Idén is mámor volt Bényén

A Bor, mámor… Bénye idén is hozta a formát. Olyannyira, hogy a szervezők már a fesztivál után azzal szembesültek, hogy a 2015-ös esemény időpontjának kihirdetése előtt – tehát pontos dátum ismerete nélkül is – már foglalják a szállásokat az érdeklődök. Nem véletlenül: az idei erdőbényei dzsembori igen jól sikerült.

Augusztus közepén hatodik alkalommal változott szabadtéri fesztivállá a Tokaj-Hegyaljai borvidéken található kis falu, Erdőbénye. A falu két utcájában tucatnyi pincészet nyitott ki, emellett a koncertek, előadások, képzőművészet és gasztronómia is ugyanolyan fontos szerepet kapott, mint a bor.

A borászatok hangulatos helyszínül szolgáltak a programokhoz és a kötetlen borkóstoláshoz. A gyalog is könnyedén megközelíthető Béres birtokhoz kisbusszal is vitték fel a látogatókat, a Jakab pince provance-i hangulatú udvarán akár egész vasárnap elücsöröghettünk egy-egy furmint fröccsel a kezünkben, a Karádi-Berger igazi gyerekparadicsomot varázsolt a kertjébe homokozóval, játékokkal, babzsákokkal, függőággyal – és a Halkakas bisztró halas finomságaival. A Budaházy-Fekete Kúriánál este falra vetített magyar népmese és tűz körül táncolás, a Gigerlinél többek között hajnali pezsgőzés és pétanque játék csalogatott. [De meg kell említenünk Homonna Attiláék sous vide grill tarjáját is, ami életünk egyik legjobbja volt – A szerk.]

Nem volt hiány a különböző programokban: számos ismert és kevésbé ismert fellépő koncertjét hallgathatta a közönség; jazz, world, folk, kórus zene, DJ-k – volt miből válogatni. Különböző foglalkozások a gyerekeknek, fotókiállítás, állatsimogató, részt lehetett venni jóga órán, akár hajnali pincelátogatáson. Borkóstolók, lovas kocsikázás, madarásztúra, helyismereti séták és még rengeteg más program, kinek mihez volt éppen kedve.

A gasztro kiállítókra sem lehetett panasz, többek között ott volt a debreceni IKON, Encsről az Anyukám mondta, a Sárga Borház, a Gróf Dégenfeld Kastélyszálló, az Espresso Embassy. Pestet a fent említett Halkakas étterem képviselte, akiknek a halburgere aratta a legnagyobb sikert. Zempléni sajtok a Gonda sajtműhely udvarán, és persze a helyiek által készített ételek. Sokáig emlékezni fogunk a Jakab pincénél reggelire kapott meleg, foszlós fonott kalácsra házi lekvárokkal és tejeskávéval. Ugyanitt frissen sült a kenyér és a tepertős pogácsa, töltött káposzta készült, és aranygaluska vaníliasodóval.

És persze a borok. Száraz és édes tokaji, Furmint és Hárslevelű, néhány különlegesség a pincék mélyéről, kóstoló adaggal vagy egész üveggel, tisztán vagy fröccsnek. Íme azok, melyek a kóstoltak közül legjobban tetszettek, kissé hevenyészett “fesztivál leírás” stílusban:

Vayi Frizzante 2013 Száraz, Furmint alapú habzó. Élénk, már-már harsány citrusossággal, és jó savszerkezettel. Kis méz, virágosság, kömény. Kellemes, jól iható tétel. Jó kezdés, bár lehetett volna hidegebb a kóstoláskor.

Vayi Noire 2012 Pinot noir szőlőből, a vörösbor errefelé nem kis meglepetés. Kis édesfűszer, vajasság, szamóca, piros bogyós gyümölcsök, füst. Jó az egyensúly, az alkohol mindössze 9%. Jó ivású, kevés tanninnal rendelkező vörösbor.

Vayi Száraz Muskotály 2013 Szőlő, keleti fűszerek, kömény, mandarin, fehérvirág. Érdekes aromák, szép savszerkezet, könnyed, elegáns bor.

Turján Furmint 2013 Elsőre tetszik, jó sav, frissesség, grapefruit, alma, ásványosság. Utána kis cseresség, kis zöldes érzet jött elő, zölddiós aroma. Amúgy kellemes, jól iható bor, a fiatalságának tudom be ezt a kis zavart.

Jakab Padi-hegy Furmint 2011 Alma, édesfűszer, grapefruit, ásvány, sósság, kis kesernye. Az alkohol 12%, élénk savak. Nem túl komplex, de ezzel együtt nagyon szép, jól iható bor, amit érdemes akár még eltenni.

Jakab Padi-hegy Furmint 2012 Édes karakter, édesfűszerek, fehérhúsú gyümölcsök, ásványosság. Az alkohol 13,5%, ami kicsit fűti, ehhez képest a sav nem elég éles. Viszont szép aromájú, kerek bor.

Jakab Padi-hegy Furmint 2009 Érett, komoly bor, olajos textúrával. Kis birs, virágosság, sós-ásványosság, körte, széna, selyemcukor, édesfűszer, határozott vaníliás aroma. Az alkohol itt nem ugrik ki (13,5%), szép, kerek bor. Abszolút kedvenc.

Ábrahám Kakasok Furmint 2013 Citrus, kis méz, halványan édesfűszerek, ásványosság. Erőteljes savak, határozott, friss bor.

Ábrahám Doxa Furmint 2013 Birs és méz, kis szénsav is van benne, és maradékcukor. Behízelgő tétel, jó savszerkezettel.

Csite Toplec Furmint 2012 Nagyon almás, határozott, szikár bor, kis édesfűszerességgel, szép ásványossággal. Jó az egyensúly, a hordó nem ül rá a borra, csak kerekíti azt.

Lent voltunk a fesztivál szinte teljes ideje alatt, mégis van olyan hely, ahová be sem néztünk, és bizony kihagytunk programokat is, úgyhogy jövőre lesz mit pótolni. Mondanám, hogy gyertek minél többen, és ne maradjatok le róla, de önző módon inkább olyannak akarom megőrizni ezt a fesztivált, mint ahogy most megismerhettem. Kicsinek, családiasnak, barátságosnak, szerethetőnek.

Na jó, azért csak gyertek…

Minden vélemény számít!