Szlovének és az egészség

Biztos észrevette mindenki, hogy öt napig nem volt elérhető a borravaló, egy sajátos helyzet miatt, amit most nem részletezünk (csak annyira, hogy kivülállóként szemléltük az eseményeket dühösen). A világ azonban nem állt meg, rengeteg minden történt, amit most ide sűrítettünk.

A múlt héten beszámoltunk arról, hogy egyre menőbbek a kelet-európai borok az angolszász világban, ennek a hype-nak nyilván oka van, mégpedig az, hogy beindult a horvát, szlovén és bolgár bormarketing. Csak szólunk, hogy ha most ezt nem lovagoljuk meg, akkor elhúznak mellettünk és felzárkóznak az osztrákokhoz, ami, lássuk be elég nagy szégyen lenne. Lovagoljuk meg ezt a hullámot most, ne maradjunk láthatatlanok! A szlovén gépezet több megjelenést is eredményezett, pl.itt és itt és ebből azonnal kiderül, hogy becélozták Amerikát, telibe.

Közben a bolgárok is mozgolódnak, a saját hírügynökségük által generált sztori is végigsöpört a boros hírekkel foglalkozó oldalakon, bizonyítva ezzel, hogy van ócsó PR és marketing is, csak csinálni kell.

A németeknél közben mínusz 5 fokot is mértek 3-án és 4-én, és ezzel 30 éves hidegrekord született. Ami, a német szőlőkutató intézet szerint azt jelenti, hogy alaposan megtépázódott a 2011-es évjárat. Ez nem olyan nagy meglepetés, tekintve, hogy nálunk is mínuszok voltak ekkor az északkeleti országrészen.

A bor egészségügyi vonatkozásairól is jelent meg újabb érdekes tanulmány, kettő is. Ausztráliában kutatók felismerték, hogy az 50 év fölötti férfiaknál a vörösborfogyasztás jelentősen csökkenti a csontritkulást, sőt meg is állítja azt. Amerikai tudósok pedig arra jöttek rá, hogy egy resveratrolhoz hasonló antioxidáns, mely a különböző diókban-mogyorókban és szőlőben található, védelmet nyújt a sugárfertőzés (ARS – akut sugárzási szindróma) ellen. A felfedezés természetesen Fukusima miatt is aktuális, és azért is fontos, mert az acetyl resveratrol nevű anyagot nagy mennyiségben elő lehet állítani és szájon át lehet adagolni vész esetén. (Vagy, sok diót, mogyorót kell enni és bort inni rá.)

Végül, megmenekült a világ legidősebb tőkéje, amely korábban vandálok áldozata lett. Ennek örülünk, mégsem sikerül kinyírni a Veltelini-papát.

Ezek történtek hát az alatt a pár nap alatt, míg mi azon izgultunk, mi lesz. Reméljük többet ilyen nem fordul elő.

Minden vélemény számít!