Tescós borok III.

Ezúttal két shiraz került asztalunkra a hiperből. Ezeket is MW-k szelektálták, ezek is ezer forint alatt kaphatók, ezek sem kápráztattak el minket.

A múltkori kalandok legfeljebb fél sikernek tekinthetők, mármint a Tescóban kapható (külföldi, ezer forint alatt elérhető) borok tekintetében. Hiszen a kezdeti jó tapasztalatok gyorsan kudarcba csaptak át. De nem csüggedtünk, tovább szemléztük a brit hiperben elérhető olcsó borokat, most éppen két shiraz került a kosarunkba, majd az asztalunkra.

Simply Shiraz Reserve (Tesco, 698 Ft)

„Wine of South Eastern Australia”, hirdeti az évjárat-megjelölés nélküli két részes, vidám címke. Csavarzár, figyelemfelkeltő narancssárga tetővel: „igyál meg mihamarabb”, nem érlelésre vagyok. A bor még a közepesnél is halványabb rubin színű, illatában csipkebogyó és málnahab, kissé plasztik-jellegű, enyhe alkoholtöbbletet is érezni, bár a deklarált alkohol csak 13%. Íze is egyszerű, elég művi édesfűszeresség és ugyanaz a műanyagos csipkebogyóhab-málnazselé vonal. A korty eleje kicsit üres, a végére érkezik egy pici tannin, hossza nem nagyon van. Alkoholos kesernye viszont nincs és hordó (chips, donga) erőteljesebb használatára utaló jeleket sem vélek felfedezni. A lecsengése egy fura, savanyú, adsztringens érzetbe fut bele. Fajtajellege nem igen van: egyszerű bor, mondjuk a „vibrant red currant”-ot én nem írtam volna rá, mert legfeljebb a savnöveléstől vibrant, a red currant meg az első és egyetlen jegy, ami meg jól felismerhető felirat nélkül is. Azt meg, hogy mitől reserve, inkább nem firtatom. Azt kell mondjam, ennyi pénzért nem ihatatlan, ár-érték aránya szűk három csillag. Mielőtt valaki felhördülne, ezer forint felett már csak kettő lenne.

Blaxland Estate Shiraz 2011 (Tesco, 980 Ft)

Ez is South Eastern Australia, a címke viszont egy drágább bort akar sejtetni: aranyozott szövegrészek, mívesség (fekete-arany csavarzár a tetején, hogy nagyon azért ne tévedjünk el). Illata a Simply-nél is sokkal ribiszkésebb, műanyag érzetű piros bogyós gyümölcsökkel. Akkor estem le majdnem a székről, amikor a magyarázatot elolvastam a hátoldalon: flavours of blackberries and a hint of spice are complemented by ripe tannins and subtle american oak. Azon hezitálok, hogy melyik szó igaz a mondatban… talán a „flavours”, a többi nem. Szájban is ez az őrült vidám ribizlihab megy, savat, tannint szinte abszolút nem érzek, az american oak valami tréfa lehet (csak én nem értem), de ez olyat maximum képről látott, ha van benne valami, az esetleg aroma. A test szinte már könnyű, kis maradékcukor is nyalóssá akarja tenni. A lecsengésben azért egy pici tannin mutatja magát, meg kesernye is, de ez is 13% (elvileg) és ugyanaz a furcsa savanya keretezi, mint a Simply-t, de ebből kevésbé szívesen innék újra. Kettő csillag, nem több.

Nem vagyunk lenyűgözve.

Hozzászólások

  1. Szomjas Godeny mondta

    Ez a ‘simly’ meg a ‘reserve’ egymás mellett kifejezetten vicces.
    Tesco Gazdaságos Prémium, ezt sugallja.
    Én igazából a két olcsó kalifornyákra lennék kíváncsi, meg a dél-afrikaira,

    a simply sorozatot csak veszélyességi pótlékkal, úgy nézem…

Minden vélemény számít!