Matyisák-Vízkeleti Aszúeszencia 2008

Sűrű és koncentrált anyag, amiről el tudom hinni, hogy évtizedekig változik, fejlődik még a palackban.

A legtöbben még mindig csak karácsonykor vesszük elő édes készleteinket, aszúinkat. Itt az ideje, hogy feltankoljunk aszúeszenciákból, amíg van a polcokon, ugyanis ezt a kategóriát készíteni hivatalosan már nem lehet…

Matyisákékról már esett szó többször hasábjainkon. Tavaly karácsonykor a 2002-es hat puttonyos volt terítéken, időközben ez a besorolás is megszűnt, maradt “az aszú” (ez viszont borvidéki döntés, nem kívülről oktrojált dolog és optimistán nézve valamilyen fejlődés gyökere is lehet(ne)). Aztán márciusban megnéztem a 99-est is.

Ez az eszencia sűrű és koncentrált, de még nagyon fiatal. Hosszú dekantálást javaslok, ugyanakkor pohárban forgatva pár perc után megmutatja báját. Vezető íz és illatjegye a sárgabarack, amit finom florális, ásványos aromák festenek alá. A hordóhasználat példás, tesz még egy ecsetvonást a szőlő adta aromatérképhez.

Nagyon kikeni a szájat, az íz percekig megmarad. Alkohol 9%, maradékcukor 220 gramm per liter. Egy picit fickósabb savszerkezettel lehetne öt csillag, így négy és fél. A 0,375l palack ára 19 000 Ft körül van.

(Az Európai Unió által a tagországok borvidékei számára kötelezővé tett termékleírásban az aszúeszencia – több más kategória mellett- nem szerepel. Véleményük szerint “nehezen magyarázható” termék a fogyasztók számára. No comment.)

Minden vélemény számít!