Remete Kékfrankos 2009

Mondtam már, hogy 2009 atom év volt Szekszárdon, és nagyon érdemes rá odafigyelni. Remete Józsi pincéjéből most újabb en primeur palack került elő, egy figyelemfelkeltő kékfrankos.

A 2009-es Remete Kadarka nagyon jó lett, most egy kékfrankos van soron. A Bodzáson szüretelt szőlő bora még fiatal persze, a mag fekete, az éle cékla. Lehet rá mondani, hogy klasszik bíbor színű bor. Amikor először ittam Józsinál, akkor is az volt a véleményem: ha ezt tudja a Bodzás 2009-ben, akkor nagyon érdemes rá odafigyelni.

A Bodzás nem tiszta lösz, ún. mészbabák vannak a talajban, kisebb-nagyobb meszes rögök, itt-ott szétszórva, melyek ásványtartalma nagyon is kihat a borra. Ennyit arról, hogy Szekszárd „csak” lösz, nem mintha az degradáló lenne.

A bor nagyon koncentrált, a savak virgoncak, vagy 1-1,5 év kell neki, nagy tölgyfában lesz. Tiszta feketebogyós gyümölcs, meggy és szilva, fahéjas jegyekkel. 2008-ban nem lett palackozva kékfrankos a pincénél, ezt a nálam (az árát maximálisan figyelembe véve) 4 csillagos bort annál jobban várom.

Minden vélemény számít!