Paraszt volt a királynő anyja

Tudósok DNS-elemzéssel megtalálták a világ egyik legjelentősebb szőlőfajtájának, a chardonnay-nek genetikai anyját. A hír azért meglepő, mert a kutatás eredménye szerint a gouais blanctól ered a chardonnay, egy olyan rossz minőségű fajtától, amit Európa nagy részén kiírtottak.

A Cambridge és Stanford egyetemek közös kutatása szerint a középkorban sokat használt gouais blanc a maternális szülője a kilenc ma is széles körben alkalmazott fajtának, így a chardonnay-nak, aligotének és gamay-nek is. Tőle származnak még: auxerrois, bachet, franc noir, melon, romorantin, sacy.

A kutatók eddig is sejtették, hogy a ma használt fajták közül sok a pinot noir és gouais blanc spontán keresztezésből jött létre. A jelenlegi DNS-vizsgáltat azonban pontosan definiálta a gouais blanc-t, mint nőnemű szülőt az említett kilenc fajtánál.

Azért meglepő az eredmény, mert a középkorban széles körben ültetett gouais blanc-t szegényes, rossz minőségű fajtának tartották, ezért a legtöbb helyen megszabadultak tőle, sőt tiltott fajtaként lett számon tartva. Így aztán, elég ironikus, hogy nőnemű szülőként olyan fontos fajták genetikai kódjának és tulajdonságainak lett a meghatározója, mint az aligoté, a gamay vagy a chardonnay.

Az Oxford Oxford Companion to Wine szerint a gouais blanc vékonyhéjú szőlő, amely nagyon átlagos, savban magas bort ad –tudósít a Decanter.com.

A wikipedia szerint a gouais blanc neve az ófrancia „gou” csúfszóból ered, melyet alacsonyabb néposztályokból származókra, vagy melléknévként ezen néposztályokhoz köthető tárgyakra használtak. Izgalmas továbbá, hogy a szakirodalom közép európai eredetűnek, közelebbről horvátnak véli.

gouais470

Gouais blanc a geisenheimi kutatóintézetben

Egyesek szerint a fajta német neve a Weiser Hunnisch, melyben a hun szó nem véletlen. A jobb és silányabb minőségű szőlőket válogatták szét ugyanis francia (frankisch) vagy hun (hunnic) megjelöléssel. A kékfrankos név is állítólag így alakult ki. Az osztrák Helmuth Roma a Kékfrankos eredetéről írt munkájában a fajta megjelenését Nagy Károly császár (768-814) uralkodásának idejére teszi. A frank birodalom megalapítója lelkesen foglalkozott a szőlőtermeléssel. Az avarok feletti győzelem és a birodalom keleti részének (Ostmark) megalapítása után kivágatta a szerinte rossz “hun” fajtákat, és francia fajtákkal pótoltatta.

Mindenesetre, eddigi ismeretek szerint a pannóniai születésű Probus császár (276-282) vihette ki a galloknak a fajtát, a világ legismertebb (és talán legkedveltebb?) fajtájának, a chardonnay-nek ősét.

Hozzászólások

 1. zoli mondta

  Szívesen, és ha már ennyire bennevagyunk, azt az alsó kékfrankosos részt is kiegészíteném: nem valószínű, hogy a francia-frank szóból ered.
  Az osztrákok sajátjuknak tartják, vérmesebb hangok magyarnak, pedig szinte biztosan német. Náluk lembergernek hívják (az USÁ-ban, Washington és Oregon államban is termesztik ezen a néven), Württemberg tartományban ma is igen elterjedt, a borvidék felett elterülő Schwäbische Alb legmagasabb pontját hívják Lembergnek, onnan az elnevezés. Többek közt ezt a vidéket hívják Franken-nek, ahonnan a fajta az általunk ismert nevét kapta: blaufränkisch – frankeni kék. Persze a napóleonsos sztori jobban hangzik:)

 2. KaberNet mondta

  Jaja, nem is gondolom, hogy a frankisch annyit tett akkor, hogy “francia”, egész egyszerűen a “nyugati” részre utaltak. Ahogy a “hunnic” sem magyart jelentett. Innen már csak egy köpés, hogy az ogre szó az hongrie kifejezésből jön, ahogy olvastam egy kutatásban :)

 3. zoli mondta

  Én se erre gondoltam. Ez a hun-frank amolyan középkori elnevezés, ami azért se áll fenn a kf-nál, mert a XIX.sz. óta ismerjük. Illetve azért se találó, mert a kékfrankosnak is szülője a heunisch!
  Napóleonos sztori alatt a “kék frankos” fizetőeszközre utaltam, mint ezer sebből vérző legendára…

Minden vélemény számít!