencsére nem sokat változott tavaly óta, még mindig csodálatos panorámával kényeztet. Nyárra napvitorlával és napozó székekkel bővítik majd a teraszt, lehet itt borokat – de akár pálinkát is – kóstolni és venni, termelői finomságokból készült hidegtálat eszegetni, és persze szívesen várják a biciklivel érkezőket és bárkit, aki felbukkan a teraszajtóban.

IMG_6391

Szerencsére egy pincelátogatás is belefért, ahol hordómintákat kóstolhattunk. A 2015-ös furmint, a Sáfránykert és Hajnóczy olaszrizlingek nagyon tetszettek, a maradékcukros chardonnay annyira nem győzött meg, de a cabernet franc és a syrah is mind nagyon ígéretesek. A 2013-as borok pedig, különös tekintettel az olaszrizlingre és a kékfrankosra, szuper formában vannak, elegánsak és jó egyensúlyúak, megvan bennük a termőhelyi karakter, kellően komplexek és mégis jóivásúak. Nem is jöhettem el egy palack kékfrankos nélkül.:)

IMG_6362

Mindenképpen látogassatok el tavasszal-nyáron Paloznakra, simán el lehet tölteni egy kellemes, lazulós, gasztrós-boros napot, ha pedig nyüzsgésre vágynátok, akkor augusztus 4-6 a legjobb időpont.

A pincészet idén is megrendezi a Paloznaki Jazz Pikniket, ahol igazi világsztárok lépnek majd fel. „Az 5. évforduló egy különleges nulladik nappal indul: a francia Ludovic Navarre house és nu jazz formációja, a világhírű St Germain ad egész estés koncertet a nagyszínpadon. Pénteken és szombaton izgalmas nemzetközi és hazai előadókkal készülünk, fellép a brit acid jazz csapat, az Incognito, a soul, a blues és a jazz határterületein egyensúlyozó olasz énekes, Mario Biondi, a Váczi Eszter Quartet, akik egyszer már megtáncoltatták a Jazz Piknik közönségét, a naplementés koncertek „szakértője”, Harcsa Veronika és a BinJip, Csemer Boggie, a Pankastic!, Marge,  a Belau, a Kéknyúl Hammond Band, a Szőke Nikoletta Quartet, a Juhász Gábor trió, valamint Jász András és Barátai. A Sáfránkert melletti színpadon pedig fiatal tehetségek zenélnek majd.”

Minden vélemény számít!