Pezsegve az újévet!

Ahogy ilyenkor szokásunk, adunk pár tippet arra, mivel búcsúztassuk az óévet, és köszöntsük az újévet. Egy palack pezsgő ünnepélyessé teszi az eseményt, na de milyen legyen? Champagne? Cava? Spumante? És mit tegyünk másnap?

Brutális egy év áll mögöttünk, és ha minden igaz, 2012 eleje sem lesz habos torta, de erről Pelikán elvtárs sokkal többet tud, sokkal zamatosabban is mondja el véleményét. Hasonló véleményen vagyunk mi is, több okból, de sajnos, ahogy mottónk is hirdeti: kötelességünk jól élni. A legnemesebb bosszú a kényelmes élet. Hát nézzük, mivel lehet a szilvesztert azzá tenni.

Franciák

A hedonista apát óta illik a franciákkal kezdeni, mégiscsak ők alakították a pezsgő stílusát, hozták divatba, terjesztették el. A Champagne-nál árban határ az a csillagos ég, melynek égitesteit Dom Pérignon annak idején érezni vélte szájában. Volt szerencsénk egyszer-kétszer végigkóstolni a műfaj krémjét, melyből személyes kedvencünk egyértelműen a Bolinger Le Grande Anné lett. Több helyen is kapni, aki rászánja a pénzét, annak egészségére.

Itt egy teljes teszt, annak, aki ilyesmiben gondolkodik, de arra fel kell készülni, hogy nem lesz olcsó mulatság.

Spanyolok

Minket egyszer rabul ejtett Barcelona, ahol érkezés után semmi mással nem szabad kezdeni, mint egy helyi kávéházban pár falatka mellett cavával koccintani. Barcelonába érkezve a tanult borissza a spanyol pezsgő, a Cava földjére lép. Az itthon kevésbé ismert italt 1870 körül kezdte el nagyban készíteni a Codorníu borászat vezetője, José Raventos, az első palackokat 1850 körül készítették, francia mintára. Az okosság az volt, hogy a katalán borászok használtak először kóracél tankot borkészítéshez. A Freixenet vagy Cordoníu tökéletes választás, de kutakodni kell utána kicsit, kb. 4-5000 Ft egy palack. Az Ifdt-nél kedvére válogathat mindenki más márkákból is 4000-10 000 Ft között.

Olaszok

A taljánok sem vetik meg a pezsgést, a műfajnak több szereplője is van, itt is lehet szép, egyszerű borokra akadni, ugyanúgy, mint kifinomultabb (és persze drágább darabokra is). A prosecco alapvetően habzóbor lenne, neve a szőlőfajtából jön, valójában inkább tankpezsgőről van szó, azaz saját buborékokkal rendelkezik. A prosecco lehet frizzante vagy spumante, gyöngyözőbor vagy habzóbor, azaz gyengén vagy nagyon habzó, alacsony vagy magasabb nyomású. Egyszer nyáron összeszedtünk 3000-10 000 Ft között jó néhány palackkal.

Ausztrálok

Bizony, arra is készül pár palackkal, méghozzá a legjobb műhelyekben: ilyen a Peter LehmannBlack Queen Sparkling Shiraz, mely most 7650 Ft-ért szerezhető be az Ifdt-nél. Évjáratos, 2005-ös borról van szó, sparkling shirazt először Dél-Ausztráliában csináltak az 1800-as évek végén, egészen sokáig azonban „Sparkling Burgundy” néven futott. Peter Lehmannék már a 80-as évek óta kísérleteznek vele, tradicionális eljárással készül, öt éves érleléssel kerül forgalomba.

Magyarok

Szerencsére a műfaj szép számmal vonultat fel honi képviselőt, egészen széles spektrumban. Egy egyszerűbb palackért már alig ezer forint fölött is hozzá lehet jutni, míg igazi ínyencségek is akadnak. Elsőnek az idén aranyérmet besöpört Szent István muskotályos pezsgőt érdemes említeni, mely a világ legnagyobb pezsgőversenyén, a Franciaországban 9. alkalommal megrendezett Effervescents du Monde versenyen aratott. A Royalsekt pezsgőjét emellett a legjobb 10 pezsgő közé is beválasztotta a szakmai zsűri.

De nagy kedvencünk a nagyon gyümölcsös és krémes-kekszes Francois Nyerspezsgő (2990 Ft) Etyekről, és ott közel teljes értékelhető magyar spektrum a Bortársaságnál, élen a sokat bíró és nem véletlenül populáris Hungária Extra Dry-jal (1620 Ft), vagy a fineszesebb Törley Chardonnay Nyerspezsgővel (3290 Ft).

Ezek közül valamelyiket, akár többet is érdemes felbontani 31-én. Ami jó hír, hogy tavalyhoz képest nem emelkedtek az árak, sőt: 10-20%-al olcsóbban juthatunk hozzá a legtöbb pezsgőhöz.

Aki szakszerűen szeretné csinálni, pontosan hatot tekerjen a kosárka fogantyúján, majd a dugót megmarkolva a palackot forgassa, mígnem enyhe szusszanással enged. Aki ennél drámaibban szereti, pukkogtasson kedvére, ahogy jólesik. Lényeg: búcsúztassuk jókedvvel ezt az évet, és nézzünk reménnyel telve 2012-re. Mást úgy sem nagyon tehetünk.

Az ünnep másnapjára pedig szolgáljon útmutatónak ez az írás, melyben tévhitek oszlanak és tudományos gyógymódok adatnak. BUÉK!

Hozzászólások

 1. BZoltan mondta

  Hú, urak. Szerintem aki a J&J Pezsgőmanufaktúra által készített hagyományos (!!!) módszerekkel készült pezsgőket nem említi meg manapság az a csehkettőt nézte :D

  A borisszák számára már ismert nevek szálltak fel a Szentesi József fémjelezte pezsgővonatra. Olyanok mint Rókusfalvy, a Légli Géza és Ottó, Nobilis Pince, Bott Frigyes, Demeter Zoltán, Heimann, Orsolya és még vagy egy tucat más termelő pezsgőit lehetett már idén betárazni szilveszterre.

  Amiket én kóstoltam azok meggyőzőek voltak.

  Mondjuk én személy szerint már túl vagyok az idei pezsgőzésen (Légli Géza Rizling pezsgőjével), mert én az “Igyunk Tokaji édeset szilveszterkor” mozgalom tagja vagyok :) és ezért áthelyeztem a pezsgőket a karácsonyi reggelik mellé és ebédek elé :)

 2. europai mondta

  Karácsonykor fogyott igazából a Shiraz pezsgő errefelé. Holnap Champagne lesz a főszereplő, főleg mert az európai válsághelyzet hatására a Kemény borszaküzlet 40%-ék kedvezménnyel szórja az évjáratos Bollingert Sydneyben!

  https://kemenys.com.au/go.jsp#!class=Product&spn=1090720

  Az ausztrálok küzül világklasszis a Jansz Vintage Brut Rosé 2006 és a Clover Hill Blanc De Blancs 2006. Lesz miből válogatni! BUÉK mindenkinek!

 3. italosztaly mondta

  hát azért freixenetet simán kapni a két jól ismert francia hipermarketlánc áruházaiban. akcióban 1800 körül mozognak, de az alapár sem megy 2500 fölé.
  a magyar bubis borokat kell tényleg vadászni. jó minőségűek, csak a magyar adminisztrációs terhek miatt nem alakul ki egészséges piac (hogy a forgalomba hozatali és a jövedéki adóról ne is beszéljek)

Minden vélemény számít!