• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Irtóztató méznyalás

2010-10-18 ● borravalo.hu

Igen érdekes kóstoló zajlott a múlt pénteken a Kempinskiben: a vérszagra méznyalók (firkászok, borkereskedők, sommelier-k) Mouton-Rotschildot, Chateau Margaux-t, Sassicaiát és Tignanellót kóstolhattak e szép őszi napon. Meg többféle Errazurizokat.

Mert az egész a chilei Errazuriz promó-akciója, mely pincészet szédítő tájon fekszik az Aconcagua és Casablanca völgyeiben és mára a legjobb chilei pincészetek közé emelkedett. A chileiek is megcsinálták azt, amit Steven Spurrier 1976-ban Párizsban, aki a legnevesebb óvilági, pontosabban bordói-burgundi borokat összeeresztette a Napa-völgyiekkel, melyek mind leverték a franciákat. Eduardo Chadwick úr, az Errazuriz elnöke 2004. január 23-án Berlinben összemérette a chilei borokat a nagy franciákkal és szupertoszkánokkal.

Nem tetszik kitalálni, mi történt: a vakkóstolók Vi?edo Chadwick-et hozták ki elsőnek. Chile nagy múltú borország, ahol a rézbányákon megtollasodó középosztály akkumulált tőkéit már a XIX. Században átöntögette a borba, bordói fajtaszerkezetben és stílben gondolkodva.

Ma Chilekábé 11. legjelentősebb borhatalom, 115 ezer hektárról dől a lé, a fontosabb ültetvények a Központi Völgy borvidékein találhatók, ez tkp Andok-hegyalja, melyet az óceán hűse illetve a hegyekből érkező hűvösség temperál, amúgy amaz innen leömlő olvadó hólével öntözik a tőkéket. Az Errazuriz ügyes kis promóciós vándorcirkusz keretében a glóbus különféle nagyvárosaiban eljátssza Berlin Tasting-et, a pincészet borait összekóstoltatva a világ legjobb vöröseivel, ami tényleg nagy élmény, mert e galaktikus szuperbrendek tényleg nagyon finomak.

Jóllehet a borvilág különböző pontjain fakadó vörösöket csócsálhattak a szerencsések, volt egy-két határozott közös vonása-nevezője a frcancia, toszkán és chilei boroknak. Feltűnő volt, hogy mind elegánsak vagy az elegancia felé tartó-fejlődő borok, nem egy sztereotip, vastag-lekváros újvilági kép vagy parkerizált Pomerol felé, ahogy egy ítész fogalmazott, mind valahogy szinte szikárnak tűntek.

És Chile, pontosabban az Errazuriz ebbe az elegáns, inkább karcsú szerkezetű, európaias iskolába illeszkedik. A tarka zsüri szétlőtt, mint egy sündisznóállás, végül a Robert Mondavi és Eduardo Chadwick kooperációjában kutyult Se?a 2006 lett az első, először én is őt tettem az élre, de amikor harmadszor kóstoltam és kis versenyt rendeztem a nálam első három pohár között, akkor visszacsúszott harmadiknak. A Parker-gyerek ugyanannyit adott rá, mint jómagam, azaz 95 pontot.

Viccesen didaktikus fekete ribizlis illat- és íz vonul végig a kortyon, vulkánboros impresszió sós-petrolos-gyümölcsös díszekkel, még ifjú cserekkel, karcsú és harmonikus szerkezet, 55% Cabernet Sauvignon, 16% Merlot, 13% Petit Verdot, kis Carmen?re-rel és Cabernet Franc-nal balanszírozva-színezve.

Második a Kai 2007 lett, ami tiszta carmenere, fűszeres, intenzíven vegetális-gyümölcsös, jó savú, még fiatal itóka. A harmadik a Chadwick 2007, fekete, zárt, kicsit füstös-dohányos-kávés nagy anyag, itt is fekete ribizli, meggy, még fiatal, de már elegáns. A további sorrend:

Tignanello ?07,

Don Maximiano ?06

Cask 23/?06

Mouton-Rothschild ?07

Chateau Margaux ?07

La Cumbre ?06

Sassicaia ?07.

Magam a Don Maximianó-t raktam első helyre, mert bár nem ő volt a legelegánsabb-harmonikusabb, de a legnagyobb komplexitást, a legtöbb ízképvonalat itt tudtam detektálni (rőt, gazdag szilvás-aszaltszilvás-kátrányos, nagyon dohányos, intenzív illat, ugyanez tovább a telt kortyban, jó balansz, jó sav és mineralitás).

Megjegyezném még, hogy sírógörcsöt kaptam a Ch Margaux illatától: végtelen, hihetetlen, megunhatatlan szépség, orrá váltam, mint Gogol novellájában Kovaljov kistisztviselő és nagyon tetszett a mézes-gyantás illatú, animális érintésű, elegáns, őszies, érett nőre (kellemes negyvenes, ötletes ötvenes, sexy sixty) emlékeztető Mouton-Rothschild. Ajándék volt ez a nap.

Címkék: cask 23, chadwick, Chile, don maximiano, errazuriz, kai, la cumbre, Margaux, Mouton-Rothschild, Sassicaia, sena, tignanello

← Chateau de Fieuzal 2000 Domaine Courbis Saint-Joseph 2007 →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra
Loading
00:00 / 31:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Nov 5, 2025 • 31:54

    Ehető gombák Magyarországon címmel jelent meg Almási Petra könyve, a hazai erdők fogyasztható gombáiról, friss felhasználási módjairól és tartósításásáról. Kezdő és gyakorlott gombászoknak, és a megszokottól eltérő alapanyagokra nyitottaknak.

  • Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Oct 21, 2025 • 32:13

    Világlátott vendéglős, hagyományőrző, újító, gasztro író, akiről a világkiállítás kapcsán még a New York Times is szuperlatívuszokban írt. Katona Csaba történész és Kántor Bandi születésének évfordulója apropóján beszélgetnek Gundel Károlyról.

  • Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Oct 16, 2025 • 36:22

    Az idei nyár is dúskált gasztro élményekben – persze így van ez, ha az ember eleve keresi ezeket. Gazdagodtunk szép élményekkel külföldön és itthon is, ezeket elevenítjük fel.

  • Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Oct 9, 2025 • 39:05

    Mit keresnek a celebek a lepárlókban, pincékben? Mióta trend az, hogy egy színész, zenész, vagy sportoló saját italmárkát népszerűsít? Erről beszélgettünk Nagy Zoltánnal, a Boutiq’Bar tulajdonosával.

  • Bubik Szekszárdról - 1838

    Bubik Szekszárdról - 1838

    Sep 30, 2025 • 37:03

    Szekszárd és pezsgő? Ráadásul methodé tradicionelle, azaz palackos erjesztés és érlelés? Az 1838 nem egy dátum, bár az is lehetne, hisz a magyar pezsgőgyártás hőskorát idézi meg, a számmal ellátott palackokban azonban egy borvidék teljesen új arca mutatkozik be.

  • Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Sep 23, 2025 • 15:21

    Izgalmas, rendhagyó és hiánypótló bemutatón vehettünk részt a Casa Ron Matusalem és a Liquid Gold rendezésében: a master blender Cynthia Vargas először hagyta el a dominikai érlelőpincét, hogy bemutassa, mivel dolgozik most, milyen újdonságok vannak.

  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!