Schieber Cuvée 2009

Egészséges bíbor színű bor, illatában sok fűszerrel, földességgel és erdei gyümölcsökkel. Meleg karakter, szép tartású korty, konyakos összkép.

Kicsit elbizonytalanodok, mikor ex-mgtsz pincék magánkézben folytatják. Nekem – és ez nem vonatkozik jelen esetre, mert nem ismerem a hátteret – az egy forintokért elkótyavetyélt nemzeti gyárak és a testvérhegyi villák közötti halvány összefüggések jutnak eszembe.

Ezt most szépen rakjuk egy másik fiókba és nézzük a bort. A múlt: Aranyfürt mgtsz, a jelen, Schieber Pincészet. Impozáns honlap, ütős design (a középpontba helyezett “S”-t már ellőtte pl. a Familia Schroeder, de tegye fel a kezét, akinek rajtam kívül ez eszébe jutott).

Harminc hektár a Baranyavölgyben, “immáron családi kézben”. Cabsav-cabfranc cuvée, arány nincs, a sauvignont érzem többnek. Egészséges bíbor szín, gránátos beütésekkel, az illatban sok fűszer, löszös földesség, erdei gyümölcsök és por. Sok, bordói por, ha erőltetném, egy kis “Cinquiemes Cru”.

Erőteljes a hordó vaníliája is, de ennek a meleg karakternek jól ad keretet. A korty szép tartású, intenzíven krémes, a tanninjai puhák-selymesek, a sav bőséges, de inkább az alkohol dübörög, konyakos irányba tolva az összképet.

Egyébként a szilva->fahéj->törköly expressz játszik, bőségesen beszórva fűszerpaprikával. Ami meglepetés volt, hogy fejben egy ezressel magasabb árat tippeltem, a honlapra csak a bor lejegyzetelése után mentem fel. 1560 Ft, ez simán 4 csillag.

Minden vélemény számít!