Milyen pezsgőt igyunk?

Az ünnepi szezonban fogy el a pezsgők fele a kiskereskedelemben. lyenkor boldog-boldogtalan betódul a hiperekbe, és veszi az édeset. Ez van. De mit tegyen az, aki unja a szokásost? Van bőven választék, ötlet, és nem is mind drága. Segítünk!

Az évben többször is volt alkalmunk pezsgőket kóstolni, de fontosnak érezzük elmondani, hogy nem csak champagne-t és pezsgőt lehet ilyenkor inni. Főleg buliban jól esik (és persze jól is csúszik) egy spumante vagy frizzante is.

6 milliárdért iszunk édes pezsgőt Szilveszterkor

A karácsony és Szilveszter körüli időszakra jut a pezsgő éves kiskereskedelmi forgalmának mintegy fele. Tavaly ilyenkor közel 6 milliárd forintért adtak el pezsgőt a boltokban, ez 6 százalékkal több, mint az előző évben.

Értékben ugyan többet, de mennyiségben 3 százalékkal kevesebb pezsgőt adtak el az ünnepi szezonban tavaly. Ez azt jelenti, hogy mintegy 6,6 millió literre csökkent a bolti eladás. Mindez annak ellenére, hogy a Nielsen piackutató szerint az ünnep környékén az átlagárak jelentősen csökkennek. Tavaly október-novemberben egy liter pezsgő mennyiségi eladással súlyozott fogyasztói átlagára 966 forint. Utána viszont, a december-januári periódusban 9 százalékkal alacsonyabb, 882 forintot regisztráltak.

Az átlagárak csökkenéséhez jelentősen hozzájárultak a hipermarketek. A pezsgőt ugyanis a legnagyobb eladóterű üzletek legutóbb december-januárban átlagosan 12 százalékkal olcsóbban adták, mint előtte október-novemberben.

Még mindig az édes

Cukortartalom szerint a szezonban is legkedveltebb az édes pezsgő: mind mennyiségben, mind értékben 70 százalék körüli rész jutott rá 2008. október-2009. januárban. Ugyanakkor a félszáraz részaránya értékben 15 százalék. A száraz pezsgő mutatója, szintén forintban 13, a félédesé pedig 2 százalék, a bolti eladásból.

Ezt isszuk mi

Legalább a félédest kezdjük elfelejteni, mint teljesen felesleges kategóriát. Végül is, ha az ember cukrot akar, igyon édeset, nem? Vagyis, ha mondhatnók valamit, talán tessék megpróbálni azt a szárazat, rá tetszenek majd jönni, hogy nem is olyan száraz az, sőt. Hadd ajánljunk most mi is pár figyelemre méltó palackot (no hadd.) Van köztük olcsó, drága egy azonban biztos: mind rettentő finom.

Dr. Nemtudomka és a Halál a Májra Polgári Kör kalandjai a Törley pezsgőpincészetnél: kiváló ár-érték arány, egyre jobb minőség. Elérhető borok, melyeket el is kell érni. Olvasd el itt!

Kántorbandi másik nagy champagne élménye, a WSET Nemzetközi Borakadémia kóstolóján, ahol megtalálta nagy kedvencét, a ’97-es La Grande Anné Bollingert. De itt volt Snoop Doggy Dog kedvence is. Azoknak, akik komolyan veszik a pezsgőzést. Olvasd el itt!

Nyáron Dr.Nemtudomka válogatott össze egy sor habzőbort, ezek tökéletesek ilyenkor is, változatosságot jelentenek ízben, zamatban, és persze árban is. Tessék körülnézni, és elolvasni itt!

Minden vélemény számít!