Szlovének a várban

Nemrég volt egy szlovén kóstoló a várban, mostanra állt össze a kép a kóstoltakkal kapcsolatban. Bár harminc plusz pincével indult a dolog, sajnos a megnyitó után ez töredékére csökkent. Ennek ellenére jó a kezdeményezés, kevés a lehetőség itthon a szlovén borokkal való találkára.

Izgalmasan kezdődött a kóstoló beharangozása, mi is fentük a fogunkat arra a 30 + pincészetre, melyek jelezték a szándékukat. Sajnos, ehhez képest a megnyitó napján csak a fele volt ott a pincéknek, majd második napra ezeknek is jó része összecsomagolt, és hazament. Indoklásnak a szüretet és a közelgő ljubljanai borkiállítást hozták fel. A kiállítók száma így szombatra 7-re apadt, ezek között is volt, aki csak a borát hagyta ott, maga már nem vett részt az eseményen (San Tomas).

A szervező Királyi Borház és Pincemúzeumnak nyilván kellemetlen volt a dolog, mentség, hogy a fő szervező a szlovén-magyar üzletemberek társasága volt, akik kommunikációs vasfüggöny mögé kerültek az esemény előtt és közben.

Horkay András, A CEWI (Central European Wine Institute) igazgatója szerint ennek ellenére a rendezők kitettek magukért, mindenki kedves volt és előzékeny, próbálták orvosolni a kellemetlenséget, amiről nyílvánvalóan nem ők tehettek. A kiállítók (akik ott maradtak) is nagyon előzékenyek voltak, szívesen kóstoltattak, és magyarázták a borokat. Látogatók inkább borértő emberek voltak, mint sem „egyszerű” borisszák, mondta András, aki szerint a kezdeményezés tök jó. András volt olyan jó, hogy megosztotta velünk jegyzeteit, melyeket most közlünk:

Stegovec Zelen 2008

Helyi fehérszőlő fajta. Fiatalos, virágos illat, enyhe citrusos-körtés jegyekkel. Szájban szép egyensúlyt mutat a közepes sav, alkohol és test. Ízében a kicsit kocsányos/nyers élesztős jegyek dominálnak a héjon áztatásnak köszönhetően, e mellett körtét, fehérhúsú grapefruitot és egy kis mandulás kesernyét érezhetünk. Jó minőség bár nem túl komplex bor.

Stegovec Pinela 2008

Helyi fehérszőlő fajta. Két napig áztatták héjon. Illata fiatalos, viszonylag visszafogott, fehérvirágos jegyeket mutat. Szájban közepes sav, enyhe CO2-vel, melyhez közepes alkohol és test párosul. Ízében a héjon áztatás jegyei a meghatározóak, szőlőhéj, egy kis kocsányos jelleg és zöld, vegetális aromák, melyek citrommal, zöldalmával és némi keserű utóízzel egészülnek ki. Kétségtelenül érdekes bor, sur lie tanulmány.

Stegovec Rebula 2006

Helyi fehérszőlő fajta. Négy napot áztatták héjon és egy évig volt akác hordóban. Illata közepesen intenzív, fejlődő. Mézes-virágos, érett őszibarackos, sárgabarackos, enyhén krémes jegyekkel. Szájban közepes sav, a közepesnél magasabb alkohol és test. Közepes aromaintenzitású komplex bor, érett barackos, sárgabarackos, mandarinos, fémes-minerális jegyekkel, melyekhez kis élesztős jelleg párosul, a héjon áztatásnak köszönhetően. Jó minőség, azonban az alkohol egy kicsit kilóg.

Cotar Vitovska 2007

Helyi fehérszőlő fajta. Egy hétig áztatták héjon. Közepesen intenzív fejlődő illat, élesztős jegyekkel, almahéj, fehér húsú alma és egy kis méz társaságában. Abszolút savhangsúlyos bor, közepesnél magasabb alkohollal, és közepes testtel. Közepes aromaintenzitás, az illatban már tapasztalt élesztős jegyek köszönnek vissza (élesztő, almahéj). Mindez némi citrusossággal és erős mineralitással párosul. Jó minőség, bár a sav egyértelműen uralkodik a boron.

Cotar Malvasia 2005

Fejlett illat, toastos, pörkölt magvas jegyekkel, enyhe gyümölcsök, inkább virágos jegyek egy kis mézzel és az oxidáció kezdeti jegyeivel. Szájban erőteljes sav, alkohol és testesség érezhető. Közepesen intenzív aromái között élesztő, ásványok, erős citrusok, almahéj, és egyértelmű pörkölési aromák érezhetők. Komplex bor, melyben a sav és az alkohol kicsit kilóg.

Joannes Protner Rhenski Rizling 2008

Fajtajelleges rajnai illat, virágos, citromos, barackos, enyhén petrolos jegyekkel. Szájban a magas sav mellé közepes alkohol és test társul. Aromáiban az erős citrusosság mellett, zöldalma, kissé éretlen zöld, vegetális jegyek, és ásványosság érezhető. Tipikus rajnai rizling kissé éretlen zöldes jegyekkel.

San Tomas Refosk 2009

Fiatal, közepesen intenzív, meleg-mediterrán illat, tele piros és lila virágokkal, ribizlivel, szilvával, fekete cseresznyével. Szájban erőteljes savak és alkohol, közepesen magas tanninnal és testtel. Ízében meggy, cseresznye, ribizli, egy kis fás jegy. Közepes enyhén kesernyés lecsengés.

San Tomas Antonius 2005 (Refosk, Sergasi)

Közepesen intenzív, fejlődő illat, szilvával, cseresznyével, a palackos érlelés-főtt zöldséges jegyeivel, egy kis medvecukorral és mentával. Kóstoláskor erőteljes karaktert mutat mind sav, tannin, alkohol és test tekintetében. Ízében csakúgy, mint illatában a palackos érlelés jegyei dominálnak, kissé lekváros-főtt gyümölcsök, főtt zöldségek, édes fűszerek és a fahordós érlelés jegyei.

Stegovec Barbera 2008

Közepesen intenzív, fejlődő illat, piros bogyós gyümölcsökkel, virágokkal, kis animális jelleggel, és enyhe vegetális aromákkal. Szájban erősen savkoncentrált, ízében meggy, az illatból visszaköszön a vegetalitás és animalitás, amit a fahordós érlelés jegyei egészítenek ki. Jó minőség.

A CEWI egyik fontos célkitűzése, hogy a régióban meghatározó tudásközponttá nője ki magát, ehhez egyértelműen hozzátartozik a közép-európai borok, fajták ismerete, az ezekkel való ismerkedés. András szerint a kóstoló érdekessége volt, és a szlovén fél hozzáállását mutatta, hogy, bár szlovén borokkal a magyar közönség nem nagyon találkozik, erre a kóstolóra széles spektrummal készültek a szlovén borászatok. Azaz voltak nagy, technológiai, tömegtermelő pincék, és olyan butik borászatok is, mint pl. a San Tomas, akik kimondottan a prémium szegmenset célozzák meg. A látogatók így teljes képet kaphattak (még teljesebbet is kaphattak volna, ha minden pince ott van) a szlovén borokról.

A CEWI-ről, és WSET-akkreditált tanfolyamairól bővebben itt.

Minden vélemény számít!