Taste of Austria – egy nap Ausztriával

Az idei év egyik legjobb kóstolóján vehettem részt a Drop Shop meghívására. A Taste of Austria rendezvény nem is lehetett volna jobb.

Miközben mindenkinek megvannak a saját kedvenc országai és borvidékei és van egy általános, ám időről-időre változó trend, hogy éppen mit “kell” szeretni, nem tudom, hogy hány ember lenne, aki Ausztriát is ide sorolná. Illetve ismerek azért pár embert, és magamat is közéjük számítom a Cewi német/osztrák órája óta. Csillogó, élénk savú, tiszta fehérborok, alacsony alkohol, a rajnai rizling petrolossága, az elegáns vörösek, a könnyed vegetális grüner veltliner, a pinot blanc vadrózsaolaj aromái… Mind nagyon nekem való.

Szerencsére már itthon is kapható több helyen igazán kitűnő osztrák bor, az alap jóárú ivóbortól a drága, fantasztikusan összetett tételekig. A Drop Shop az egyik ilyen lelőhely, ahol pohárral is lehet kóstolni és persze érdemes is, magam is meg-megfordulok itt, hiszen nemcsak szakmailag tanulságos, de élményszámba mennek az itteni borok.

A Taste of Austria előadásain és a sétáló kóstolón is remek borok voltak, 12 csúcsborászat több mint száz tétele, meglepetésnek a Billecart-Salmon hozott champagne-t, voltak itt régi, már nem kapható palackok, a legfrissebb borok és néhány igazi érdekesség is, mint például Claus Preisinger narancsbora.

Pichler-Krutzler mesterkurzus

A 9 hektáros birtokot 2006-ban alapította Elisabeth Pichler-Krutzler és férje Erich Krutzler Wachauban. Mindketten borászcsaládból jöttek, a természetközeli borkészítésben hisznek, szeretnék a dűlőket a lehető legtisztábban megmutatni a boraikban. A Grüner Veltliner, a riesling és a pinot blanc a három fő fajta, emellett a burgenlandi részen a kékfrankos. A dűlőik a Frauengarten, In der Wand, Supperin, Wunderburg, Klostersatz, Loibenberg, Rothenberg és Trum. A Loibenberg-re koncentráló vertikális kóstolót Erich Krutzler tartotta.

foto 1

Grüner Veltliner Klostersatz 2014

Citrusos, nagyon ásványos, körte, vegetalitás, angol zeller, fehérborsos fűszeresség. Nagyon tiszta, üde és friss, éles savakkal, alacsony alkohollal (12,5%). Nemrég palackozták, kicsit kusza is volt, de jó ivású már most.

Riesling Loibenberg 2012 Magnum

Sárgabarack, körte, gyógynövények, fehérvirág, liliom, citrusok, mandulás kesernye, virágméz, sós-ásványosság. Idővel trópusi gyümölcsös aromák is jönnek. A gyümölcsök és a virágok dominálnak, érettebb aromákkal. Az alkohol 13,5%, kicsit melegíti, közepes savval, egy kevés maradékcukorral.

Riesling Loibenberg 2011 Magnum

Hűvösebb, ásványosabb karakter illatra, körte, barack, érzek némi petrolt, gyógynövények. Koncentrált, szép savakkal, kicsit melegítő alkohollal (14%), kis cseresség. Hosszú lecsengés, nagyon tiszta, száraz tétel.

Riesling Loibenberg 2009 Magnum

Barack, alma, mézdinnye, petrol, méz, gyógynövény, tea, citrus, sós-ásványosság, vanília. Az érettebb jegyek kifejezetten jól állnak neki, szép aromákat mutat. Közepes sav, az alkohol jó (13,5%), mély és gazdag bor. A lecsengése krémes és hosszú.

foto 5

Riesling Loibenberg 2010 Magnum

Gyümölcsös, szép illattal nyit. Alma, pici vanília, méz, fehérvirág, petrol, kesernye, viasz, gyömbér, ásványosság. Üde, élénk savval, kis fanyarsággal, 13,5% alkohollal. Van benne némi maradékcukor, szép komplexitás.

Riesling Loibenberg 2013 Magnum

Citrusos, ásványos, őszibarack, só, körte, méz, gyógynövények, kandírozott ananász, fémesség, kis pörkölt aroma, a végén kesernye. Üde és nagyon tiszta, élénk savval, egyensúlyos alkohollal. Könnyen iható, de van mélysége.

Riesling Loibenberg 2014 Magnum hordóminta

Szőlőlé, zöldalma, citrus, szép ásványosság, kis zöldes vegetalitás. Még nagyon fiatal, nyers, egyelőre nincs benne különösebb komplexitás, de ígéretes. Friss, üde, élénk savval, kis cserességgel.

Riesling Trockenbeerenauslese 2013

Elsőre illó, aztán még illó, rendesen ki kell szellőznie. Utána aszalt körte, aszalt sárgabarack, birsalmasajt, mangó, méz, vanília, édesfűszer, dió, mandarin, ásvány. Nagyon édes, némi citrus frissíti, de ellensúlyozni teljesen nem tudja. Alacsony alkohol (10%), 14g/l sav, 280g/l maradékcukor. Sűrű és selymes bor, bőven lehet érlelni még.

foto 3

Weingut Velich – Tiglat vertikális kóstoló

A Velich pincészet a Fertő-tő keleti partjánál, Apetlonban található, még 1933-ban alapította Otto Velich. A 10 hektárról évente 60-80 ezer palack bort állítanak elő, – kizárólag fehérborokat – ami osztrák viszonylatban kis mennyiségnek mondható, viszont mindezt kiemelkedő minőségben. A Seewinkel régió Burgenland tartományban, a sajátos mikroklímával és talajszerkezettel adja az alapját a kivételes minőségű száraz és édes boroknak.

A pincészet csúcsbora, a 100% chardonnay-ból készített Tiglat. A tőkék még 1959-es telepítésűek, a róluk szüretelt bor használt hordókban érlelik. Ezeket a jórészt már kereskedelmi forgalomban nem kapható tételeket Heinz Velich mutatta be a mesterkurzuson.

foto 3 (2)

Tiglat 2012

Érdekes juhsajtos aromával nyit illatban, ami egyáltalán nem kellemetlen, maximum nem szokványos. Ízben krémes, füstös, karamell, van mellette citrus, sárga húsú alma, fémes-ásványosság, grapefruit, só. Érett aromák, szép visszafogottság a frissesség mellett, közép+ savval. Fiatal még, nem árthat neki az érlelés.

Tiglat 2011

Füst, vanília, gyömbér, érett gyümölcsök, sárga alma, narancs, gyógynövények, narancshéjas kesernye, ásvány, só. Közepes de élénk sav, 13,5% alkohol, krémes textúra. Egyenes, koncentrált, sós és hosszú lecsengéssel. Nagyon szép.

Tiglat 1999

Vajas, krémes illattal nyit. Füst, karamell, kandírozott citrus, mandarin, hordófűszerek, ásvány. Főleg a füst és vajasság dominál, mögötte érett citrusok, van benne lendület még. Szájban krémes, jó egyensúlyt mutat, komplex és koncentrált. Hiába „régi” bor, semmi fáradtság nincs benne. Nekem ez tetszett a legjobban.

Tiglat 1997

Aszalt gyümölcsök, gyógynövény, narancs, mogyoró, vanília, fémes-ásványosság, fás fűszerek, narancshéjas kesernye. Lágyabb, kevesebb savval, picit melegítő alkohollal. Komplex és koncentrált, kevésbé lendületes talán, de hosszú a lecsengés. Nagyon egyben van, nem fáradt, az érett aromák és a hordós jegyek mind nagyon szép egységet alkotnak.

Tiglat 2009

Körte, birs, naspolya, vanília, aszalt alma, kandírozott narancs, kis füst, só, ásvány, mogyoró. Vajasság a kortyban, nagyon szép aromák, fűszeres és komplex. Közepes sav, az alkohol 13,5%, érzem, de nem lóg ki. Testes, de nem nehézkes, elegáns savakkal, hosszú, sós lecsengéssel.

Tiglat 2008

Karamell, pörkölt aromák, barack, érett citrus, füst, ásvány, tea, mézes fehérrépa, fás fűszeresség, fémesség. Közepes sav, melegebb karakter, krémes, nagyon ásványos. Érett aromák, kis cseresség, jó egyensúllyal (13%), valószínűleg az évjárat miatt nem érdemes majd olyan hosszan tartani.

foto 2 (2)

Tiglat TBA 1998

Borostyán szín, aszalt barack, mogyoró, dió, édesfűszer, marcipán, mazsola, datolya, feketetea, kandírozott narancshéj, méz, dohány. Erősen gyógynövényes aroma édesgyökérrel és van benne egy kifejezett csillagszórós illat és íz. Komplex, nagyon selymes, nincs túlzottan ellensúlya savban vagy frissességben. Nagyon édes, a 290 g/l maradékcukor magáért beszél, de annyira izgalmasak az aromák, hogy végül is tetszik.

Minden vélemény számít!