Négy burgundi pinot noir és egy kakukktojás

A Drop Shop pinot noir estet tartott, ahol német, francia, új-zélandi, svájci és magyar palackokat nyitottak.

Most egy négyes burgundi sorra esett a választásom, azt semmiképpen nem akartam kihagyni. Mellé meg persze kellett egy pohár új-zélandi is… Ilyen egy gyors szerda este a Drop Shop-ban, ahol felcímkézve kapod a kóstolósort.

IMG_6622

Domaine de l´Arlot, Clos de Chapeau 2013

Nagyon tiszta, könnyű és üde bor. Kissé fanyar pirosbogyós gyümölcsökkel, sok ribizlivel, mellette cseresznye, földesség, vérnarancs, bors, hűvös-mentás jegyek. Könnyed, légies szerkezet, alacsony és egyensúlyos a sav-alkohol-tannin hármasa. Elegáns, lendületes, kellően komplex, miközben iszom, úgy érzem, hogy semmi mást nem szeretnék egy évig a poharamban látni.

Domaine Méo Camuzet, Marsannay Pinot Noir 2013

Pirosbogyós gyümölcsök, vérnarancs, narancshéj, kis kesernyével, cseresznye, ásványosság, gyógynövények. Egy fokkal intenzívebb az előzőnél, közben persze ez is követi az elegáns vonalat. Húsos, gyümölcsös tétel, szép tanninszerkezettel, élénk savakkal. Jó egyensúlyú, hosszú lecsengésű bor.

Domaine Comte Armand, Volnay Village 2009

Érettebb jegyeket mutató pinot, sok gyümölcs, némi avar, fekete olíva, kis paradicsomszár, meggy, pirosbogyósok, érett eper, gyógynövények. Nagyon izgalmas aromákkal rendelkezik, kicsit édesebb ízvilágú, ugyanakkor hosszú a lecsengés, szép a szerkezet. A tannin kicsit szárít, a hordófűszerek édesítik a kortyot.

Domaine des Beaumont, Gevrey-Chambertin ’Vieilles Vignes’ 2010

Első kortyra meggybor, sok gyümölccsel, kis édességgel, édesfűszerekkel, némi füst és medvecukor, kis só és ásványosság. Ízgazdag és kerek, jó egyensúllyal, szép érettséggel. Komplex, és nekem talán ez a legkoncentráltabb tétel is.

+

Mt. Difficulty, Long Gully Pinot Noir 2011

Kakukktojás, mert Új-Zéland, Central Otago, de persze nem tudtam megkóstolatlanul hagyni. Intenzív, gyógynövényes, pirosbogyós gyümölcsös, kis füstös-pörkölt aromákkal, szederrel, ánizzsal, szép ásványossággal, némi édesfűszerrel. Komplex, szerintem nagyon szerethető bor, azzal együtt, hogy 14% az alkohol, a sav pedig közepes, (meleg évjáratra tippelek) kellően élénk és lendületes.

Minden vélemény számít!