Paloznak a bor – és gasztrotérképen

A Homola Pincészetnél idén megnyitott a Borterasz és a Sáfránkert Vendéglő, ezzel pedig Paloznak végérvényesen felkerült Magyarország bor – és gasztrotérképére.

Homola Szabolcs is azok közé tartozik, akik tudják, hogy nem elég jó borokat készíteni, azokat a legjobb egy jó helyen, szép környezetben kínálni a vendégeknek. A nemrég elkészült Borterasz  közvetlenül a pincészet mellett kapott helyet, egy már meglévő épületet alakítottak át. Kellemes belső rész, parafadugós székek, a raklapokból készült polcokon a borászat szortimentjéből lehet válogatni és vásárolni. A hatalmas, fedett teraszról a szőlősorra, azon túl pedig a Balatonra látni. A borok mellé hidegtálat kérhetünk, amin a környékbeli termelők és az Őshonos Delikát sonkáit, szalámijait, és sajtjait találjuk. Terveik szerint nemcsak a nyári szezonban, hanem egész évben nyitva lesznek, így szerda kivételével bármikor fel lehet ugrani kicsit megpihenni, beszélgetni, heverni a fűben, borozni és falatozni, csoportosan pedig vezetett borkóstolón és pincelátogatáson is részt vehetünk.

IMG_6969

IMG_6947

IMG_6993A nap kedvence nálam a megérkezésünkkor kapott, kékfrankosból készült 2014-es Rosé habzóbor volt. Szerencsére nyoma sincs benn a szokásos édes tutti-fruttis vonalnak, élénk savak, sok grapefruit, hosszan tart a szénsavasság. Nagyon üdítő és könnyed tétel.

IMG_7577A pincészet két borcsaládja, a 100% és a Homola neveket viseli. A 100% a könnyed, gyümölcsös borokat jelenti. A 100% Olaszrizling 2014 virágos, citrusos, lendületes savakkal, jó szerkezettel. Nem hoz ennél többet, de jó ivású, könnyed bor, pont amilyen a nyárra kell. A 100% Balaton 2014 olaszrizling, szürkebarát, tramini házasítása. Citrus, ringló, szőlő, kis mézesség, vegetalitás, némi zöldes karakter. Könnyed, ugyanakkor tartalmas, élénk savakkal, jó egyensúllyal, alacsony alkohollal (12%). A 100% Szürke 2014 fehérhúsú gyümölcsökkel nyit, citrus, fehérvirág, kis méz. A savakkal és a szerkezettel itt sincs gond, jó ivású, gyümölcsösen behízelgő tétel.

IMG_3431

IMG_3445A Homola borcsaládban a komolyabb, komplexebb, a termőhelyet bemutató tételek tartoznak, mint a Parti Szél, a Kékfrankos vagy a Csopaki kódexnek megfelelő Olaszrizling. Nemsokára egy új bort is piacra dobnak, a Fakutya Pinot Blanc-t. Nagyon szép ásványos, fehérhúsú gyümölcsökkel, mandulával, virágokkal, mézdinnyével. Ígéretes tétel, bár most még a hordós jegyeket kiérezni.

IMG_3531 IMG_7397Alkalmunk nyílt megnézni a pincészet tihanyi szőlőterületeit is, a Belső-tó melletti Lapi-dűlőben. A sokszínű és változatos talajszerkezettel bíró területen kékfrankost termesztenek, nagyjából 2-2,5 hektáron. Homonna Attila borász később a pincében meg is mutatta a legújabb évjáratot. Ez a még fiatal Kékfrankos gyümölcsös, izgalmas fűszerezettségű tétel, szép hordóhasználattal, sok virágossággal, gyógynövényes lecsengéssel.

IMG_3464 IMG_7179A Borterasztól tíz perc sétára, Paloznak közepén nyílt meg a Sáfránkert Vendéglő, ahol Kerekes Sándor séf elgondolása alapján igazi minőségi konyhát, szezonális és helyi alapanyagokkal dolgozó, vidéki vendéglőt nyitottak. A konyha alapját a grillezés adja, ezen kívül smokerben készült ételek is színesítik a kínálatot. állandóan változó étlap és ebédmenü várja a vendégeket és a Balaton mellett nyaralókat. Olyan klasszikus fogásokat fognak kínálnak, mint a borjúpaprikás tojásos galuskával és tejfölös uborkasalátával, vagy a lassan sült kacsacomb vörösboros káposztával és hagymás tört burgonyával, de tökfőzelék, rakott káposzta és igazi nyári ételek is lesznek. A Sáfránkert borkínálatának alapját a Homola Pincészet tételei mellett a balatoni régió és a környék más borászatai adják.

IMG_3497IMG_7406 IMG_7434IMG_7511Mi előételnek kacsamájat kaptunk laskagombával és sült padron paprikával. Utána isteni kovászosuborka krémleves – ez biztosan szerepelni fog az étlapon! – következett wasabis tejfölhabbal, friss uborkával és zöldborsóhajtással, snidlinggel és kaporral. A főétel a már említett smokerben készült, az 5-6 órán keresztül készített kacsát még rádobták a faszenes grillre, mellé sáfrányos citromos krumplifőzeléket tálaltak. A desszert madártej volt pándi meggyhabbal és levendulával.

IMG_3515 IMG_3521 IMG_3528IMG_7710Mindenkinek érdemes mind a Borteraszra, mind a Sáfránkertbe ellátogatni, ha máskor nem is, a IV. Jazz és Bor Piknik (augusztus 7-9 között) alkalmával mindenképpen.

(A képek egy részét a Homola Pincészettől kaptam, azok Bagi Péter fotói)

Minden vélemény számít!