Mert megérdemlik 3: egyenes beszéd, egyenes borok

Kár, hogy az ostoba múltrendszeri várostervezés úgy gondolta, hogy szebb a pepita paneltömbök erdeje, mint a pincesor. Így lett áldozattá a büszke Szekszárd majd mind a hét egykori pincesora. Van, ahol pár pince ugyan nyomokban maradt, legtöbbször azonban csak az utcanév jelzi, mi volt ott egykoron. Ez a helyzet a Présház utcával is, ahol a Sárosdi Pincészet méretes épülete hirdeti: lehetett itt bármi pusztítás, a régi értékrend visszaállítása elkezdődött.

Sárosdi Róbert az ajtóban fogad, rögtön körbevisz, megmutatja a panziót, ahol 10-12 fő bőven elfér, az étteremben többet is le tudnak ültetni. A pincébe megyünk, az érdekel, milyenek a (nagyrészt) nemrég polcokra került hatosok. Rögtön gyanút fogok: csak nem Heimann-munka ez a pince is? Nem, de közel – aki készítette nála tanult.

A pincében elhelyezett tárgyak is azt az értékrendet közvetítik, melyet Sárosdiék (Ferenc és fia, Róbert) vallanak: diszkrét, nem hivalkodó hagyománytisztelet, szorgalom, életöröm. A hordómintákból kiderül, a 2006-osok nagyon koncentráltak, illat és íz aromákban gazdagok, testesek. Ilyen évjáratok ritkán adódnak, tíz év átlagában, ha háromszor. Az új telepítésű pinot noir hazájára talál a löszös lankákon, finoman jönnek animális és gyümölcsös jegyek, némi ánizs a háttérben, ezt támasztja meg a fa.

Új fajta ez a pincénél, nagy benne a reménység. A kékfrankos és a cabernet sauvignon is többet nyújt egy szokványos évjáratnál, Robi mosolyából látni a határtalan büszkeséget. Előzőben közép-magas test, szilvás, boros-meggyes ízek, utóbbiban vastag test, csattanó savak, mindkettőben magas alkohol és még rakoncátlan tanninok mutatják, hogy a még fiatal tételek nagyra fognak nőni.

Később az étteremben egy palack hatos Rozé Cuvée-t dugaszolunk ki, 2005-ig kékfrankos-merlot házasítás volt ez a bor, mostantól kezdve a pinot (10%) bolondítja kicsit, gerince továbbra is a kékfrankos. Könnyed beszélgető bornak jellemzik a címkén, nem a megszokott harsány szamócás történet ez: visszafogottabb szín, közepesnél alacsonyabb savak, lassabban adja ki magát. Nem túl komplex, de nem is ez volt a cél.

A 2003-as Cabernet Sauvignon mély rubin, fekete maggal, széle gránátba csap. Érett gyümölcsök, határozott tannin, a hosszú lecsengést nem zavarja semmi. Sárosdiék generációk óta borászkodnak: 25 hektáron gazdálkodnak, ebből 100 ezres nagyságrendű palack készül, legtöbb a Kékfrankos, aztán a Cabernet Sauvignon és a Merlot. Jók a területek, Szekszárd jó talajú dűlőin: Elő-hegy, Tótvölgy, Strázsa-hegy, Leányvár.

Van, aki szerint Sárosdiék egyszerű borokat készítenek. Ez igaz lehet a tételek zömére, de negatív jelzőnek használni olyan badarság, mint a szalonnában a komplexitást keresni. Nem erről van szó. Hogy ízlik-e, azt mindenki maga döntse el, de javaslom, hogy majd a hatos tételek után.

A pincészetben panzió van, két-három héttel előre foglalni kell, nagy az érdeklődés. 2500 forint körül jön ki a borkóstoló, a pince választékát, hétféle bort lehet kóstolni. A panzió 6000 forintba kerül fejenként, reggelivel.

Nem nagyon hirdetnek, nekik a szájhagyomány fontosabb is, be is jött: a vendégek nagy része úgy találja meg őket, hogy valaki mesélt róluk. A pult felől kiáltást hallunk, egy kis legény néz ránk vidáman. A legkisebb Sárosdi (van, vagy egy éves) már a pulton áll apja mellett, ott érzi legjobban magát: van, aki tovább viszi majd a dolgokat.

Sárosdi Pincészet

Megjegyzés: Sárosdiéknál nyáron jártam, a hatosok jószerivel palackba kerültek azóta. A hetesekről akkor nem beszéltünk sokat, ezt majd bepótoljuk.

Korábban:

Mert megérdemlik 2: A remete barlangja

Mert megérdemlik

Kékflancos, a legvégére

 

Hozzászólások

 1. mondta

  6. Essz 2008-03-07 08:32:18

  Kösz, Rookie. :) Már gyerekkkoromban is bevettek a csapatba, csak az az óhajom nem teljesült, hogy én lehessek Old Shatterhand. A szilvafánál kellett őrködnöm és a fejdíszeket igazítani.
  Majd számolj be légyszi’, milyennek találtad.

  5. Rookie 2008-03-06 12:55:56

  Kösz srácok, mindenképpen kipróbálom!

  4. Essz 2008-03-05 08:31:24

  Rookie,
  nem fogsz csalódni. Sárosdi borai tisztességes támaszték borok. Cicoma nélküli kedves, kicsit robosztus ember, de szilárdan emberbarát.

  3. Rookie 2008-03-04 11:38:18

  Az utóbbi időben már csak minőségi borokat iszom (ez miattatok van), de ezekkel valahogy nem lehet olyan igazán jót borozni pipaszó mellett…
  Most erre fogok hajtani…

  2. KaberNet 2008-03-03 17:40:51

  Rookie, nem tudom – ez igazán ízlés kérdése. Lehet. Árakat tudok csak, kisker, eltérhet: Rosé Cuvée 2007 – 1100 ft, Kékfrankos 2005 – 950 ft, Merlot 2005 – 1150 ft, CabSav 2004 – 2280 ft, Merlot 2003 – 1700 ft, Kékfrankos 2003 – 1410 ft. Na most pl. ez a Kékfrankos lehet, hogy nem lesz már jó, lásd “Sampling from Sex RD” írásunkat. Az is lehet, hogy palack volt hibás, dugó, stb., de ez nem volt jó. Ízlett azonban pont ugyanez évjáratból a “Barrique” CabSav, az nagyon.

  1. Rookie 2008-03-03 17:22:09

  De régóta keresek-kutatok már egy jó ki ivóbort, ami mellé le lehet telepedni a kertbe, beszélgetni jókat és a bor nem vonja el a figyelmed a témáról, s főleg, nem a borról beszélgetsz. Lehet, hogy a Sárosdi lesz az?

  Ez a bor legyen olcsó, különben minden kortynál öntudatlanul is keresed, hogy mi indokolja az árat.
  Ez a bor ne legyen főszereplő… csak támaszték, hogy legyen mivel nedvesíteni a körmondatoktól kiszáradt torkot.
  Ezt a bort az üvegből ki kell önteni egy kancsóba és onnan töltögetni…

  Ilyen a Sárosdi Kántorbandi?

Minden vélemény számít!