Musigny 1924 – fejbe ver

Olykor megesik, hogy az ember rá tudja tenni a kezét egy igazán ritka – és drága palackra. Hogy aztán ebből ki mit hoz ki, az nagyrészt az adott helyzettől is függ.

Éppen az évadkezdő sorozatok pilotjait nézegettem, hogy van-e valami új a nap alatt, és megragadt a szemem a Wesley Snipes nevével is fémjelzett The Playeren. Az NBC most szeptember végén kezdte adni, megnéztem hát, érdemes-e figyelemmel kísérni. A pilot nem jött be annyira, hogy hétről-hétre időt szánjak rá, egy jelenet azonban ide kívánkozott, mégpedig a boros referencia miatt.

A videót itt lehet megnézni.

Musigny1924 - fejbe ver - borravalo.hu

Ok, tegyük félre azt, hogy a Musigny palack minden valószínűség szerint 1924-ben sem volt bordeaux-i palack. Az pedig, hogy 1924-es azért fura, mert magát a Musigny AOC-t csak 1936-ban határozták meg. Az kétségtelen, hogy a terület határait már 1929-ben jogilag ratifikálták, és korábban is nyilván készültek innen borok. 1929-es palackot lehet találni, vannak szerencsések, akik már kóstoltak ilyet. Például ők.

Egy régebbi palackért ma kb. 390 ezer forintért lehet hozzájutni, nyilván függ ez attól is, hogy melyik termelőtől van. 1924-es azonban nem nagyon lelhető fel, ahogy gyors körbepillantásom a neten ezt alátámasztani látszik. És amellett, hogy burgundi lenne az üveg formája, semmiképpen sem úgy nézne ki, ahogy a filmben. A címke inkább valami ilyesmi lenne.

Musigny 1929 - borravalo.hu

Egyébként, maga a Chambolle-Musingny Burgundia Cote de Nuits részén fekszik, illusztris társaságban, a Vosne-Romanée-tól nem messze, közvetlenül a Clos de Vougeot, az Échezeaux és a Les Amoureuses szomszédságában. Mindössze kb. 10 hektár (2008-ban legalábbis ennyi volt termelésben), nevét a mára kihalt Musigny-családtól kapta, akik a burgundi hercegek udvarában töltöttek be magas pozíciót, és a 14 századtól lakták a vidéket. Ma leghíresebb pincék: Mugnier, Roumier, Vogüé és a Domaine Leroy. Ezek közül a Vogüé a legnagoybb, a Leroy és a Roumier 300 ládánál kevesebb bort készítenek.

De vissza a filmhez: nyilván óriási poén a méregdrága bor ilyetén való felhasználása, én legalábbis jót nyerítettem rajta. Továbbra sem értem azonban, hogy ha már ilyen ritkaságot választottak, miért nem figyeltek oda jobban. Illetve az sem teljesen tiszta, hogy miért éppen 1924-es a bor, egy 29-es is megtette volna. Azt tippelem, hogy így akarták jogilag védeni magukat, hogy ne említsenek létező terméket vagy pincészetet.

Vicces, hogy Fater első posztjainak egyike itt a borravalo.hu-n pont egy olyan kóstolóról készült, ahol éppen akadt egy Musigny-t. Ő a 2005-ösért nem volt nagyon oda…

Minden vélemény számít!