Robbantott az armagnac

Közel ötödével nőtt világszerte az armagnac exportja, a Vinexpo adatai szerint, értékben a növekedés 30% feletti. A csaknem elfeledett pároltszesznek Kínában úgy megugrott a népszerűsége, hogy ez jelentősen befolyásolta a növekedést.

2009 a világgazdasági válság miatt Armagnacban is rossz év volt. Ezt azonban már 2010-ben igen jó év követte, és ezt sikerült most még jól megfejelni. 2010-ben ugyanis 18%-os növekedés volt a kivitelben mennyiségben, értékben pedig 32%os pluszt regisztráltak. 2011-ben eddig erre még 8%-os mennyiségi növekedést dolgoztak rá a jó öreg armagnaciak.

Csak az itóka hazájában 9, ill. 8%-os volt a növekedés, tehát a franciák is kezdik egyre többet fogyasztani az armagnacot. Kínában viszont szédületes számok voltak: 2010 pár száz palackja után 2011 első negyedévében 46 ezer palackkal rendeltek, ami 1208%-os növekedést jelent – mondjuk ebből is látszik, hogy volt honnan fejlődni.

Na de, mi is az armagnac? A három közül (cognac, brandy, armagnac) a legnagyobb múltra tekintő francia eaux-de-vie. Ahogy máshol is, a franciák is élet vizének hívnak minden gyümölcsből készülő párlatot, amit fermentáció után kétszeresen lepárolnak. (Ahogy ezt már korábban taglaltuk) A cognachoz hasonlóan szintén a város nevéről lett elkeresztelve, és csaknem meg is egyezik a konyakkal, a kicsi részleteket kivéve. A különbséget a terroir és a lepárlótorony adja. A terroir egyértelmű, a cognac párláshoz használt rézüsttel szemben pedig az armagnacot hengeres lepárlótoronyban készítik, ami kicsit másképp működik, mint a réz üst. Ezt egyes whisky-féléknél is szeretettel alkalmazzák.

Az armagnec nomenklatúrája a konyakéval megegyező, ha évjáratos armagnacot látunk, az általában az XO fölötti, Hors d’age kategóriába tartozik, azaz legalább tíz évig érlelik hordóban. A szakirodalom szerint egy armagnac 15-20 éves korára kezd igazán kibontakozni. Annak idején mi ilyet kóstoltunk:

Armagnac De la Maziére

Színében világosabb, élénk szalmás, vibráló. Illatában pörkölt mandula, füst, erős karamellás jegyek. Ízében rögtön érződik a nagyobb test, toastosság, hosszú, édes karamelles lecsengéssel.

Minden vélemény számít!