Inkább természetes

Természetes italok. Ezt tűzte zászlajára a november 8. napi „Mitiszol?” (leánykori nevén Borszalon) csapata. Több mint 100 féle italt: bort, sört, pálinkát, gyümölcslevelet, szörpöt, gyógyteát, vizet (valamint csokoládét, sajtot és kenyeret) lehet majd kóstolni az Akváriumban, fix korlátlan belépőért, vagy kóstolójegyes rendszerben. Az esemény fő szervezőjét, Nemes Richárdot kérdeztem.

Mennyire nyitott a (nagy)közönség a “természethű” kulcsszóra? Meg tudtok szólítani a kemény magon kívül szélesebb rétegeket is?

Én úgy látom nő a természetesebb, zöldebb, átláthatóbb termékek népszerűsége itthon is. Hogy a konkrét kereslet ezt követi-e fenntarthatóan és a megfelelő ütemben azt még korai kijelenteni, de bizakodó vagyok. Azt hogy a kemény magon kívül meg tudunk-e szólítani másokat is, az a következő egy évben dől majd el, a november 8-ai rendezvény ilyen szempontból még ugrás a sötétbe.

Miért változtattok a rendezvény nevén? Módosult a koncepció?

Kinőttük a Gerbeaud-t, új helyszínt kerestünk. Arra gondoltunk, hogy egyúttal módosítjuk a rendezvény tartalmát és koncepcióját úgy, hogy az populárisabb legyen, szélesebb közönséget szólítson meg, de ne veszítse el lényegét és mondanivalóját. Így került be a bor mellé kiegészítő jelleggel a sör, a pálinka, és az alkoholmentes italok, mint a gyümölcslé, szörp, gyógytea és a víz. A főszerep továbbra is a boré, hiszen ott lesz a Terra Hungarica összes borásza összesen 11 borvidéket képviselve. Egyúttal a rendezvény neve és kommunikációja is megváltozott, amely szintén a szélesebb elérést és jobb kontaktusteremtést célozza.

Szerettük a Borszalont és sikeres is volt, nem kizárt, hogy visszatérünk majd hozzá, de a missziónk ambiciózusabb annál, minthogy évről évre részben ugyanannak a keménymagnak tartsunk egy igényes borkóstolót. Tényleg azt szeretnénk, ha az emberek minél inkább integrálnák a nálunk szerzett tudást és tapasztalatokat a hétköznapjaikba. Reméljük a Mitiszol Fesztivál erre is jó alkalom lesz, amely gyakorlatilag egy Borszalon Plusz, több kóstolnivalóval, igényes helyszínen, még lazább hangulattal.

Milyen kritériumoknak kell megfelelnie egy termelőnek, hogy bekerülhessen a “körbe”?

A borok terén csak Terra Hungarica tagok állítanak ki, akik aláírásukkal vállalták a TH alapelveit (most ott tartunk, hogy a tagok több mint fele organikus módon gazdálkodik, senki nem használ rovar- és gyomirtót, műtrágyát, gépi szüretelő eszközöket, spontán erjeszt és a kénen kívül legfeljebb természetazonos derítőszereket használ), sörfronton a legjobb kisüzemi söröket mutatjuk be, valamint az egyetlen hazai biosört, az Alakort. A gyümölcslevek organikusak és biodinamikusak, a szörpöket tudjuk ki csinálja és hogyan, a gyógytea bio, a vizet pedig tisztítás és tartósítás nélkül üvegpalackba töltik. A készlet erejéig a Miteszel pop-up standon lesz kenyér, sajt és csokoládé – ezek is hasonló filozófia mentén készülnek.

Mik lesznek a slágerek az idei kóstolón?

Nehéz bármit kiemelni. A borokon túl szerintem a sörök és a gyógyteák lesznek a legizgalmasabbak, és remélem, elég figyelmet kap majd a víz is.

Mennyire érzed az induláshoz képest eredményesnek a küldetéseket?

Nehéz a pálya itthon, szerintem a kultúránk termelői és fogyasztói oldalon sem eléggé nyitott a természetesre. Persze mondhatjuk, hogy Magyarországon még mások a prioritások, mint mondjuk Dániában, ahol a természetes a legtermészetesebb dolog a világon, de én úgy látom, hogy ezt nem lehet elég korán kezdeni. Az érdeklődés évről évre nő, az elhanyagolható szintről már egyértelműen elrugaszkodtunk. Sok esetben arról van szó, hogy ne csak gondoljuk és mondjuk, de csináljuk is. Ha ezt az akadályt sikerülne áttörni, akkor könnyedén kettesével szedhetnénk a lépcsőket.

Hozzászólások

  1. BZoltan mondta

    Szerintem kimondottan nagyszerű dolog, hogy a természetesség és a kézművesség nem alternatívái egymásnak, hanem két egymásmellett is jól elférő értékválasztás.

    A természetességet talán könnyeb kommunikálni, mert a környezet és a fogyasztó egészségére van kihegyezve a lényege. A kézművesség pedig szerintem védhetőbb, mert foglalkoztatási és vidékmegtartó, hagyományművelő hatásról van benne inkáb szó.

    A hitelesség és a tisztaság az közös érték mindkettőben.

Minden vélemény számít!