• Bor
  • Sör
  • Párlat
  • Kávé
  • Gasztro

borravalo.hu

bor ● sör ● párlat ● kávé ● gasztro ● bárkultúra

  • Címlap
  • Közélet
  • Hírek
  • Design
  • Podcast
  • Mindenmás
  • Kapcsolat

Kis pénz, kis foci

2015-05-26 ● borravalo.hu

Mi jut először eszembe erről a két nagy villányi pincéről? Mármint az egyik az anyagi bázist és a palackszámot illetően nagy, a másik pedig a Villányon belüli hatalmi berendeződés, valamint presztízs felső végpontján pihen.

Szóval, ami elsőre beugrik Csányiról, az a helikopter-leszálló, amire közel tíz éve csodálkoztam rá egy „nyitott pincés” hétvégén. Hatalmas acéltartályok Villány belterületén és felül ez a valószínűtlen készség. Ebben az időben – ha emlékezetem nem csal -, Bakonyi volt a főborász. Ma fogalmam sincs, nem követem a történéseket. Annyi maradt meg, hogy az alap sorozattal nem próbálkozom, a barna címkés „Chateau” sorozat 2500 Ft körüli árával meglepetéseket tud okozni és a Prestige, meg az Elegance tipikus túlárazott, túlextrahált villányi tehervonatok voltak anno. (Miután ezt leírtam megnéztem a honlapjukon, a 7-8 ezer Ft-os árról okosan visszajöttek 4-5 közé. Még így sem kevés, de legalább nem teljesen világtól elrugaszkodott).

Geréékről a remek hordóhasználat ugrik be, boraik rendre nem esnek bele sem a barrique-, sem a tannincsapdába. Aztán feleszmélek, hogy évek óta nem ittam „érdemben” Csányi bort és Gerééktől is legfeljebb csak Solust, vagy valami pár cseppeket másból, rendezvényeken. A vásárlás viszont nem volt tudatos, a Csányira a jó ár miatt raboltam rá, ennyiért megéri kockáztatni. Az Athus megvételét a kényszer szülte: kellett egy bor estére és a helyi kisbolt kínálata nem éppen a lehetőségek tárháza, de csak száz forinttal volt drágább, mint a pince saját webshopjában. Megbontottam őket, nézzük.

Kis pénz, kis foci - borravalo.hu

Csányi Pincészet Villányi Shiraz 2013 (Aldi, 990 Ft)

Bíbor szín, a koronán lilás reflexekkel. Illatában rengeteg bors, dohány és némi cassis. Ez az újvilágias mellékzönge már az „Éj” cuvée-ben is megvolt. A korty nem túl telt – karcsú, de viszonylag tömör. Ornamentikája fűszeres, igen nyers, nyomokban újból a feketeszeder jön. Puha sav, kevés, picit szárító tannin. Tényleg szimpla bor, de nem is vártam többet. Ezer körül nem rossz vétel. 77-79 pont, vastag 3,5 csillagos árérték arány. Ennyiért vöröset ritkán merek venni.

Gere Attila Villányi Athus Cuvée 2011 (helyi kisbolt, 2390 Ft)

Kékfrankos, cabsav és oportó. Ezekről mindig az a benyomásom, hogy több „lepattanó” tétel ötletszerű összepakolása, de biztosan tévedek, Geréék ennél tudatosabbak. A Csányinál halványabb, sőt általában véve kissé halvány rubin szín, de már jelent meg némi gránátos bemosódás a koronán. Az illatban szélsőségesen édes, kandírozott meggy és vanília, azt hiszem a hordóból. Nagyboros próbál lenni, de az íz sajnos nem elég fickós. A savak lelágyultak, a tannin bársonyos, viszont már alig vehető észre. Teljesen édes textúra, lédús, édes vörös gyümölcsösséggel. Lecsengése is gyümölcsös, közepesen hosszú. 82-84 pont, ez szűken van meg ennyi pénzért 3,5 csillag.

Konklúzió nincs, ha csak az nem, hogy ezekben a borokban nincs túlzó, hajszolt koncentráció és reszelős tannin. Valamint a netes jelenlét kapcsán is fejlődés van: ránéztem a Gere webshopra (a pinceár jó viszonyítási alap, ha nem szaküzletben vásárolunk), és a Csányis lap is igen korrektnek mondható. Egységes árazás, érthető szortiment. Aztán szépen lassan úgyis ráfordulunk a nyárra és a ropogós fehérek kerülnek többször a pohárba.

Címkék: 1000 Ft, 2011, 2013, Aldi, árérték, athus, csányi, Gere, gere attila, olcsó, Shiraz, syrah, Teleki, Villány

← Taste of Austria – egy nap Ausztriával Tokaji élmények – Zsirai vs. Homoky →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
  • YouTube

Podcast

Whisky: a hagyomány él, de erősödik a koktél trend

Konc vs. Cibere – farsang és böjt

Márciusi ifjak és a szabadság bora

Instagram

Follow on Instagram

Hírlevél

Nem szeretnél lemaradni? Érdekelnek a kiemelt események, ajánlatok?

Hírek, Programok

Nagy Egri Borműhely kóstoló

Négy érmet hoztak el a Kreinbacher magnumok a pezsgő vb-n

Borszerda egri borokkal

Egytőről évjáratbemutató

Negyedszer is Trófea díjat kapott a Tornai Pincészet



Mi az, hogy ital/bár kultúra? Egyáltalán, miért kell a borokról, sörökről, párlatokról vagy kávékról kóstolójegyzetet írni? Inni kell, és kész, nem? De.
Persze, mi azt gondoljuk, hogy közben keresni kell a jót, a még jobbat, a tökéletest - ha van olyan. A kultúra a civilizáció építőeleme. Ahogy az irodalomban vagy zenében, az italok és ételek terén is lehet alkotni, és a tökélyre törekvő alkotást megérteni. Közben pedig lehet inni is - ünnepkor, lazításnak, búfelejtésre - hisz ez is kultúránk része. Főleg akkor, ha kulturáltan csináljuk. Ezért vagyunk mi: hogy megmutassuk mit és hogyan érdemes. Hogy mikor, az rátok van bízva...
  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

Keresés

Archívum

Facebook közösség

Copyright © 2023 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!