• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Ősi pezsgőket kóstoltak

2010-11-18 ● Kántor Endre

Nemrég egy csapat búvár a finn partok közelében több rekesz sértetlen palack pezsgőt talált egy 18. századi hajóroncsban. Most, a világ egyik vezető pezsgőszakértőjének irányítása alatt megkóstolták a két házból származó italokat.

A finn Aalandban gyűlt össze egy gyűjtőkből és újságírókból álló vegyes százfős csapat, hogy tanúi és részesei legyenek egy igazán különleges élménynek: 2 palackot kibontottak abból a pezsgőből, amit finn búvárok találtak korábban sértetlenül.

A champagne-ok két háztól, a ma is létező prémium brand Veuve-Clicquot-tól és a már nem létező Juglartól származnak, és a szakértők (a VC irattárai és történészek bevonásával) egészen pontosan be tudták mérni, hogy mikori italokról van szó: 1782-1788 közötti champagne-okról van szó.

Egy palackot ugyan már kinyitottak a búvárok, akkor az egyikük, Christian Ekstrom azt mondta, nagyon édes, áthatja a fa és erős dohány aromája van. Az nem meglepő, hogy nagyon édes, régebben más volt a pezsgő trend. Míg ma a csontszáraz a legek legje, addig a 18-19. században az édes pezsgő volt a divat. Ma az átlag champagne-ban kb. 9 gramm / liter cukor van, mondta a VC egyik szóvivője, Stephanie Gerschel az eseményen. És még ez sem volt elég édes egyes helyeken: a cári udvarban az volt a sikk, hogy a pezsgőt egy kanál cukorra öntve szolgálták fel.

A jelenlévők azt is érezhették, hogy a 200-éves italoknak sokkal erősebb, áthatóbb illata van, mint a modern pezsgőknek. Richard Julin, a világ egyik vezető szakértője szerint a tenger mélyén nyugvó palackok sokkal jobb helyen voltak, mintha pincében lettek volna. Az általa vezetett kóstolón a következőket mondta a pezsgőkről: a Juglarban erőteljes vegetális, gombás jegyek dominálnak, naranccsal és körtével a háttérben, míg a VC leginkább a chardonnay-hoz fogható, hársvirág és citromhéj illatú. Mindkét pezsgőnél erőteljes, mézes-élesztős aromavilág bontakozik ki a szájban.

Az AFP-nek nyilatkozó VC-képviselő, Francois Hautekeur szerint akár maga Madamme Clicquot (Barbe-Nicole Clicquot Ponsardin) is pont ugyanebből a tételből ihatott. Ami egyrészt nem bizonyítható, másrészt elég fiatalon kellett, hogy igya, viszont kétségtelenül óriási reklám a cégnek.

És nem csak neki: a jobbára ismeretlen Aaland autonóm terület is felkerült a világtérképre a hírverés kapcsán. Britt Lundberg a helyi önkormányzat vezetője elmondta: a mostanra felhozott mintegy 168 palack egy részét elárverezik. Richard Julin szerint egy palack kb. 100 ezer euró körül kel majd el. A maradékkal is vannak tervek: hozzákeverik majd mai pezsgőkhöz, újrapalackozzák és eladják őket, annak ellenére, hogy a finn nemzeti régiségi hivatal azt remélte, múzeumi darabok lesznek belőlük.

Korábban a legidősebb pezsgő, amit egy maroknyi szakértő előtt nyitottak ki 2009-ben, egy palack 1825-ös Perrier-Jouet volt.

Címkék: 1782, 1788, aukció, Champagne, finn, juglar, legöregebb, legrégebbi, pezsgő, történelem, veuve clicquot

← Új világrekord született Poseidon érlelte pezsgők →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?
Loading
00:00 / 35:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!