Remete Vicarius 2006

Józsi bácsinál többször jártam már, ezt a bort azonban nem sokszor van szerencsém kóstolni. A remete nem is készíti sokszor, ez előtt 2003-ban volt utoljára.

Vesztergombi „Remete” Józsi nagy kedvencünk: valódi szaki bortermelő, mindent hagyományosan csinál, sokszor érzem nála Szekszárd valódi zamatát. Több boráról is beszámoltam már, a 2006-os Vicarius azonban ritka csemege, nem sokszor akad rá az ember. Józsi csak akkor készíti ezt a házasítást, ha nagyon meg van elégedve az évjárattal.

Azt is lehetne mondani, hogy a Vicarius klasszik bordói küvé, elvileg fele-fele CabFranc és Merlot, a származási igazolvány szerint azonban szorult bele némi CabSav is. A Merlot a Bordzásról, a Franc a Hidaspetréről származik.

Nagyon érett alapból készült, érdemes dekantálni. A friss piros és fekete bogyósok mellett némi szilvás, aszaltgyümölcsös-lekváros vonal is jön illatban és ízben egyaránt. Ehhez fűzseresség párosul, fahéjas, dohányos, vaníliás, csokis és karamellás, pörkölt cukros, kávés beütések is vannak. Tüzes bor, szép savszerkezettel, de nem brutális testtel, nagyon jól mutatja mit tud Szekszárd.

Józsi azt mondta: ha kihúznák a számait a lottón, már holnap megvenné a teljes 50 hektárt a Hidason, ahonnan a Franc származik. Meg is értem. Nálam 4.5 csillag, nem utolsósorban az ár/érték-bajnoksága miatt: 2680 – pincénél 2500 Ft.

Minden vélemény számít!