Megvan Magyarország legmelegebb pontja?

Klímakutatásból írta doktori disszertációját Hubert Kálmán, kutatásai során elsősorban Baranya középhegységi régióit, a Mecsek és a Villányi hegység területeit vizsgálta. Úgy találta, hogy a Villányi Borvidékhez tartozó Szársomlyó és a Tenkes vonulata Magyarország legmelegebb vidéke.

A Tenkes-hegy Máriagyűd felőli oldalán, a Kövesföld-dűlőben található a Vylyan főborászként is ismert Ipacs Szabó István kéthektáros magánbirtoka. A korábban háromszor is borászok borásza nevezést kapott szakember – bár az Alföldről származik –, amikor néhány évvel ezelőtt szőlőt telepített, alaposan kikérdezte a szomszédokat. Mint kiderült, az elmúlt évszázadokban arról lett híres a vidék, hogy itt ért be leghamarabb a borsó. Azóta István birtokszomszédja a klímakutatásból doktorált Hubert Kálmán mérései alapján kiderült, hogy a domborzati viszonyokból fakadóan itt lényegesen eltér az időjárás Baranya más területeihez képest. Magyarország legdélebbi hegyvonulata ugyanis falszerűen kiemelkedik a Dráva-menti síkságból, így az északi szelek hűtő hatása nem érvényesül. Ezért aztán az országban itt a legenyhébb a tél, még a mediterrán növények is megélnek, sőt, Hubert Kálmán saját kéthektáros arborétumot is létrehozott, ahol melegkedvelő növények élnek.

De mi köze mindennek a bortermeléshez? Ipacs Szabó klimatikusan védett birtokán korábban fakad, és korábban érik be a szőlő, ez a momentum pedig különösen kedvez a későn érő cabernet fajtáknak. Ezért lehetséges az, hogy az aprócska birtokon megtermelt cabernet franc-okról elismerően nyilatkoztak olyan Master of Wine-ok is, akik évtizedek óta kóstolják a Loire-völgyi, a szekszárdi vagy épp a villányi cabernet franc-okat.

Magyarország legmelegebb pontja - borravalo.hu

Ipacs Szabó István 1974-ben született, nős, három kisgyermek, Vince, Vencel és Lujza édesapja. A Szent István Egyetemen agrármérnöki, szőlész-borász szakmérnöki és gazdasági agrármérnöki diplomát szerzett.  A gyöngyösi főiskolai évek alatt nemcsak hazai, hanem külföldi – szlovén, olasz, német – pincészeteknél és kutatóintézetekben is szert tett gyakorlatra. Az államvizsga után Kaliforniában gyakornokoskodott. 1999-től, Debreczeni Pál felkérésére a Vylyan csapatához került főborásznak Szőke Lajos, a gyöngyösi szőlészeti tanszék vezetője ajánlására.

Villányi cabfranc-okról itt írtunk…

Minden vélemény számít!